1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Torbielakogruczolak jajnika |
Richelieu
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 6775
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-04-30, 21:30 Temat: Torbielakogruczolak jajnika |
Joanna1985 napisał/a: | informacje z tego forum i tutaj zacytuje: [...] |
A z którego konkretnie miejsca pochodzi ten cytat ?
Joanna1985 napisał/a: | Czy to znaczy ze on moze sie odnowic i uzłośliwic? |
W medycynie raczej nieczęsto można powiedzieć/napisać, że coś z całkowitą pewnością 'nie może' być ...
Ale uważam, że zamiast skupiać się teraz na wynajdywaniu bardziej lub mniej hipotetycznych możliwości
powinnaś cieszyć się otrzymanym pomyślnym wynikiem po zbiegu i z pytaniami spokojnie poczekać na wizytę u lekarza.
Joanna1985 napisał/a: | jak zrozumiec inaczej te jego zlosliwosc kliniczna? |
Jeszcze inaczej ?
Ja podałem dwie możliwości. Teraz Twoja kolej ... |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-04-30, 21:14 Temat: Torbielakogruczolak jajnika |
Joanna1985 napisał/a: | Moj torbiel cechuje sie podobno "zlosliwoscia kliniczna" nigdzie to pojecie nie jest wytlumaczone i tez nie wiem za bardzo jak to zrozumiec. |
Domyślam się, że lekarzowi, który użył (?) tego określenia mogło chodzić np. o rozpoznanie kliniczne (tj. wstępne),
gdzie jakieś objawy (lub wyniki innych wcześniej wykonanych badań ?) nasuwały podejrzenie złośliwości,
ostatecznie nie potwierdzone w wyniku histopatologicznego przebadania usuniętej zmiany.
Albo inna możliwość: być może niedokładnie usłyszałaś i lekarz mówił o 'złośliwości granicznej'.
W takim przypadku oznaczałoby to, że guz ma potencjał do tworzenia lokalnych wznów
o ile nie zostanie usunięty radykalnie (doszczętnie, bez pozostawienia w organizmie jakichkolwiek jego komórek)
jednak nie posiadający zdolności do dawania przerzutów, co jest bardzo niemiłą cechą nowotworów złośliwych.
Odpowiedź na pytanie jak jest w istocie, należy do tego, kto użył przytoczonego przez Ciebie sformułowania. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-04-30, 12:19 Temat: Torbielakogruczolak jajnika |
Joanna1985 napisał/a: | wycieto mi tylko guz jajnik zostawili dlaczego? |
Być może dlatego, że lekarz podczas zabiegu operacyjnego oglądając tę zmianę ocenił ją jako z dużym prawdopodobieństwem łagodną, wobec czego usuwanie jajnika uznał za niewskazane.
Wynik badania histopatologicznego potwierdził słuszność takiego postępowania. Joanna1985 napisał/a: | stwierdzono u mnie liczne zrosty i boje sie czy to nie jest objaw śluzaka rzekomego otrzewnej? |
W tej kwestii powinien wypowiedzieć się Twój lekarz, ewentualnie zaproponować jakieś badania, jeśli byłyby konieczne.
"Internetowe Zdalne Centrum Diagnostyki Nowotworów Złośliwych" nie jest do tego najlepszym narzędziem. |
|
|