1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 7
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: niepokojące objawy
Monika_Maria_Marika

Odpowiedzi: 309
Wyświetleń: 121186

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2015-10-25, 10:24   Temat: niepokojące objawy
::rose::
Monika_Maria_Marika

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2015-10-15, 20:02   Temat: niepokojące objawy
Silna, zagrażająca życiu psychoza to nie przelewki. Według mnie, na chwilę obecną psychiatrzy muszą na oddziale "uspokoić" farmakologicznie Mamę Bonaja i ustawić jej leczenie psychotropowe. Dopiero potem Chorą mogą zająć się lekarze medycyny paliatywnej.

[ Dodano: 2015-10-15, 21:06 ]
U osób ze schorzeniami psychicznymi, stres związany z chorobą nowotworową robi przerażające zmiany w psychice i dramatycznie pogłębia dotychczasowe zaburzenia psychiczne.

Też myślałam, że to przerzuty, ale wydaje mi się, że niedostrzegalne na TK zmiany meta w mózgu nie dałyby aż takich objawów. Więc chyba jednak opieka psychiatryczna będzie najwłaściwsza w tym przypadku.
Monika_Maria_Marika

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2015-10-14, 09:13   Temat: niepokojące objawy
Bonaj, mój Tato zachowywał się podobnie. Nie spał praktycznie przez tydzień, wyrywał sobie wszystko, ciągle gdzieś chciał iść, był strasznie pobudzony, cały się trząsł. Ponieważ miał liczne przerzuty w mózgu, nie kojarzył praktycznie nic, widział co innego niż wszyscy, miał omamy, nie umiał nazwać swoich potrzeb... Żadne podawane w szpitalu uspokajacze nie pomagały.

Po pierwsze koniecznym jest, aby Mama dostała morfinę - mojemu Tacie zasnąć pozwoliła dopiero morfina, którą dostał po przewiezieniu ze szpitala do hospicjum. Morfina osłabi też duszności.

Po drugie Mamę może dodatkowo niepokoić i pobudzać głód nikotynowy - mojemu Tacie naklejałam na plecy plastry z nikotyną, aby głód nikotynowy był mniej uciążliwy dla Jego organizmu. Wiem, że to niezdrowe, ale w tym stanie chodziło tylko o to, aby Mu ulżyć.

Po trzecie uważam, że w tym stanie i usposobieniu Twojej Mamy konieczne jest hospicjum stacjonarne.

Pozdrawiam Cię serdecznie
Monika_Maria_Marika

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2015-10-11, 14:58   Temat: niepokojące objawy
marzena66 napisał/a:
(...)

Marzeno, na tym etapie choroby i przy nasilającym się cierpieniu chorego takie myślenie bliskich nie jest okrutne.

[ Komentarz dodany przez Moderatora: JustynaS1975: 2015-10-12, 08:25 ]
Proszę nie cytować całych poprzednich postów.

Monika_Maria_Marika

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2015-10-11, 14:41   Temat: niepokojące objawy
Co mówił lekarz podczas odstatniej wizyty? I kiedy będzie kolejna wizyta lekarza z HD?
Na jakie konkretnie dolegliwości skarży się Mama? Co ją boli, czy ma duże duszności?
Monika_Maria_Marika

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2015-10-09, 16:44   Temat: niepokojące objawy
Podobnie zachowywał się mój Tato. Przyczyną były liczne przerzuty do mózgu.
Przykro mi bardzo.
Dużo siły życzę.
Monika_Maria_Marika

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2015-10-08, 09:39   Temat: niepokojące objawy
Bonaj, napisz proszę, co powiedział lekarz?

Wydaje mi się, że to albo silny epizod nerwicowy (pisałeś o depresji, napadach paniki, takie silne emocje wywołują czasem u chorych objawy choroby dwubiegunowej - był etap euforii, teraz może jest dołek), albo - niestety - trzeba zbadać mózg pod kątem przerzutów do OUN...
Przykro mi :(

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron