Autor |
Wiadomość |
Temat: Gruczolak wielopostaciowy ślinianki |
absenteeism
Odpowiedzi: 68
Wyświetleń: 44149
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-05-26, 12:58 Temat: Gruczolak wielopostaciowy ślinianki |
A może po prostu większa chęć do kontroli i badań u młodych ludzi niż kiedyś? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-02-24, 19:53 Temat: Gruczolak wielopostaciowy ślinianki |
Nie mam pojęcia, czemu pani takiego skierowania zażądała, do onkologa skierowanie nie jest potrzebne. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-02-24, 17:55 Temat: Gruczolak wielopostaciowy ślinianki |
Jeśli ma Cię to uspokoić to jasne - idź do onkologa. Skierowania nie potrzeba.
Ale skoro biopsja nie wykazała nic niepokojącego to nie stresuj się na zapas |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-01-29, 20:17 Temat: Gruczolak wielopostaciowy ślinianki |
Obawiam się, że urok osobisty nie działa na przyspieszenie badania histopatologicznego, no chyba że ma nieznane dotąd właściwości akcelerujące wybarwianie preparatów.
Wyniki histpatu są zwykle w ciągu 2 tygodni, można dzwonić i dopytywać. A na chwilę obecną - im więcej będziesz się doszukiwał teraz różnych objawów, tym więcej ich znajdziesz. Bez wyniku BAC nic więcej nie możemy pomóc.
Pozdrawiam. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-01-29, 19:54 Temat: Gruczolak wielopostaciowy ślinianki |
Czasem udaje się jakoś przyspieszyć, także nie nastawiaj się od razu na 3 tygodnie
Uprzedź tylko podczas biopsji, że jesteś w trakcie brania antybiotyku, bo to może zmienić obraz kliniczny. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-01-29, 19:37 Temat: Gruczolak wielopostaciowy ślinianki |
Dlaczego 3 tygodnie? Pisałeś, że BAC we wtorek. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-01-29, 19:20 Temat: Gruczolak wielopostaciowy ślinianki |
lewmarek napisał/a: | 1. Czy jest możliwość że z takim opisem jaki przedstawiłem na początku NIE BĘDZIE to guz tylko coś innego, nie wiem np. zbiornik krwi albo jakiś kamień w śliniance, pewno głupie przykłady, ale wiecie o co mi chodzi. |
To jest medycyna, tu rzadko kiedy 2+2 = 4, więc zawsze istnieje wiele różnych możliwości. Kamienia w śliniance raczej bym się jednak nie spodziewała wiem, że się denerwujesz, ale póki nie będzie wyniku histpatu nie ma co wymyślać.
Cytat: | 2. Może jestem przewrażliwiony, ale wydaje mi się, że odkryłem kolejny powiększony węzeł chłonny no i temperatura mi skoczyła do 37 stopni (jest mi zimno mimo trzech warstw na sobie). Czy możliwe żeby w przypadku złośliwej natury guza przerzuty następowały tak szybko? |
Nie zdziwiłabym się, gdybyś był przewrażliwiony i z samego stresu skoczyła Ci temperatura - to naturalna reakcja. Powiększony węzeł może być zarówno odczynowy, jak i innej natury, bez jego zbadania można sobie gdybać do woli.
Podwyższona temp. może równie dobrze wynikać z infekcji. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-01-28, 13:34 Temat: Gruczolak wielopostaciowy ślinianki |
Oczywiście wszystko zależy od tego jak zniesiesz zabieg i jak będziesz się czuł, ale nie powinno być żadnych większych problemów |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-01-28, 12:51 Temat: Gruczolak wielopostaciowy ślinianki |
Jeśli jakikolwiek twór uciska np. na nerw, to może wywoływać ból. Nie oznacza to, że jest to twór złośliwy bądź łagodny. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-01-27, 22:12 Temat: Gruczolak wielopostaciowy ślinianki |
lewmarek napisał/a: | 1. Czy ów powiększony węzeł może być wynikiem tego, że jestem świeżo po antybiotykach i przebytym zapaleniem gardła? (wszystkie pozostałe węzły w obrębie ślinianek/szyi w normie) |
Może. Tutaj póki nie zostanie wykonana BAC ślinianki nic pewnego nie można powiedzieć, węzły mogą zarówno odczynowe (czyli właśnie np. po zapaleniu gardła) jak i przerzutowe.
Cytat: | 2. Zastanawiam się czy nie iść i po prostu najpierw nie wyciąć tego cholerstwa (guz) nie czekając na biopsję. Przecież i tak mnie to czeka, nawet jeśli zmiana byłaby łagodna, a mogę zaoszczędzić sobie trochę czasu. Racjonalne myślenie? |
Póki diagnozy nie będzie, lepiej niczego nie ruszać. Tutaj proces diagnostyczny jest w miarę łatwy do przewidzenia i nie powinno być z nim problemów, dlatego nie ma co wyprzedzać faktów.
W tej chwili BAC ślinianki jest sprawą priorytetową. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-01-27, 17:25 Temat: Gruczolak wielopostaciowy ślinianki |
Świetnie, w takim razie czekamy na wynik, daj znać! |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-01-27, 16:51 Temat: Gruczolak wielopostaciowy ślinianki |
W usg postawiono sugestię istnienia guza ślinianki (Tu), powiększone dość znacznie węzły ze słabo zachowaną wnęką mogą oznaczać w tej sytuacji przerzuty do nich.
Jednak właściwą diagnozę może dać jedynie wynik badania histopatologicznego wycinka pobranego z guza podczas biopsji (BAC).
Skierowanie na BAC już jest? |
|