Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak drobnokomórkowy płuc |
PatiSza
Odpowiedzi: 46
Wyświetleń: 15979
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-12-10, 19:31 Temat: Rak drobnokomórkowy płuc |
No to faktycznie,nie pociesza mnie to
To ze lekarze zaordynowali naświetlanie mózgu to oczywiste w przypadku DRP i ja o tym wiem, kwestia tego czy jeszcze brać czwartą chemie i odłozyc PCI na później czy zrezygnować z 4 cyklu chemii i naświetlać mózg wcześniej. Tego nie wiemy bo nawet nie było badania obrazowego czy cokolwiek sie cofa. No cóż, zdajemy się na lekarzy aby zadecydowali jak najlepiej dla mojego taty.
Pozdrawiam |
PatiSza
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-12-09, 20:06 Temat: Rak drobnokomórkowy płuc |
Dziękuję za odpowiedź. Będziemy sie starać o ten czwarty cykl chemii.
Ale to oznacza ze możemy być spokojni, ze w ciągu kolejnych dni kiedy tata będzie czekal na czwarty cykl, nic nie pojawi sie w mózgu? Myślalam,że kiedy podawana jest chemia i jest radioterapia to rak jest tak osłabiony, że nie bedzie miał sily sie nigdzie lokować ale być może to bardzo złudne. Mam nadzieje, że podając czwartą chemie nie spoźnimy sie z PCI
Dziękuję za odpowiedz i pomoc
Pati |
PatiSza
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-12-09, 13:07 Temat: Rak drobnokomórkowy płuc |
Tata ma ostatni 30sty zabieg radioterapii 14 grudnia a 18.12. zaczyna trzeci cykl chemii i 20.12. wychodzi na święta. |
PatiSza
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-12-09, 12:06 Temat: Rak drobnokomórkowy płuc |
Witam,
Mój tata jest po drugim cyklu chemii i po 20 zabiegach radioterapii. Czuje sie całkiem dobrze - jak to sam stwierdził, chyba jest jakims mutantem bo znosi to bardzo dzielnie.
Badania krwi wyszly bardzo dobrze - lekarz powiedział, że to rzadkie żeby wyniki krwi były lepsze niż przed leczeniem chemio-radioterapią. Ciesze się z tego bardzo, że moj tato tak dzielnie walczy, choć bywają słabsze dni i jest po prostu smutny i sie boi.
Ale piszę ponieważ mamy mały problem. Na początku tata mial zaordynowane 5-6 cykli chemii. Teraz lekarz powiedział, że ten trzeci cykl weźmie i skonczy radioterapie (pozostało 10 zabiegów) i zaczną po leczeniu naświetlać mozg, gdyż chemia nie działa na kości i mózgowie. Więc tata zapytal, że moze jeszcze kolejną chemie weźmie, że chce do końca zniszczyć gada ale lekarz powiedział, że decyzja należy do taty
My jesteśmy laikami i nie wiemy co będzie lepsze więc jak mamy podejmować decyzje. Z jednej strony tata bardzo chce wziąc kolejne chemie, czuje sie bardzo dobrze i jest silnym człowiekiem a z drugiej boimy sie, że skoro chemia nie działa na mózgowie to jest zagrożenie, że tam cos sie przerzuci
Nie wiemy jaką decyzje podjąc i z kim porozmawiać, żeby nam doradził co będzie nalepsze. Pozostawiono nam decyzje, którą musimy podjąc a tak naprawde nie wiemy co bedzie lepsze, tym bardziej, że jeden lekarz mowi ze wystarczą 3 cykle chemii a inny, że będą kolejne.
