1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rozpoznanie guz esicy |
absenteeism
Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 6430
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-04-08, 21:02 Temat: Rozpoznanie guz esicy |
STAWEK napisał/a: | Chodzi mi co po chemioterapi? |
Wszystko zależy od tego co się będzie działo w trakcie chemioterapii, jeśli nic - kontrole.
STAWEK napisał/a: | I czy jest szansa że po chemioterapi może być wszystko okej? |
Pytanie co to znaczy "okej" - czy jest szansa na trwałe wyleczenie? Zawsze jest jakaś szansa. Niemniej choroba jest zaawansowana. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-04-08, 20:22 Temat: Rozpoznanie guz esicy |
Jak samochody stoją na ulicy i jest korek, to tutaj komórki nowotworowe "stoją" w naczyniu krwionośnym i jest zator.
Wygląda na zaawansowanie mniej więcej IIIB, więc niestety wysokie w IVst. skali. Standardowo powinna być włączona chemioterapia. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-02-07, 08:36 Temat: Rozpoznanie guz esicy |
STAWEK napisał/a: | Wiem ze jest to duży guz czy mozecie mi napisac czy guz jest zawansowany czy tez nie? |
Zaawansowany w rozumieniu rozrostu w świetle jelita - tak, jak sam napisałeś, bo zajmuje ponad 3/4 jego światła.
Czy sama choroba jest zaawansowana - nie wiadomo czym dokładnie jest guz, ponieważ nie ma jeszcze wyników histopatologii pobranego wycinka, nie da się więc tego stwierdzić.
Dodatkowo powinno się wykonać TK jamy brzusznej z kontrastem, RTG klatki piersiowej. |
|
|