1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 8
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: nowotwór z rozsianiem w lewym płucu
absenteeism

Odpowiedzi: 21
Wyświetleń: 8368

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-11-22, 21:55   Temat: nowotwór z rozsianiem w lewym płucu
iwona1987 napisał/a:
Czytałam, że komórki atypowe to tak jakby sytuacja przed rakowa, to prawda?

iwona1987, przeczytaj jeszcze raz to wszystko, o czym wczoraj pisałyśmy :)
Na to pytanie wyjaśnienie uzyskałaś już wczoraj:
Cytat:
Kom. atypowe nie są objawem nowotworu.
Nowotwór złośliwy to nic innego, jak zdrowa komórka, która nagle zaczyna się przekształcać w sposób "wadliwy", niekontrolowany. W trakcie tego przekształcania przechodzi przez różne etapy, aż stanie się typową kom. nowotworową. Kom. atypowa to jeszcze nie kom. nowotworowa, ale też nie jest to kom. zdrowa.

iwona1987 napisał/a:
Jakie mogą być tego rokowania?

Nie ma czegoś takiego jak "rokowania kom. atypowych", bo nie ma żadnej diagnozy w tej chwili.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-11-21, 23:29   Temat: nowotwór z rozsianiem w lewym płucu
iwona1987 napisał/a:
czym takie wysięki mogą być spowodowane?

Nowotworem złośliwym, niewydolnością serca, zakażeniem, urazem.

iwona1987 napisał/a:
I czy taki upadek ma wpływ na zgromadzenie się tego płynu?

Tak, może.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-11-21, 22:57   Temat: nowotwór z rozsianiem w lewym płucu
iwona1987 napisał/a:
Czy to źle, że po ściągnięciu tego płynu on zebrał się znowu? Jaka może być przyczyna jego ponownego gromadzenia się?

Np. właśnie ściąganie płynu - często po ewakuacji narasta ponownie.

iwona1987 napisał/a:
Czy to może być jakiś wysięk, czy coś takiego (nie wiem dokładnie) zwiastujące nowotwór?

Wysięki nie zwiastują niczego, wysięki są czymś spowodowane.

iwona1987 napisał/a:
Czy lekarz mógł pobrać nie wszystko?

W sensie nie cały płyn? Zawsze jest opcja, że nie uda mu się ściągnąć wszystkiego.

iwona1987 napisał/a:
Czy jest to sytuacja, w której każdy dzień jest na wagę złota? Jest to poważny stan?

Nie ma stanu zagrożenia życia - przynajmniej z tego, co wiemy via internet (przypominam, że nie widzimy pacjenta), ale zawsze chyba lepiej rozwiązać takie sprawy szybciej.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-11-21, 22:16   Temat: nowotwór z rozsianiem w lewym płucu
iwona1987 napisał/a:
Czy takie urazy mogą powodować nowotwory?

Nie.

iwona1987 napisał/a:
I czy komórki atypowe występują tylko w objawach nowotworów, czy mogą one świadczyć o innych chorobach?

Kom. atypowe nie są objawem nowotworu.
Nowotwór złośliwy to nic innego, jak zdrowa komórka, która nagle zaczyna się przekształcać w sposób "wadliwy", niekontrolowany. W trakcie tego przekształcania przechodzi przez różne etapy, aż stanie się typową kom. nowotworową. Kom. atypowa to jeszcze nie kom. nowotworowa, ale też nie jest to kom. zdrowa. Stąd właśnie znalezienie tego typu kom. w badaniu płynu każe podjąć dalszą diagnostykę i przede wszystkim wykluczyć nowotwór - bo to najgroźniejsze, co mogłoby z tego wyniknąć.

iwona1987 napisał/a:
Czy badania, o których Pani wspomniała mogą dać diagnozę w 100%, czy jednak będzie trzeba wykonać inne?

100% na pewno nie, bo PET czy MRI (rezonans) to badania obrazowe - nie zbadają one więc komórek, pokażą jedynie co dzieje się wewnątrz organizmu pacjenta.
Zapewne zależnie od wyniku tych czy innych badań konieczne byłyby dalsze badania (bądź ścisła kontrola).

iwona1987 napisał/a:
Czy lepiej będzie, gdy udamy się do Szpitala chorób płuc, skierowanie tam może dać pulmonolog, do której tata chodził na kontrolę.

Jest to jakieś rozwiązanie.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-11-21, 21:40   Temat: nowotwór z rozsianiem w lewym płucu
iwona1987 napisał/a:
dlatego też nie wiem dlaczego Pani wkleiła to razem.

Dlatego, że wątek dotyczy taty z określoną historią choroby - przy diagnostyce chorób klatki piersiowej bierze się pod uwagę dotychczasowe wyniki badań, jakie były wykonywane, choćby dla porównania.

iwona1987 napisał/a:
tomografię opisywał niedoświadczony lekarz, który jak się później okazało pomylił się.

