1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Torbiel unaczyniona i inne zmiany w piersiach u ciężarnej |
Richelieu
Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 7996
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-03-15, 10:59 Temat: Torbiel unaczyniona i inne zmiany w piersiach u ciężarnej |
Gertruda1981 napisał/a: | owczesna moja gin powiediząl,ze w ciazy ie robi sie usg bo wychodza cuda na kiju. |
To brzmi sensownie, nie mam podstaw, by kwestionować taką opinię lekarza.
Gertruda1981 napisał/a: | czy do zmain w piersiach kobiet w ciazy podchodzi sie tak samo jak do zmain u neiciężarnych? |
Myślę, że przynajmniej pod pewnymi względami inaczej.
Podczas ciąży zachodzą w organizmie duże zmiany, np. w gospodarce hormonalnej i przygotowaniu do karmienia dziecka,
co pewnie przekłada się np. na możliwe zmiany wyników badań.
Gertruda1981 napisał/a: | Sama Pani doktor powiedizął,ze nie am doświdczenia z cieżrnymi |
Tym bardziej ja mogę podpisać się pod tymi słowami.
Może któraś z dysponujących praktycznym doświadczeniem Pań Forumowiczek zechce wypowiedź uzupełnić. |
Temat: Torbiel unaczyniona i inne zmiany w piersiach u ciężarnej |
Richelieu
Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 7996
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-03-15, 09:37 Temat: Torbiel unaczyniona i inne zmiany w piersiach u ciężarnej |
Gertruda1981 napisał/a: | pomiędzy godziną 10, a 11 dobrze ograniczony, hypoechogeniczny obszar o wym. 9 na 7 mm- fA?, grudka utkania tłuszczowego o innym stopniu uwodnienia?
Obwodowo na granicy kwadratów zew. sutka zmiana torbielowata z przegrodami o wym. 8 n 5 mm |
Są to zmiany wyglądające na niezłośliwe: podejrzenie fibroadenomy, zmiana torbielowata.
Gertruda1981 napisał/a: | Po obu stronach nie stwierdzam litych zmian ognoskowych o cechach ca. |
Badanie nie wykazało zmian charakterystycznych dla raka (carcinoma).
Gertruda1981 napisał/a: | czy powinnam zrobić biopsję? |
Ocena zasadności (oraz terminu) wykonania biopsji należy do lekarza,
ale nie wygląda na to, aby były bezwzględne przeciwwskazania do jej przeprowadzenia,
skoro lekarz opisujący wynik badania stwierdził "Kontrola za 3-4 tyg., ew. do rozważenia BAC".
Gertruda1981 napisał/a: | umieram z niepokoju., bo konsultacja za tydzień:( |
Spokojnie, nie ma podstaw do niepokoju, zmiany nie mają cech podejrzanych o złośliwość,
termin konsultacji za tydzień jest bardzo szybki, byłby wystarczający nawet gdyby miało chodzić o proces złośliwy,
ale uważam, że powinnaś uzyskać tam raczej dobre informacje.
Pozdrawiam. |
|
|