1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak żołądka - pogorszenie stanu zdrowia |
absenteeism
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 6754
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-06-20, 07:34 Temat: Rak żołądka - pogorszenie stanu zdrowia |
Zora4 napisał/a: | Nie jesteśmy zapisani do hospicjum domowego. Nawet nie wiedziałam, że coś takiego jest. |
Warto się tym powoli zainteresować - nie chodzi o to, że wróżymy tu komuś niechybną śmierć, ale o to, że będąc zapisanymi do hospicjum macie pomoc lekarzy, pielęgniarki, możliwość podania leków. Po prostu jesteście w razie czego zabezpieczeni. Jeśli oczywiście będzie taki rozsiew, jak piszesz, choć skoro do tej pory zastosowana była tylko chemioterapia to leczenie od początku nie było radykalne, a więc już była możliwość zapisu do hospicjum.
Zora4 napisał/a: | Problem polega na tym, że mąż od onkologa nie dostaje żadnych lekarstw. Zgagi nie ma, ale takie bóle, które opisuje jak skurcze jelit w trakcie biegunki. |
To Ranigast tu raczej nie pomoże, bardziej coś rozkurczowego na jelita, aczkolwiek też bez konsultacji z lekarzem nie można niczego polecić (bo to są leki na receptę w większości). |
Temat: Rak żołądka - pogorszenie stanu zdrowia |
absenteeism
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 6754
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-06-19, 21:46 Temat: Rak żołądka - pogorszenie stanu zdrowia |
Zora4 napisał/a: | 1. czy jest sens konsultować wyniki męża z innym onkologiem (do obecnego mam co najmniej umiarkowane zaufanie) - nie mam złudzeń, ale jakoś trudno mi uwierzyć, że to już może być koniec możliwości medycyny; |
Oczywiście, że jest sens konsultacji.
Zora4 napisał/a: | 2. czy jest sens podawania mężowi jakichś leków wspomagających pracę układu pokarmowego (typu Ranigast); |
Leków "wspomagających pracę układu pokarmowego" jest bardzo dużo, z różnych grup Ranigast jest jednym z wielu możliwych. A są dolegliwości typu zgaga?
Generalnie nie powinno podawać się pacjentowi nic bez konsultacji z lekarzem prowadzącym, z racji możliwych interakcji z obecnie przyjmowanymi lekami.
Zora4 napisał/a: | 3. czy w jakikolwiek inny sposób mogę poprawić mojemu mężowi jakość życia? |
A czy jesteście zapisani do hospicjum domowego?
Zora4 napisał/a: | 4. czy jest jakakolwiek możliwość, by określić potencjalną długość życia męża, zważywszy na fakt, że jest on naprawdę w dobrej kondycji? Rozumiem, że nikt mi nie powie dokładnie, ale ile to ogólnie trwa, jeżeli kończy się tragicznie? |
No niestety nikt tego nie określi. Przy rozsiewie, przerzutach do odległych narządach mogą to być tygodnie, miesiące, ale to też zależy od pacjenta, tempa rozsiewu itp itd. |
|
|