To akurat dość istotny fakt - nie wiedzieliśmy tego, więc też skąd mogliśmy wiedzieć, iż wyników obecnej i poprzedniej TK nie należy w żaden sposób do siebie odnosić :)

iwona1987 napisał/a:
A o inne wyniki chodzi mi usg, TK. Czy wszystko w nich ok?

Jeśli masz na myśli zmiany guzowate, to pod tym kątem okej, bo takich zmian nie uwidoczniono w TK. Nie ma też powiększonych węzłów chłonnych, to dobrze.
W USG jamy b. również tego typu niepokojących zmian nie ma.

iwona1987 napisał/a:
czy to, co jest w dużym pradwopodobieństwie wskazuje na nowotwór?

Nie da się liczbowo określić, czy w %, prawdopodobieństwa. Wynik nie jest "czysty", tzn. znaleziono w nim coś niepokojącego, co może wskazywać na nowotwór, ale nie musi (wg mnie). Po prostu trzeba to dalej diagnozować, by móc postawić jednoznaczną diagnozę.

iwona1987 napisał/a:
I czy uważa PANI, że pulmonolog może mieć rację, czy PANI zdaniem to nieprawdopodobne?

Czy ma rację w tym, że ponieważ płyn długo znajdował się w opłucnej i był z krwią z krwiaka, to wynik może być mylący?
Nie wydaje mi się, by > 98% kom. atypowych stwierdzono w płynie z powodu krwiaka i późnej ewakuacji płynu. Ale to tylko moja opinia.

iwona1987 napisał/a:
Czy wysłanie taty po raz kolejny do torakochirurga, który nas zbył jest dobrym wyjściem?

Torakochirurg nie wdroży raczej diagnostyki wykluczającej / potwierdzającej nowotwór złośliwy, udałabym się raczej do onkologa (nie potrzeba skierowania).
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-11-21, 20:58   Temat: nowotwór z rozsianiem w lewym płucu
iwona1987 napisał/a:
Moje pytanie, czy z interpretacji tego płynu można stwierdzić, że to na pewno nowotwór? Jaki on może być?

Odpowiedziałam wyżej:
Cytat:
brak jednoznacznego wyniku z cytologii płynu nie daje prostych podstaw do zdiagnozowania nowotworu złośliwego.

iwona1987 napisał/a:
Czy dalsze wyniki są ok?

Również z wcześniejszego posta:
Cytat:
cytologia z płynu jest niepokojąca, bo są tam kom. atypowe (czyli nie takie zdrowe, normalne), dlatego najważniejsza jest w tej chwili dalsza diagnostyka - być może PET, być może MRI.

Wychodzi nam jednak z całego wątku pewna nieścisłość. W swoim pierwszym poście pisałaś:
iwona1987 napisał/a:
Po wykonaniu tomografii dowiedziałam się następującej rzeczy: w lewym płucu dolnym i w tyle widoczne liczne guzki rozsiane okoliczne węzły chłonne powiększone do 25 mm, niestety nie mam tego wyniku, piszę dokładnie to co usłyszałam od lekarza.

natomiast w wyniku TK, zamieszczonym w następnym poście, nie ma słowa o takich zmianach.
Skąd więc takie rozbieżności?
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-11-21, 20:38   Temat: nowotwór z rozsianiem w lewym płucu
Taka mała prośba na początek - zdanie zaczyna się od Wielkiej Litery :) [poprawiłam w każdym poście, wbrew pozorom czyta się tak dużo wygodniej, zwłaszcza przy ilości x-dziesięciu postów dziennie]

iwona1987 napisał/a:
czy to naprawdę może być rak? Bez rzadnego guza i z crp niskim?

CRP nie ma żadnego znaczenia w diagnostyce nowotworów.
Natomiast brak guza i brak jednoznacznego wyniku z cytologii płynu nie daje prostych podstaw do zdiagnozowania nowotworu złośliwego. Owszem, cytologia z płynu jest niepokojąca, bo są tam kom. atypowe (czyli nie takie zdrowe, normalne), dlatego najważniejsza jest w tej chwili dalsza diagnostyka - być może PET, być może MRI.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2010-10-09, 20:00   Temat: nowotwór z rozsianiem w lewym płucu
Nie można nic powiedzieć nt. postaci raka, ponieważ nie posiadamy wyników bronchoskopii i histpatu wycinka pobranego z guza.
Jednak jeśli w TK zostały stwierdzone rozsiane guzki oraz węzły wielkości do 25mm faktycznie z dużym prawdopodobieństwem można podejrzewać nowotwór.

Nic więcej na temat ewentualnych rokowań nie można powiedzieć bez wyniku bronchoskopii, która określi z jakim rodzajem nowotworu mamy do czynienia.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron