1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: rak przełyku |
Richelieu
Odpowiedzi: 44
Wyświetleń: 24559
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2011-01-06, 16:54 Temat: rak przełyku |
Gdyby operacja była możliwa, to zmieniłoby - być może - postać rzeczy. Ale tego nie wiem, czy guz jest operacyjny.
A ponieważ Twoje pytanie dotyczyło radioterapii, więc i taka była moja odpowiedź: sama radioterapia w takim przypadku nie jest metodą leczenia radykalnego i do całkowitego wyleczenia doprowadzić niestety nie może. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2011-01-06, 11:46 Temat: rak przełyku |
anulka111 napisał/a: | a może mi ktoś powiedzieć czy te naświetlania są skuteczne? |
Jako zabieg paliatywny - jak najbardziej. Powinny przynieść ulgę.
anulka111 napisał/a: | czy tata może calkiem wyzdrowieć? |
W świetle powyższej wypowiedzi DSS oraz Twojej:
Cytat: | guz który odnowił sie po operacji gdzieś koło tchawicy sie powieksza i ze trzeba go naświetlać |
- niestety nie wydaje mi się to możliwe.
Bardzo przykro mi, że nie są to dobre informacje.
Pozdrawiam. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-08-08, 19:50 Temat: rak przełyku |
Cóż, skoro nie ma innych chętnych, spróbuję ...
Cytat: | Lewe oskrzele główne - W DYSTALNYM [tj. 'dalszym'] ODCINKU PODPARTE: |
zapewne (a raczej wolę napisać: być może) chodzi o to, że w tym dalszym odcinku oskrzele jest podparte przez znajdujący się tam naciek, o którym wspominasz.
Cytat: | W okolicy lewego przedsionka widoczna hipoechogenna masa guzowata w bliskim sąsiedztwie osierdzia: |
wydaje mi się, że nic dobrego to nie jest, chyba guz przerzutowy.
Konieczność pooperacyjnych bronchoaspiracji pewnie w mniejszym lub większym stopniu wiąże się z przerzutowym zajęciem oskrzeli.
Pozytywnie brzmi brak płynu w osierdziu, brak nadciśnienia, prawidłowe pozostałe płaty.
Ktokolwiek potrafi powiedzieć coś więcej - |
|
|