Autor |
Wiadomość |
Temat: Jestem po lobektomii |
Madzia70
Odpowiedzi: 102
Wyświetleń: 43555
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-01-21, 07:29 Temat: Jestem po lobektomii |
zeta,
Taki przyczynek do statystyk, z ogródka własnego:
-pacjent z rakiem płuca, nieoperacyjnym, tylko naświetlania - już półtora roku pod opieką hospicjum, w dobrej formie.
-pacjentka po operacji podobnej do Twojej - już dwa i pół roku sobie żyje i dobrze się ma. Badania kontrolne nadal uparcie prawidłowe . Nie jest pod opieką hospicjum, bo i po co? Teoretycznie było to leczenie przyczynowe.
Można? Można |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-10-25, 05:50 Temat: Jestem po lobektomii |
zeta napisał/a: | Teraz próbuję delikatnie pozbyć się nadwagi. |
Jeśli nadwaga nie jest monstrualna, to odradzam. Przyjdzie być może moment, kiedy zaczniesz chudnąć i będzie to czynnik niekorzystny. Lepiej, żebyś miała z czego chudnąć niż "z kości na ości" - kacheksja jest niekorzystna rokowniczo, wychudzeni ludzie mogą mieć większe dolegliwości bólowe.
Jeśli stosujesz zdrową dietę i dołączyłaś do tego wysiłek fizyczny - nadwaga sama zacznie się stopniowo redukować. Nie stawiaj sobie za główny cel schudnięcia
zeta napisał/a: | codziennie jestem wdzięczna Madzi70 |
|
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-06-01, 05:50 Temat: Jestem po lobektomii |
Tak, potrzebne jest skierowanie - to wymóg prawny. Jest to badanie radiologiczne a zatem nieobojętne dla zdrowia. Skierowanie musi być, bo zdarzyłyby się jednostki, które robiłyby sobie CT wszystkiego co miesiąc, owładniete niepokojem onkologicznym (mamy takich agentów nawet na naszym Forum ).
Takie skierowanie powinien wypisać Ci każdy lekarz pierwszego kontaktu. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-04-20, 19:52 Temat: Jestem po lobektomii |
Spokojnie, nikt nie zamierza Was tępić i nie oczekuje przeprosin
Po prostu doświadczenie (również powyższe, z bólem żeber ) uczy, że żeby zachować spójność porad (a temu Forum służy przede wszystkim) trzeba się trzymać swojego wątku. Zawsze można napisać "zajrzyj, proszę do mnie i doradź coś" |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-04-18, 08:46 Temat: Jestem po lobektomii |
zeta,
Zrozumiałam, że Ty masz bóle żeber
Dziewczyny, trzymajcie się swojego tematu w wątku, bo się bałagan robi. Iwa niech pyta o swoje sprawy w swoim wątku, a Ty odpowiadaj jej tamże tu poruszamy tylko sprawę choroby zety.
Jeśli chcecie po prostu pogadać - dajcie znać, założymy wątek wsparcia czyli tzw. "kciuki". |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-04-17, 20:37 Temat: Jestem po lobektomii |
zeta,
Bóle po torakotomii mogą się utrzymywać wiele miesięcy i nie ma to związku z nowotworem, tylko z operacją. Mam dobre doświadczenia z buprenorfiną przezskórną - nawet niewielkie dawki pomagają ten ból opanować. Zwykłe środki przeciwbólowe mogą nie podziałać rewelacyjnie - ten ból ma sporą komponentę tzw. neuropatyczną. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-04-16, 19:49 Temat: Jestem po lobektomii |
Autorytetem zawdzięczanym wykształceniu kierunkowemu, podeprę wypowiedź zety. Dobrze myślisz.
A poza tym, miałaś oczywiście po prostu szczęście
I trzymajmy się tego, że będziesz je mieć nadal |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-04-15, 21:43 Temat: Jestem po lobektomii |
zeta napisał/a: | czy to możliwe, że się zmniejszyło, czy to błędy pomiaru? |
Może "powiększone" było na zdjęciu zwykłym, a "niepowiększone" na bocznym? Często dorabia się boczne właśnie po to, żeby określić, czy serce powiększone, czy nie. zeta napisał/a: | jeśli pierwotny guz był w płucach, to następczy guz na nadnerczu leczy onkolog specjalizujący się w nowotworach płuc |
Dokładnie tak. Bo jeśli jest to przerzut, to ma budowę i cechy raka pierwotnego a zatem leczy się go jak raka płuca, chociaż nie w płucu jest obecnie. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-04-11, 07:56 Temat: Jestem po lobektomii |
zeta, Aniołku,
To nie jest wyszukiwanie "lepszych potencjalnych" itd. tylko medycyna oparta na faktach Na czymś trzeba się oprzeć, oczywiście mogłabym Ci napisać "Kochaniutka, masz raka, rak musi boleć i na raka się umiera" ale staram się zachować profesjonalizm, a nie gazetowyborczo-kafeterio-pudelizm
A tak serio - to nie pocieszam, tylko czytam z lekarskim zrozumieniem, co napisali koledzy specjaliści w Twojej sprawie. A napisali, że nie ma tragedii |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-04-09, 21:38 Temat: Jestem po lobektomii |
Stwierdzono: Obraz jak poprzednio. Być może uznano różnicę w pomiarze za granicę błędu. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-04-08, 20:36 Temat: Jestem po lobektomii |
zeta,
Istotnie współczynnika wypłukiwania kontrastu teraz się nie liczy, natomiast zmiana w nadnerczu wygląda na przerzut. Pocieszające jest to, że nie rośnie. Jeśli zmiana będzie izolowana (trzeba by zrobić PET) to można rozważyć wycięcie. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-04-04, 18:31 Temat: Jestem po lobektomii |
zeta,
Ja bym może poprosiła o skierowanie do szpitala z rozpoznaniem zapalenia płuc. Jesteś po poważnej operacji, myślę, że hospitalizacja jest rozwiązaniem właściwym. Na pulmonologa, nawet cito, będziesz czekała Bóg wie ile. A tak - zrobią rtg, zrobią TK, zrobią posiew, włączą leczenie wg antybiogramu.
Jeśli nie dostaniesz takiego skierowania - zgłoś się na Izbę Przyjęć. Nie powinni Cię zbyć byle czym. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-03-26, 13:40 Temat: Jestem po lobektomii |
zeta,
A masz tomografię, rtg sprzed operacji? Jeśli tak - zamieść wyniki do porównania.
Mało prawdopodobny przerzut/wznowa w tak krótkim czasie. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-03-26, 13:30 Temat: Jestem po lobektomii |
zeta,
A to zdjęcie boczne to było z której strony robione? Nie masz na skórze w tym miejscu jakiejś zmiany, ciemnej brodawki itp?
Czym Ci leczą to zapalenie płuc? Nie przejmuj się, sporo zapaleń płuc przebiega bezgorączkowo |
|