1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: rak ale jaki i co dalej |
absenteeism
Odpowiedzi: 70
Wyświetleń: 27640
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-07-22, 09:06 Temat: rak ale jaki i co dalej |
Łysy napisał/a: | Jedyne nieprawidłowości to:
za wysoki poziom RDW-CV 15,2% (norma 11,6-14,8)
za niski poziom eozynofilów 0,4% (norma 1-7%) |
Raz, że nie są to dramatyczne odstępstwa od norm, a dwa - w przypadku kwalifikacji na chemioterapię nie mają aż tak dużego znaczenia jak np. płytki, hemoglobina czy leukocyty.
RDW-CV oznacza rozkład objętości erytrocytów. Lekkie podwyższenie może wskazywać np. na produkcję nowych erytrocytów w szpiku. Z kolei zmniejszenie liczby eozynofili może być np. wynikiem zakażeń czy wysiłku. Ale nie ma się zbytnio czym martwić. Zwłaszcza, że została podana chemia, czyli lekarz musiał zaakceptować wyniki morfologii i uznać je za wystarczająco dobre. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-07-02, 07:55 Temat: rak ale jaki i co dalej |
U nas działała przez jakiś czas maść heparynowa. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-06-28, 20:38 Temat: rak ale jaki i co dalej |
Łysy napisał/a: | pytaliśmy się 3 razy i taka jest decyzja, przecież nie ja jestem lekarzem, mam nadzieję, że wie co czyni ale mam nerwa, mamie już nic nie mówię, żeby jej nie niepokoić bo i tak jest zestresowana. |
Dla własnej pewności dzień przed wlewem zrobiłabym samodzielnie morfologię, prywatnie. Żeby potem nie było niespodzianek.
Cytat: | za ten lek zapłaciliśmy : tu uwaga: 0,00 PLN - obyśmy wszyscy mogli doświadczać tak miłych niespodzianek w aptekach |
W wypadku leków onkologicznych są one wystawiane na P, czyli jako leki w chorobach przewlekłych, a wtedy pacjentowi przysługuje refundacja, wydanie leku za opłatą ryczałtową lub częściowa odpłatność, jeśli dany lek znajduje się na liście refundacyjnej. Metoclopramidum jest właśnie wydawany bezpłatnie.
Ale to dobrze, że coś Was miło zaskakuje w tych trudnych chwilach |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-06-28, 16:33 Temat: rak ale jaki i co dalej |
Łysy napisał/a: | 1. NIe będzie badania krwi, tak zdecydował lekarz - dopiero przed 2 wlewem. Ostatnie badanie krwi było jak dobrze pamiętam ok. mies. temu. |
Czy tylko mnie się wydaje, że brak kontrolnej morfologii tuż przed chemią to jakaś pomyłka
Cytat: | 2. Lek, który mama dostanie to Vinorelbine (Navelbine) (...) Generalnie info o tym leku jest po angielsku więc miałem kłopot z rozszyfrowaniem co to za ustrojstwo |
O Navelbine można poczytać TUTAJ, o ile wcześniej sam na tę stronę nie trafiłeś
Cytat: | 3. Żadnych leków p-wymiotnych nie zapiszą (tu będę się kłócił o nie bo bardziej od chemii przecież nie zaszkodzą a pomóc mogą) bo powinno wystarczyć to co dostanie dożylnie. Dostaliśmy tylko lek na zaparcia. |
To też jest dla mnie jakiś absurd. Zapytajcie jeszcze przed wlewem, czy dożylnie będą podane jakieś leki przeciwwymiotne, oraz czy po wlewach dostaniecie receptę na Metoclopramid, Zofran, cokolwiek. |
|
|