1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Guzek 1 cm w szczyciei płuca - rak czy inna choroba? |
Piot1994
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 4321
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-12-07, 21:10 Temat: Guzek 1 cm w szczyciei płuca - rak czy inna choroba? |
ulawrzos napisał/a: | Póki co ma nadal wdrożone antybiotyki ? |
Tak, ma.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Postaram się coś tutaj jeszcze napisać jak otrzymamy wyniki TK. |
Piot1994
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-12-07, 18:04 Temat: Guzek 1 cm w szczyciei płuca - rak czy inna choroba? |
Możliwe, niestety nie wiem. Kolejna tomografia będzie z zapewne z kontrastem. |
Piot1994
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-12-07, 14:03 Temat: Guzek 1 cm w szczyciei płuca - rak czy inna choroba? |
Ola Olka napisał/a: | Chyba mm |
Przepisałem to tak, jak było na wydruku. Zapewne mm może to tylko błąd.
Tak podejrzewałem, ale po RTG ( które miała 6 grudnia ) dostała skierowanie na Tomografię ( została wykonana dziś tj. 7 grudnia ) chyba z dopiskiem pilne, dlatego się zdziwiłem. Kolejną tomografię ma mieć 21 grudnia oraz badanie kreatyniny ( dziwne jest też to, że miała tomografię dziś bez tego badania ).
Poza objawami które opisałem słychać też jak oddycha, taką ciężkość na oddechu. |
Piot1994
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-12-07, 13:27 Temat: Guzek 1 cm w szczyciei płuca - rak czy inna choroba? |
Witam. Problem dotyczy mojej siostry. Ostatnio miała problemy z oddychaniem i skarżyła się na nieprzyjemny zapach z ust, przypominający ropę.
Była na badaniu RTG klatki piersiowej, otrzymała taki wynik:
"Zmiana ogniskowa, o słabym wysyceniu o wym, ok. 11x5m w szczycie płuca lewego. Cienie wnęk płucnych prawidłowe. Spłycone są oba kąty przeponowo-żebrowe -zrosty?płyn?
Serce w normie."
Dzień po tym badaniu została skierowana na tomografię, jednak na wyniki musi czekać do 21 grudnia ( od razu ma mieć zrobioną kolejną tomografię oraz badanie krwi ).
Wstępnie z tomografii wiadomo, że ma guzek w płucu o wymiarach 1 cm z którego sączy się ropa. Oprócz uporczywego kaszlu, duszności oraz kataru nie ma innych objawów. Dostała 2 inhalatory które ma brać do czasu kolejnego tomografu zawierające salbutamol.
Siostra niedawno chorowała na zapalenie płuc oraz w pokoju w którym mieszkała znaleziono wilgoć oraz prawdopodobnie grzyby. Siostra jest alergiczką.
Czy ma ktoś pomysł czym może być ta choroba? Lekarz póki co nie dał konkretnej diagnozy. |
|
|