I przede wszystkim nie zrobiono jeszcze badania obrazowego - nie wiemy czy ten guz w ogole zmiejsza się. Lekarz powiedział,ze wyniki krwi są imponujące i tata ma silny organizm ale to też świadczy o tym, że rak też jest silny, bo to są jego (taty) komórki i cięzko może byc sie do niego dostać
Tak więc jesteśmy w kropce... i nie wiemy co dalej
Pozdrawiam
Pati |
PatiSza
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-28, 17:59 Temat: Rak drobnokomórkowy płuc |
to tata znowu mi coś źle przekazał
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2012-11-28, 17:59 ]
Będzie na pewno wszystko napisane na wypisie
|
PatiSza
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-28, 11:05 Temat: Rak drobnokomórkowy płuc |
Witajcie kochani
Tata dzis rozmawiał ponownie z lekarzem i potwierdził, ma zastosowaną hiper-radioterapie - bardzo silne i dlugie naświetlanie(2 razy dziennie po 10 min-łącznie 56 GY na dzien) przez 20 dni - 40 zabiegów.
I na 18tego grudnia ma zaplanowaną trzecią chemie - oczywiście jesli badania wyjdą ok.
Wiem, że jesteśmy zdani na lekarzy - to nie tak, że im nie ufam,bo ufam i wierzę, że nam pomagają.
Zobaczymy jak będzie. Dzis tata ma drugi wlew chemii (w drugim cyklu) i póki co nie czuje się źle, ma apetyt. Codziennie z nim rozmawiam i dziś znowu czuje przypływ pozytywnej energii W końcu musi być dobrze!
Pozdrawiam Was !
Pati |
PatiSza
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-27, 16:30 Temat: Rak drobnokomórkowy płuc |
Nie mieszkam z rodzicami wiec dopiero dzis kazałam tacie zapytać. Naświetlania maja być 2 razy dziennie (w sumie 45 Gy na dzien) przez 20 dni.W sumie 40 zabiegów.Tyle zdołałam sie dowiedzieć.
Pozdrawiam
Pati
[ Dodano: 2012-11-27, 17:50 ]
Własnie rozmawialam z tatą. Ma naswietlania 2 razy dziennie (łączna dawka na dzien 56 Gy). Powiedzieli ze to zniszczy płytki krwi i może nie dostanie trzeciej chemii przez to silne naświetlanie. Juz sama nie wiem co myśleć, jak nie dostanie chemii to chyba niedobrze :(
Boli go klatka piersiowa gdzie ten guz jest, gardło i żyla na szyji widoczna, powiekszyła sie. To chyba skutek tej radioterapii, juz sama nie wiem.
Pati
[ Dodano: 2012-11-27, 18:33 ]
Naswietlania sa po 10 minut
Pozdrawiam |
PatiSza
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-26, 21:42 Temat: Rak drobnokomórkowy płuc |
Dokładnie nie wiem ale wstępnie powiedziano ze miesiąc czasu |
PatiSza
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-26, 14:48 Temat: Rak drobnokomórkowy płuc |
Witam ponownie.
Moj tato dziś został ponownie przyjety na oddział i mial juz pierwszy zabieg radioterapii.
Bedzie miał naswietlania 2 razy dziennie-łączna dawka to 45 Gy(grejów)-nie wiem czy dobrze pisze.Powiedzieli,że wiekszej dawki nie mogą zastosować bo jednoczesnie jest włączona chemia(cisplatyna 60 mg i etopozyd 200 mg)
I moje pytanie brzmii czy to to wystarczajaco duża dawka naświetleń,od czego to jest zależne,czy od powierzcni guza,czy ciała? Czy faktycznie to wystarczające ?
Pozdrawiam
Pati |
PatiSza
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-21, 19:19 Temat: Rak drobnokomórkowy płuc |
Dziękuję Ci bardzo za miłe słowo tam-tam-taram |
PatiSza
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-20, 19:17 Temat: Rak drobnokomórkowy płuc |
Tak,bral tata dexamethason 1 opakowanie ,2xrano i 1x popołudniu.15tego listopada zakonczyl zażywać ten lek.Czyli to wpływ sterydu.
