Autor |
Wiadomość |
Temat: Mój Tata i ja |
absenteeism
Odpowiedzi: 53
Wyświetleń: 17176
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-07-23, 18:10 Temat: Mój Tata i ja |
Czyli są przerzuty do wątroby.
Zmiany są rozległe, mnogie, więc na pewno nie jest to dobra wiadomość. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-07-23, 17:54 Temat: Mój Tata i ja |
gosiawj napisał/a: | skoro napisałaś ze wyniki dwucyfrowe są jednoznaczne |
To nie oznacza, że jednocyfrowe są zupełnie bez podejrzeń. Każdy wychwyt znacznika jest lekko podejrzany, a pod uwagę trzeba zawsze brać całość wywiadu, charakter zmian jeśli chodzi o wielkość, naciekanie itp itd.
Tutaj z pewnością są zmiany nowotworowe w jelicie grubym, węzłach chłonnych w obrębie jamy brzusznej, otrzewnej, prawdopodobnie kościach.
Co do płuc, mamy dwa fragmenty:
Cytat: | W obu płucach bardzo liczne zmiany guzki e do 5 mm w segmencie 3 płuca prawego, zmiany poniżej rozdzielczości PET, bez wzmożonego metabolizmu 18F-FDG. |
oraz
Cytat: | Wątroba powiększona 215 mm w wymiarze cc o niejednorodnej densyjności:
w obu płucach bardzo liczne ogniska, obszary wzmożonego metabolizmu 18F-FDG SUVmax FDG= 13,1. |
Czy w drugim fragmencie nie miało być czasem "w obu płatach"? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-07-23, 17:32 Temat: Mój Tata i ja |
gosiawj napisał/a: | To dlaczego wniosek jest tak opisany? |
"Tak" tzn. jak?
Czy na wyniku (gdzieś niżej) nie ma podanej granicznej wartości SUVmax dla wątroby? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-07-23, 17:18 Temat: Mój Tata i ja |
gosiawj napisał/a: | Co to są za skale FDG = ? |
FDG to fluodeoksyglukoza, taki jakby znacznik podawany przy PET, zmiany które go wychwytują "świecą" - mając wysoki wychwyt FDG zmiana jest podejrzana o charakter nowotworowy. Tak więc im wyższy SUVmax FDG tym większe prawdopodobieństwo, że zmiana jest zmianą nowotworową. Przy wartościach dwucyfrowych jest to praktycznie jednoznaczne. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-07-17, 11:55 Temat: Mój Tata i ja |
gosiawj, czy jest planowana jakaś bardziej inwazyjna diagnostyka, np. kolonoskopia celem faktycznego postawienia diagnozy na bazie histpatu?
Macie coś osłonowego na żołądek przy ketonalu? Jakiś omeprazol, pantoprazol? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-07-16, 18:49 Temat: Mój Tata i ja |
Niestety TK potwierdziło obraz USG, że w wątrobie obecne są zmiany przerzutowe.
Powinna być wykonana, moim zdaniem, klasyczna kolonoskopia z pobraniem wycinków z ewentualnych zmian w jelicie, bo na takowe wskazuje TK. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-07-14, 13:11 Temat: Mój Tata i ja |
gosiawj napisał/a: | W środę następne TK jamy brzusznej całkowite. |
Następne? Bo wcześniej była tylko kolonoskopia wirtualna pod kontrolą TK, to nie jest klasyczne TK jamy brzusznej. Więc rozumiem, że pierwsze TK. W takim razie musicie na razie czekać na badanie na wynik. |
|