1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 5
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak jajnika zaawansowany, niedrożność jelit i woda w płucach
Madzia70

Odpowiedzi: 17
Wyświetleń: 8878

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2016-06-09, 07:15   Temat: Rak jajnika zaawansowany, niedrożność jelit i woda w płucach
dorka2710,
To cudownie :-D
Jestem pewna, że to był dla Mamy bardzo ważny dzień.
Widzisz, potrafisz :flower:
Madzia70

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2016-06-08, 08:55   Temat: Rak jajnika zaawansowany, niedrożność jelit i woda w płucach
dorka2710,
Zastrzyki w HD podaje się co 4 godziny (mam na myśli morfinę) i jest niemożliwością, żeby robiła to pielęgniarka, bo musiałaby z chorym zamieszkać. Zawsze robi to ktoś z rodziny i nie ma z tym żadnego problemu. Kroplówki w stanie terminalnym są raczej przeciwwskazane (poza szczególnymi sytuacjami) i też podaje je rodzina.
Madzia70

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2016-06-08, 07:08   Temat: Rak jajnika zaawansowany, niedrożność jelit i woda w płucach
dorka2710 napisał/a:
Wszyscy z hospicjum twierdzą,że nie dam sobie rady.

Prawdopodobnie widzą, jak się szarpiesz i nie chcesz przyjąć ich informacji o zbliżającym się końcu. Z doświadczenia lekarza - z taką rodziną bardzo trudno się pracuje, czasami jest to niemożliwe. Taka rodzina protestuje przeciwko leczeniu przeciwbólowemu albo uspokajającemu "bo ona wtedy śpi, a my chcemy z nią rozmawiać", protestuje przeciwko zwiększanym dawkom innych, potrzebnych leków "bo ile tych leków, w końcu te leki ją zabiją"... Brak zrozumienia rodziny dla stanu chorego, brak współpracy - to wskazanie do skierowania do HS.

Jeśli zachowujesz się podobnie, jeśli chcesz walczyć "o każdą godzinę życia" dla Mamy - nie dasz sobie rady. Jeśli zmienisz optykę, będziesz chciała, żeby odeszła w domu, bez cierpienia, nawet we śnie, bez kontaktu ale i bez bólu - poradzisz sobie.
Madzia70

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2016-06-06, 10:17   Temat: Rak jajnika zaawansowany, niedrożność jelit i woda w płucach
dorka2710,
Choroba jest bardzo zaawansowana. Jest niedrożność jelit, a to znaczy, że w którymś miejscu jelito jest uciśnięte i nie przepuszcza dalej. Gdyby nie było sondy w żołądku, to wszystko co powyżej miejsca niedrożności musiałoby zostać zwymiotowane, bo nie miałoby jak przejść niżej, rozumiesz? Sonda, jak napisałaś, "wyciąga" - i dobrze, bo dzięki temu Mamie oszczędzona jest nieprzyjemność wymiotowania.

Obecnie organizm nie będzie się żywić, bo nie ma jak. Układ pokarmowy nie działa i na takim etapie choroby jest to nieodwracalne. Nowotwór jest wszędzie i żywienie człowieka w takim stanie na siłę (np. dożylnie) byłoby przedłużaniem umierania, a nie życia.

Chemioterapii w takim stanie nikt nie poda. Jest to bardzo obciążające leczenie i trzeba mieć naprawdę zdrowy (poza nowotworem) i wydolny organizm, żeby to znieść. W obecnym stanie pierwsza dawka chemii zabiłaby Mamę po kilku godzinach.

dorka2710, ja rozumiem, że najtrudniejsza jest bezradność. Rozumiem, że jesteś zdenerwowana, wściekła, że nikt i nic nie chce/nie może zrobić. Ale fakty mówią same za siebie - stan Twojej Mamy jest nieodwracalnie zły i Mama musi odejść. Wiem, jak trudno się na to zgodzić, ale najgorsze, co mogłabyś w tej chwili fundować Mamie to konsultacje, szpitale i inna szarpanina. Najlepsze, co możesz zrobić - to zapewnić spokój i poczucie bezpieczeństwa. I to akurat jest w Twoich rękach. Możesz zapewnić czystą pościel, swoją obecność, ewentualnie wizyty tych, których Mama chciałaby zobaczyć. Wierz mi, że to dużo, choć wydaje się banalne w porównaniu z chemioterapią. Ale akurat to, a nie chemia, jest teraz Mamie potrzebne.

Myślę ciepło :flower:
Madzia70

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2016-06-02, 17:57   Temat: Rak jajnika zaawansowany, niedrożność jelit i woda w płucach
dorka2710,
Dokładnie tak, jak napisała powyżej marzena66. Bez wyników - ciemność widzę, ciemność...

Ale skoro jesteś pod opieką HD, to myślę, że w pierwszej kolejności zwróć się do ich zespołu z pytaniami i wątpliwościami - na pewno masz ich telefony. Wypytaj również o wszystko dokładnie na wizycie - rodzina dobrze zorientowana to również z punktu widzenia lekarza rzecz bezcenna.

W razie wątpliwości służymy również pomocą tutaj, ale - najpierw jakieś konkretne dane.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron