1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 9
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: powinnam się przygotować?
absenteeism

Odpowiedzi: 82
Wyświetleń: 27832

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-03-14, 22:16   Temat: powinnam się przygotować?
jo_a napisał/a:
Modelatorzy, mam pytanie: czy gruczakorak jest/może być chorobą, która może dosięgnąć kogoś z rodziny? Powinniśmy przeprowadzić badania genetyczne? Jeżeli tak, to kto na takowe kieruje?

Nie, nie udowodniono do tej pory (i nic na to nie wskazuje), że rak płuc jest uwarunkowany genetycznie. Tak więc żadnych badań robić nie musicie, zresztą badań genetycznych w kierunku raka płuca zwyczajnie nie ma.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-02-24, 22:52   Temat: powinnam się przygotować?
jo_a napisał/a:
Czy jeżeli dostała już 3 Ketonale to mogę jej podać kolejny?

Macie tabletki po 100mg? Jeśli tak, to więcej nie podawaj.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-02-24, 22:15   Temat: powinnam się przygotować?
jo_a napisał/a:
odstawiłam Cyclonamine, bo nie było krwioplucia, pojawiło się dziś. Chyba, że dwa tygodnie przerwy to za mało na odstawienie leku?

Nie nie, chodziło mi o to, żeby teraz jej nie odstawiać - skoro nadal jest krwioplucie. Jednak skoro powróciło, to dobrze byłoby to skonsultować z lekarzem...
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-02-24, 22:11   Temat: powinnam się przygotować?
Tak, na receptę.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-02-24, 22:05   Temat: powinnam się przygotować?
Skoro są krwioplucia, to Cyclonamine nie odstawiajcie.
Z Laremidem bym tak nie szalała, niech mama weźmie na razie jeden i zobaczymy, czy biegunka dalej będzie się utrzymywać. Przy kolejnym luźnym stolcu można dać jeszcze jedną tabletkę. Jeśli ma ochotę, zrób jej mocnej herbaty, też działa lekko p/biegunkowo. Cola też jest dobrym pomysłem.

ma_ka napisał/a:
Laremid powinien zadziałać, sama swego casu miałam duże problemy z bolesnymi biegunkami i pomagało. Ciut silniejszy jest Loperamid, ale tylko na receptę.

Laremid i Loperamid to dokładnie te same leki w tej samej dawce (2mg chlorowodorku loperamidu), tyle że Loperamid jest po prostu w większym opakowaniu.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-02-22, 13:11   Temat: powinnam się przygotować?
Chodzi Ci o to "dodane"?
Kiedy Twój post jest ostatnim w wątku, i nie miną od jego napisania więcej niż bodajże 24h a Ty dopiszesz kolejnego posta, to nie pojawia się on jako nowy tylko zostaje automatycznie dodany do poprzedniego.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-02-22, 13:01   Temat: powinnam się przygotować?
Nie ma możliwości edycji postów.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-02-19, 21:48   Temat: powinnam się przygotować?
jo_a napisał/a:
Z jednej strony szkoda chyba, że to nie teraz mogę liczyć na hospicjum, bo jej i nie tylko jej, potrzebna byłaby pomoc psychologa.

A nie macie gdzieś w szpitalu psychoonkologa?
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-02-17, 23:03   Temat: powinnam się przygotować?
jo_a napisał/a:

Pytałam w Hospicjum, w mojej okolicy, czy mogę liczyć na pomoc w domu i odpisali mi, że: "pomagamy osobom z zaawansowaną chorobą nowotworową w jej terminalnym stadium (zakończone leczenie onkologiczne)".

Nie, nie, i jeszcze raz NIE. To całkowita nieprawda, żadne hospicjum nie może wymagać, aby pacjent, którego przyjmują, miał zakończone leczenie onkologiczne potwierdzone papierkiem czy co tam sobie jeszcze wymyślą.
Zapytaj jaka jest podstawa prawna takiej decyzji - że konieczne jest zakończenie leczenia onkologicznego, niech przedstawią odpowiednią ustawę, cokolwiek (takowej nie ma). W razie czego powiedz, że zgłosisz to do NFZ.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron