1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Torbiele piersi |
Richelieu
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 16774
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-08-12, 13:15 Temat: Torbiele piersi |
ewa77a napisał/a: | czy Pana zdaniem lepiej jest usunąć te torbiele czy jeżeli BCA wyjdzie ok. to je zostawić tak jak było to w zeszłym roku?
Ja nie rozumie jednego, – dlaczego jeżeli chce by usunięto torbiel lekarz wysyła mnie na biopsje i twierdzi ze przed biopsją nic nie zrobi a po badaniu, gdy wychodzi wszystko ok. to tez tego nie chce usunąć |
Usunięcie torbieli lekarze raczej rekomendują przy obawach, że może im towarzyszyć jakieś onkologiczne niebezpieczeństwo.
Jeśli wg ich oceny, popartej wynikami badań obrazowych (MMG, USG) oraz biopsji, wszystko jest w porządku,
wówczas standardowo zalecają dalszą obserwację takich zmian, jako łagodnych i nie budzących obaw.
Pozostawienie zmian może być też podyktowane np. względami praktycznymi: w przypadku gdy są one dość liczne lub niekorzystnie usytuowane, usunięcie może być trudne przy jednoczesnej chęci zachowania dobrego efektu kosmetycznego i braku znacznej deformacji piersi.
Oczywiście możesz i powinnaś z lekarzem dokładnie to omówić, Twoje poczucie spokoju i bezpieczeństwa jest bardzo ważne i może być wystarczającym powodem, by poważnie rozważyć celowość usunięcia tych zmian nawet wtedy, jeśli są łagodne i onkologicznie bezpieczne.
ewa77a napisał/a: | Czy mam rozumieć że, jeżeli ten test na mutacje genów BRCA1, BRCA2 wyjdzie dodatnio to przy takich piersiach z tendencją do tworzenia się torbieli można poważnie rozważyć usunięcie piersi? |
Tak jest, obecność mutacji oznaczałaby zwiększone ryzyko zachorowania i byłaby podstawą do poważnego rozważenia działań zapobiegawczych.
W takim razie, niezależnie od podjęcia innych działań, powinnaś być objęta szczegółową i regularną kontrolą onkologiczną.
Sama decyzja w sprawie ewentualnych zabiegów operacyjnych zależałaby od wielu czynników, takich jak Twój wiek, plany co do rodzicielstwa, także wyniki szczegółowych badań i dotychczasowa historia zdrowotna.
Byłoby to na pewno przedmiotem szczegółowych specjalistycznych konsultacji lekarskich, bardzo możliwe że z zespołem kilku specjalistów.
ewa77a napisał/a: | Zastanawiam się też nad inną rzeczą, podczas operacji nowotworów uważa się by ich płyn się nie rozlał i nie przedostał się na zdrowe komórki a przecież przy nakłuwaniu takich guzków też dochodzi do ich "rozszczelnienia" |
Hipotetyczna szkodliwość biopsji pod tym kątem jest praktycznie wykluczona.
Jeśli badany guz (torbiel) nie zawiera komórek nowotworowych, wówczas nie może dojść do ich rozsiewu w wyniku nakłucia.
Jeśli badany obszar zawierałby komórki nowotworowe, wówczas po przebadaniu pobranego aspiratu po stwierdzeniu występujących w nim komórek złośliwych i tak zostałby usunięty wraz z otaczającym marginesem zdrowych tkanek, więc potencjalny wyciek drogą nakłucia znalazłby się w obszarze przeznaczonym do usunięcia.
Jest praktycznie niemożliwe, aby doszło do sytuacji w której igłą pobrano materiał nie zawierający komórek nowotworowych, a jednocześnie występowałyby one tak blisko, aby miały wydostać się na zewnątrz drogą po nakłuciu guza.
Ponadto w takiej sytuacji badany obszar - gdyby był złośliwy - wyglądałby niepokojąco także na obrazie USG (lub MMG), gdyż zmiany złośliwe mają specyficzne kształty, łatwe dla lekarza do rozpoznania.
W uzupełnieniu zobacz także ten post. |
Temat: Torbiele piersi |
Richelieu
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 16774
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-08-11, 19:42 Temat: Torbiele piersi |
ewa77a napisał/a: | Nie wiem, dlaczego lekarz pisał o przewodach mlekowych a mówił mi ze to torbiel 2- komorowa |
Odpowiedź jest podana we wnioskach z BAC:
ewa77a napisał/a: | nakłuto 2x guz o wyglądzie torbieli z przegrodą |
torbiel z przegrodą ma dwie komory, a zlokalizowana jest, jak napisano, w poszerzeniu przewodu mlekowego.
ewa77a napisał/a: | BI-RADS:4A
Rozpoznanie kliniczne N60.9 Łagodna dysplazja sutka, nie określona. |
BI-RADS:4A: zmiany wymagające weryfikacji ale z niewielkim prawdopodobieństwem złosliwości, po biopsji wskazane badanie kontrolne za 6 miesięcy, typowo mogą to być palpacyjne zmiany w obrazie ultrasonograficznm odpowiadające gruczolakowłókniakowi, torbiele badalne palpacyjnie lub ropnie.
O łagodnej dysplazji sutka - nie będącej niebezpieczną onkologicznie - możesz krótko przeczytać np. w tym artykule.
ewa77a napisał/a: | co oznacza "W badaniu elastograficznym zmiana o charakterze BGR" |
Tego nie wiem, nie spotkałem się z tym skrótem.
ewa77a napisał/a: | co oznacza, że torbiel ma nieznaczne unaczynienie? Czy to pogarsza sprawę? |
Być może lekarz zwraca uwagę na brak silnego unaczynienia, co bywa charakterystyczne dla guzów złośliwych (=> angiogeneza).
ewa77a napisał/a: | nie miałam badań genetycznych- gdzie powinnam je zrobić? Czy musze mieć skierowanie? |
Adresy placówek wykonujących badania znajdziesz np. tutaj.
Część z badań jest bezpłatna, o to czy wymagane jest jakieś skierowanie najlepiej dowiedzieć się dzwoniąc do danej placówki,
badania odpłatne najprawdopodobniej wykonywane są bez skierowań (komercyjnie).
ewa77a napisał/a: | Jakie badania zrobić, jakie markery? |
Pod kątem nowotworów piersi/ginekologicznych np. test na mutacje genów BRCA1, BRCA2,
oznaczanie wartości markerów nowotworowych jest raczej nieprzydatne bez stwierdzenia występowania nowotworu (zobacz na ten temat np. ten post).
ewa77a napisał/a: | lekarz mi powiedział, że mam piersi, w których będą się tworzyły torbiele, to czy nie lepiej jest całkowicie usunąć? |
Usunięcie piersi, jak się domyślam o nie Ci chodzi, jest działaniem bardzo radykalnym.
Zdarzają się przypadki, kiedy lekarz proponuje rozważenie takiej mastektomii zapobiegawczej,
ale dotyczy to sytuacji, kiedy prawdopodobieństwo zachorowania na raka jest znaczne, np. w przypadku występowania mutacji genu BRCA1/2.
Jeśli w Twoim przypadku mutacje nie zostaną stwierdzone, operacje zapobiegawcze (usunięcia piersi podobnie jak również np. jajników) byłyby z medycznego punktu widzenia nieuzasadnione.
Pozdrawiam i witam Cię na forum. |
|
|