A z tym bólem nóg to ciesze sie że to uboczny skutek cisplatyny a nie jakies inne cholerstwo.26.11 tata idzie do szpitala,wiec dowiem się czegoś więcej odnosnie dawek chemii i radioterapii bo do tej pory mial cisplatyne 60mg i etopozyd 200mg.
absenteeism dziękuje bardzo za wyjaśnienie bo przy tej chorobie jestem jak dziecko we mgle
Pati
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2012-11-20, 19:28 ]
Do usług
|
PatiSza
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-20, 15:01 Temat: Rak drobnokomórkowy płuc |
Dziękuje za wiadomość.
Tylko czy tyle dni po chemii dopiero te bole są odczuwalne ? Bo podczas wlewow i pare dni po nich nic sie nie dzialo. Poza ogólnym obrzękiem na ciele i twarzy ogólnie było ok. Dopiero tak od 3 dni odczuwa ten dyskomfort. Na różnych stronach natknęlam się ze mogą to być przerzuty do kości
Ehhh no cóż, poczekam do poniedzialku,nie chcę sie nakręcać.
Pati |
PatiSza
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-20, 11:26 Temat: Rak drobnokomórkowy płuc |
Witam Was
Mam pytanie. Tata jest po pierwszym cyklu chemii (PE) który zakończył 8.11. Teraz czeka na radioterapie i kolejną chemie. Ale od niedawna odczuwa ból nóg. Mówi, ze jakby mięśnie go bolały, szczypią - tak opisuje. Jak rozchodzi to odczuwa mniej to. Bardzo dużo pije płynów, wydala mocz bez zarzutów a nogi nad kostkami sa opuchniete nieco. Bierze też Milurit 300.
W szpitalu powiedzieli ze rozpad guza odbywa sie przez nerki, stąd ważne nawodnienie organizmu bo nerki najbardziej odczuwaja to, ale juz po pierwszej chemii i czy to normalne ze odczuwa ten ból? Czy raczej powinien to zgłosic onkologowi?
Tata do szpitala idzie w poniedziałek 26.11 i nie wiem czy poczekać do tego czasu czy dzwonić do szpitala Mieszkam 200 km od rodziców a tata nie chce dzwonić i sama już nie wiem, po prostu martwię się...
Wczesniej bolało go ucho i szyja przy kaszlu, teraz to wszystko minęło. Rzucił też palenie, od tego momentu wiecej odrywa mu sie z płuc, ale przy tym też lepiej oddycha. Tata jest silny i pozytywnie nastawiony - mowi ze pewnie juz połowe skorupiaka nie ma
Czekamy na nastepną wizyte w szpitalu, ale z tych nerwów chyba pojade do nich w ten weekend znowu, może na stacji dadzą mi zniżke na paliwo
Pozdrawiam
Pati
[ Dodano: 2012-11-20, 11:28 ]
PS. Tata ma potworny apetyt na wszystko, to wynik chemii czy po prostu organizm nabiera kalorii na zime? |
PatiSza
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-15, 09:19 Temat: Rak drobnokomórkowy płuc |
Dziękuję Ci bardzo za mile slowo.Każdego z nas tutaj dotknęla jakas rodzinna tragedia.Staram sie z tym jakoś godzić,nie tracąc nadziei i sily walki. Mieszkam 200 km od rodziców,sama,może dlatego mi też cięzko.Ale dam rade i co chwile do nich jeżdzę bo teraz liczy sie czas z rodziną i wspieranie wzajemne.
Mam nadzieje,że mimo statystyk,że choroba i tak wraca,tata z tym stopniem zaawansowania i silą życia zwalczy to cholestwo !!
Tobie też życzę dużo siły i wytrwalości i jeszcze raz dziękuję za posta |
PatiSza
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-14, 17:50 Temat: Rak drobnokomórkowy płuc |
izowita napisał/a: | to bardzo dobra wiadomość. Dbaj o Tatę i życzę sukcesów w walce z chorobą. |
Dziękuję Ci bardzo za dobre słowa |
|