Autor |
Wiadomość |
Temat: Trepanobiopsja - nacieki nowotworowe |
MisiekW
Odpowiedzi: 27
Wyświetleń: 16093
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2018-10-03, 16:10 Temat: Trepanobiopsja - nacieki nowotworowe |
Po RCHOP, który jest podawany co 21, mam na szczęście lepsze doświadczenia ze spadkami morfologii niż po ABVD, które miał Trebor. Ale mimo wszystko, kontrola morfologii i unikanie dużych skupisk ludzi jest ważne. |
MisiekW
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2018-10-01, 16:56 Temat: Trepanobiopsja - nacieki nowotworowe |
Oczywiście, gdyby pojawiły się jasne objawy infekcji (kaszel, gorączka, dreszcze, nagłe osłabienie) - trzeba się skontaktować z lek.
Również, gdyby kontrolna morfologia była kiepska.
Leczony jesteś "standardowo" jak na zaawansowaną chorobę, ja miałem jedynie wątpliwości, czy nie wystarczyłaby sama radioterapia. Mam nadzieję, że leczenie będziesz dalej dobrze tolerować.
Dużo zdrowia życzę,
Misiek |
MisiekW
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2018-10-01, 13:13 Temat: Trepanobiopsja - nacieki nowotworowe |
Czy bierzesz czynnik wzrostu może czy nie było potrzeby?
Możesz poczekać myślę, nic nie powinno się wydarzyć. Możesz spróbować z ibuprofenem albo ketonalem (50mg jest bez recepty). |
MisiekW
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2018-08-22, 16:15 Temat: Trepanobiopsja - nacieki nowotworowe |
Ja bym to skonsultował z innym hematologiem. Mam wątpliwości, bo w st IA leczeniem z wyboru jest wg NCCN i ESMO radioterapia. |
MisiekW
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2018-08-20, 09:04 Temat: Trepanobiopsja - nacieki nowotworowe |
Bohun jest chyba z Pomorza, ja mogę polecić prof. Zauchę z Gdańska |
MisiekW
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2018-08-17, 20:35 Temat: Trepanobiopsja - nacieki nowotworowe |
Wydaje się, że masa choroby jest zlokalizowana głównie pod pachą i w nadobojczu. Chemioterapia mogłaby być zbyt agresywna
Proszę mi jeszcze powiedzieć: czy miałeś objawy ogólne takie jak chudnięcie, gorączka czy też nocne poty w ostatnim czasie. Wg zaleceń NCCN takie objawy też są wskazaniem do chemii. |
MisiekW
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2018-08-17, 05:58 Temat: Trepanobiopsja - nacieki nowotworowe |
Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi.
Co do żołądka - pobudzenie wynika prawdopodobnie ze zmian czynnosciowych (perystaltyka przewodu pokarmowego) albo z zapalenia śluzówki. Gastro - ja bym nie nalegał, nic to nie zmieni.
Zastanawiający jest obraz węzła w pachwinie - jest mały i ma niski SUV. Poza tym dość nietypowe, żebzlokalizowanej chorobie w górnej części ciała towarzyszyło od razu powiększenie w pachwinie. Jeśli uznać to za zmianę zapalną - węzły pod pachą można naświetlić i tyle (w nieklasycznym chłoniaku Hodgkina zasady są nieco odmienne). Można ew. rozważyć chemioterapię, ale przy takim zaawansowaniu - nie wiem, czy to byłoby to z korzyścią (choroba jest naprawdę rzadka i fajnie byłoby, gdyby prowadził Cię jakiś doświadczony hematolog w leczeniu chłoniaków). |
MisiekW
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2018-08-08, 19:44 Temat: Trepanobiopsja - nacieki nowotworowe |
Jasne. Najważniejszy jest w tym momencie wynik PET, na jego podstawie można dokładnie ocenić zaawansowanie. No i na podstawie tego i histopatologii dobrać Ci odpowiednie leczenie.
W razie pytań służymy pomocą, oczywiście.
Serdecznie pozdrawiam. |
MisiekW
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2018-08-08, 18:39 Temat: Trepanobiopsja - nacieki nowotworowe |
Rozumiem, że jest to podtyp nieklasyczny, czyli guzkowy z przewagą limfocytów czy też bogatolimfocytarny? Obydwa są stosunkowo rzadko występującymi wariantami tej choroby.
Bardzo prosilibyśmy o doprecyzowanie.
Obecność rozsianych zmian w szpiku jest bardzo rzadka dla Hodgkina i de facto w tej chorobie nie wykonuje się już trepanobiopsji zgodnie z tzw. konsensusem z Lugano.
Kluczowy dla oceny stopnia zaawansowania, w tym zajęcia szpiku, jest PET - bez niego nie oceniamy zaawansowania. Jeśli w PET potwierdziłoby się zajęcie szpiku, wskazuje to na IV, najwyższy stopień zaawansowania. |
|