Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak esicy. Mój tato. |
absenteeism
Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 6436
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-09-06, 20:52 Temat: Rak esicy. Mój tato. |
Było oznaczane CEA? Jeśli nie, to warto to zrobić (badanie krwi). |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-09-06, 20:41 Temat: Rak esicy. Mój tato. |
Nie ma sprawy. W takim razie zmiana, w której stwierdzono nowotwór złośliwy, jest zapewne pierwszą opisaną w TK. Czy TK było przed czy po kolonoskopii?
karii napisał/a: | O "pozostałe zmiany" chodziło mi raczej o tą całą resztę, która jest wypisana:w płucach, nadnerczu. |
Odnośnie płuc mogą to nie być zmiany nowotworowe, są niewielkie, niektóre uwapnione więc mogą być pozapalne. Ale biorąc pod uwagę całość historii choroby, trzeba to skontrolować. W nadnerczach zmiany w TK opisane są jako gruczolaki, czyli zmiany niezłośliwe. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-09-06, 19:42 Temat: Rak esicy. Mój tato. |
karii napisał/a: | Mam już jak więc wrzucam skany kolono. i histopato. To wszystko co tam było. Powinno być wykonane badanie makroskopowe? |
A w tym wyniku histpatu nie ma nic wcześniej opisanego jako punkt 1 i punkt 2, skoro mamy "ad 1" i "ad 2"?
karii napisał/a: | Mam jeszcze pytanie, czy te pozostałe wypisane zmiany też mogą być przerzutowe czy w tej chwili nic nie można stwierdzić? Mogą być to jakieś niegroźne, niezłośliwe zmiany? |
W wątrobie? Mogą, niemniej jednak ich obraz w TK sugeruje charakter przerzutowy, co przy stwierdzeniu nowotworu złośliwego każe jednak przyjąć taką opcję za dość prawdopodobną. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-09-06, 17:22 Temat: Rak esicy. Mój tato. |
Stan zapalny, reakcja zapalna.
Cytujesz co jest w opisie kolonoskopii, mnie chodziło o to czy na samym wyniku histopatologii nie ma nic więcej, poza tym co przepisałaś wcześniej nie ma podziału na wynik mikro i makroskopowy? Wyżej nad tym, co przepisałaś, nie ma opisu skąd są wycinki? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-09-05, 21:28 Temat: Rak esicy. Mój tato. |
Wynik TK wskazuje na zmiany rozrostowe - prawdopodobnie nowotworowe - w jelicie grubym. Zmiany są dwie, przy czym co do drugiej nie ma jednoznacznie pewności o jej charakterze nowotworowym, możliwe jest również ognisko zapalne. Nieco powiększone węzły chłonne. Zmiany w wątrobie również są podejrzane o bycie przerzutami, co niestety dawałoby najwyższe stadium zaawansowania choroby.
Czy w wyniku histpatu nie było wyniku makroskopowego? Co dokładnie pobrano? |
|