1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Czerniak, Clark IV, Breslow 1,3 mm |
MarekK
Odpowiedzi: 17
Wyświetleń: 26515
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-08-08, 16:24 Temat: Czerniak, Clark IV, Breslow 1,3 mm |
recma napisał/a: | Witaj MarekK. Zainteresowałam się Twoim postem gdyż też leczę się w Irlandii.Zbiegem okoliczności także mam wyniki mojej melanomy z Waterford Hospital.Ciekawa jestem jak wygląda dalsze Twoje leczenie,mogłbyś coś napisać? Ja dzieki lekarzowi wszystkie wizyty i zabiego miałam robione w Dublinie nie chcieli mnie w Waterford nie wiedziec czemu.Niestety wszelkie inne badania robię prywatnie w Polsce gdyż tutaj nie chca robić nic oprócz LDH o które poprosze swojego GP.Reasumując wychodza z założenia ze było wyciete i juz nie ma takie jest podejście tutaj.Prosze napisz coś jeśli możesz.Pozdrawiam i życze zdrowia. |
Witaj recma. Dziekuje za zainteresowanie. Wrocilem wlasnie ze szpiala po poszerzeniu blizny. Pytasz jak wyglada moje leczenie, wiec coz procz rtg pluc i oznaczenia wartownika i w/w zabiegu nic sie w tym temacie nie dzieje. Jak narazie czekam na wyniki. Wyglada ze moj GP ma takie samo podejscie jak Twoj a nawet specjalista u ktorego bylem tez nie kwapi sie aby zlecic jakies dodatkowe badania. Tak wiec czekam i czekam... Pozdrawiam |
MarekK
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-07-21, 13:59 Temat: Czerniak, Clark IV, Breslow 1,3 mm |
No i jestem po wizycie u chirurga.
Margines zostanie powiekszony o 2 cm z kazdej strony i zostanie zrobiona biopsja wartownika. Niestety nadal musze czekac okolo 3 tygodni na przeprowadzenie zabiegu. Ciekawi mnie tylko ze lekarz powiedzial ze na tym etapie nie bedzie przeprowadzal zadnych innych badan (nawet podstawowego badania krwi)
Nie wiem jak wyglada procedura leczenia czerniaka SSM w Polsce, ale tutaj na kazdy zabieg czeka sie wieki. |
MarekK
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-07-17, 11:34 Temat: Czerniak, Clark IV, Breslow 1,3 mm |
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pomoc.
W piątek udało mi się dodzwonić do lekarza w sprawie przyspieszenia wycięcia marginesów i zrobienia biopsji, ale chyba się nie dogadaliśmy. Pani doktor uważa,że skoro zmiana nie była "czarna" i została wycięta w całości nie ma potrzeby się spieszyć Na dowód swojej nieomylności powiedziała że ona zajmuje się połową przypadków czerniaka w tym rejonie Irlandii i jej zdaniem na 95% nic nie znajdą w węzłach. Tylko co z tymi 5% Jak na razie czekam
Udało mi się odkopać zdjęcie mojego paskudztwa.
Mam nadzieję, że komuś pomoże.
|
MarekK
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-07-15, 04:25 Temat: Czerniak, Clark IV, Breslow 1,3 mm |
Witam.
Jestem właśnie po wizycie u lekarza. Narośl została ponownie przebadana i potwierdzono czerniaka typ SSM grubość 1,3 mm. Niestety mój lekarz powiedział że to nic pilnego i na wycięcie marginesu z biopsją wartownika muszę czekać jeszcze około miesiąca (lekarz samą biopsję wartownika zaproponował jako opcję mówiąc że w niektórych krajach tego się nie robi i nie ma to znaczenia dla dalszego leczenia). W miedzyczasie czeka mnie prywatna wizyta u chirurga, który będzie ten zabieg przeprowadzał (jest na urlopie).
Lekarz po obejrzeniu reszty moich znamion stwierdził że wszystkie inne są w porządku i żadnych innych badań na tym etapie nie zleci bo uważa że pacjenci są czasami leczeni nadmiernie a moje znamie zostało wycięte w całości więc jest pewien że wszystko jest ok.
Podsumowując to tak naprawdę nie wiem co myśleć. Chodzę do niego na prywatne wizyty i mam nadzieję że wie co robi.
A co Wy o tym sądzicie? |
MarekK
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-07-12, 18:34 Temat: Czerniak, Clark IV, Breslow 1,3 mm |
Możecie mi powiedzieć jak długo należy pozostać w domu po poszerzeniu marginesu z przeszczepem skóry? Wklejam wynik badania histopatologicznego i poproszę o interpretacje. (nie chodzi mi o tłumaczenie z języka angielskiego na polski).
|
MarekK
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-07-09, 21:05 Temat: Czerniak, Clark IV, Breslow 1,3 mm |
Witam. Jestem całkowicie nowy na forum jak i w temacie czerniaka.
Niestety od 17/06 jestem oficjalnie posiadaczem tego paskudztwa.
Z racji tego ze mieszkam w Irlandi nie mam pojęcia jak wygląda leczenie tutaj, ale postaram się Was informować.
Niestety wizytę u specjalisty (zostałem skierowany do dermatologa) mam dopiero 14/07 i to tylko dlatego tak szybko że jest to prywatna wizyta.
Na raporcie z histopatologii napisali: Clark 4 Breslow 1.3 mm pT2b NXMX R0 |
|
|