Autor |
Wiadomość |
Temat: Nowotwór płuca - b. proszę o opinie i porady |
absenteeism
Odpowiedzi: 31
Wyświetleń: 13597
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-10-20, 16:09 Temat: Nowotwór płuca - b. proszę o opinie i porady |
majkelek napisał/a: | speedhub napisał/a:
Co to znaczy że rak jest rogowaciejący? Jaki to ma wpływ w przypadku mojego Taty?
Nie trafiłem nigdy na wytyczne czy badania dotyczące rogowacenia jako czynnika prognostycznego w raku płuca (co nie znaczy, że takie nie istnieją). Czym jest rogowacenie możesz znaleźć na wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Keratynizacja Tutaj ważniejszą cechą jest G3 co oznacza komórki słabo zróżnicowane, z dużą zdolnością do podziału i/lub metastazy. |
Trochę paradoks, bo rogowaciejący jest niby nieco bardziej "dojrzały", a więc teoretycznie powinien przerzutować wolniej od nierogowaciejącego. Ale bardziej istotne wydaje się w tej chwili G3 i tym bardziej bym się sugerowała.
majkelek napisał/a: | A tego nie wiem, bo nie rozumiem tych oznaczeń I9 - I11 - może gdzieś są wyjaśnione? |
Może chodzi o węzły grup 9, 10, 11? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-09-17, 21:09 Temat: Nowotwór płuca - b. proszę o opinie i porady |
speedhub napisał/a: | Czy wycięcie całego płuca niesie za sobą znacznie większe ryzyko niż pojedynczego płata? |
Nie jestem w stanie określić tego %, niemniej na pewno jest to bardziej rozległa operacja.
speedhub napisał/a: | Czy mocno pogarsza się komfort życia? |
Zależnie od wydolności oddechowej pacjenta, skuteczności rehabilitacji. Komfort na pewno jest niższy, w końcu nie ma się płuca.
speedhub napisał/a: | Jak myślicie decyzja o wycięciu całego płuca związana jest z podejrzeniem, że guzek satelitarny - którego nie wychwytuje PET - może być nowotworem i lepiej wyciąć całe płuco? |
Powtórzę:
Cytat: | Chcielibyśmy umieć wróżyć |
Aby dowiedzieć się, skąd ta decyzja, należy porozmawiać z lekarzem. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-09-03, 19:53 Temat: Nowotwór płuca - b. proszę o opinie i porady |
speedhub napisał/a: | 1. O czym świadczy wartość na poziomie SUVmax=7,6 czy to dużo? Czy ta wartość jednoznacznie określa guza jako złośliwego? |
Raczej tak.
speedhub napisał/a: | Osobiście niepokoi mnie opis cytuję: "na wysokości łuku aorty owalny guzek satelitarny 8 x 6 mm (wymiary poniżej rozdzielczości metody PET)." Czy do jakiś drugi guz? Czy to może być rak? |
Jest to drugi guzek (tak jak opisano). Czy to może być rak - nie opisano SUVu bo PET też wszystkiego nie wykryje (wbrew ogólnemu przekonaniu). Niemniej jednak może, nie da się tego wykluczyć.
speedhub napisał/a: | We wnioskach napisano: Rak lewego płuca w stopniu zaawansowania IIB (T3 N0 M0). Wcześniej jak pisaliśmy na forum absenteeism określiła stopień zaawansowania na najwyżej IIA (gdyby węzły śródpiersia były zajęte). Węzły z opisu nie są zajęte. Z czego to może wynikać? Czy guz jest bardziej niebezpieczny niż sądzono wcześniej dlatego dano wyższą klasyfikację? |
Absenteeism nie jest lekarzem, żeby to sobie autorytatywnie określać niemniej jednak biorąc pod uwagę kryteria co do cechy T3, jaką opisano, nie bardzo wiem skąd tu ta klasyfikacja. Ale oczywiście mogę się mylić.
speedhub napisał/a: | 4. Tata za dwa tygodnie idzie na oddział torakochirurgii. Lekarze mają ustalić dalsze leczenie. Czyżby miałaby być operacja? |
Chcielibyśmy umieć wróżyć jednak trzeba poczekać na wizytę, by się dowiedzieć "co ma być". |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-07-23, 22:29 Temat: Nowotwór płuca - b. proszę o opinie i porady |
speedhub napisał/a: | Czy na podstawie danych medycznych przesłanych przeze mnie w wcześniejszych postach można określić stan zaawansowania choroby ? |
Myślę że maksymalnie IIA, gdyby ewent. węzły wnęki miały okazać się zajęte (choć jednoznacznie ich wielkość na to nie wskazuje), a węzły pod cariną były czyste (nie wzmacniają się kontrastowo, to dobrze, choć ich wielkość jest niepokojąca).
Niemniej jednak tak czy inaczej poruszamy się w operacyjnych stadiach zaawansowania, przynajmniej na bazie dotychczasowych wyników.
speedhub napisał/a: | Na tę chwilę tata jest zakwalifikowany do operacji, ale czy "coś" może to zmienić? |
Nigdy nie wiadomo co się stanie, medycyna to nie matematyka niestety (albo i stety). Nie ma co panikować na zapas. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-07-23, 21:44 Temat: Nowotwór płuca - b. proszę o opinie i porady |
speedhub napisał/a: | Poniżej jest informacja że wynik badania histopatologicznego można odebrać po 7-21 dniach od wypisu ze szpitala. Dlatego mam pytanie - co to za wynik? Czy to coś innego niż opis pod nagłówkiem Histopatologia? |
To raczej pytanie do lekarza / kogoś na oddziale, nie bardzo wiemy co mieli na myśli
speedhub napisał/a: | W jaki sposób wynik badania PET może wpłynąć na leczenie chirurgiczne? |
Zapewne przede wszystkim ma dać ocenę węzłów chłonnych - czy i ewent. w których są przerzuty. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-07-16, 18:51 Temat: Nowotwór płuca - b. proszę o opinie i porady |
Bez wyniku histpatu nie da się przedstawić planu leczenia, ponieważ nie wiadomo co leczyć. Trzeba czekać na wynik.
Czy było wykonane USG jamy brzusznej? |
|