1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 26
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Proszę o pomoc
absenteeism

Odpowiedzi: 322
Wyświetleń: 108730

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2015-03-15, 18:02   Temat: Proszę o pomoc
andrzejf13 napisał/a:
nie chodzi tu o lekarza HD , tu pani doktor robi co może ,chodzi mi o lekarza który prowadził radioterapię

Z tego co zrozumiałam, lekarz HD jest w ciągłym kontakcie - czy tak? Bo nieco to zamieszane wszystko.

Tylko jeśli lekarzem radioterapeutą jest ten, o którym piszesz
andrzejf13 napisał/a:
lekarz, "jeżeli nawet byłby to przerzut ,to z opisu pana,stan zdrowia żony nie pozwala na podanie chemii

to trudno, żeby radioterapeuta kwalifikował do chemioterapii...
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2014-10-12, 16:18   Temat: Proszę o pomoc
Upierać się przy porównaniu wyników, skoro nawet lekarz opisujący zamieścił w wyniku fragment o braku poprzednich wyników do porównania, a co za tym idzie - braku możliwości określenia dynamiki zmian.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2014-10-11, 22:07   Temat: Proszę o pomoc
Tak jak opisano w wyniku, ciężko ocenić wnękę lewą z racji zmian włóknistych - tu właśnie przydałoby się porównanie obrazów z obu badań. Niepokoi guzek w nadnerczu, którego nie opisywano w poprzednim TK, także zmiany w segm. 2/3 płuca prawego, których nie opisywano wcześniej.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2014-10-10, 22:09   Temat: Proszę o pomoc
andrzejf13 napisał/a:
Moim zdaniem zaniosłem wszystko co miałem w rejestracji powiedzieli że jeżeli to ma lekarz prowadzący to nie jest to potrzebne. 8 tego miesiąca byliśmy na wizycie u lekarza prowadzącego na moje stwierdzenie że mogę przynieść wyniki powiedział że nie ma potrzeby

Lekarz prowadzący to nie radiolog, i to nie jemu potrzebne są poprzednie wyniki do porównania badania, bo to nie on je porównuje. Wyniki poprzednie należy dostarczyć radiologowi opisującemu badanie TK.

Czy masz wynik TK z czasu naświetlań?
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2014-10-10, 05:37   Temat: Proszę o pomoc
Proponowałabym jednak dostarczyć kserokopie tych wyników do radiologa opisującego badanie, by może zrobił to ponownie, ale z porównaniem.
Mówiąc wprost - co szpital powie, to jedno, ale jak się samemu nie zadba o dostarczenie wszystkiego, co konieczne, to nikt inny o to nie zadba.

Odnośnie ostatniego TK - na str. 2 jest z listopada 2013. Mamy październik 2014. W ciągu tego roku nie było wykonywane żadne inne badanie?
Jeśli mowa o tym w trakcie radioterapii - to chyba było jedynie TK celem ustalenia obszaru promieniowania?
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2014-10-09, 20:39   Temat: Proszę o pomoc
A dlaczego nie było poprzednich wyników TK do porównania?
Kiedy było ostatnie TK i z jakim wynikiem?
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2014-02-12, 21:35   Temat: Proszę o pomoc
Powie ile jest dokładnie "podrodzajów" białych krwinek i czy nie dzieje się coś niepokojącego.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2014-02-12, 20:38   Temat: Proszę o pomoc
Zawsze róbcie morfologię z rozmazem.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2014-01-27, 23:39   Temat: Proszę o pomoc
Ale co się nie zgadza, bo nie bardzo rozumiem? Zacytowałeś moją wypowiedź z zupełnie innego wątku, nie wiem też o jakie wypowiedzi DSS chodzi...
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-12-15, 21:29   Temat: Proszę o pomoc
izaa.k napisał/a:
Jeżeli piszesz, że "niby je" to może podaj żonie syrop Megalia, pobudza apetyt, lepiej zacząć od tego, żeby troszkę pobudzić ochotę na jedzenie

Megalia to silny, sterydowy preparat, dostępny tylko i wyłącznie na receptę, który podawany jest pacjentom z m.in. anoreksją czy silną utratą masy ciała spowodowaną chorobą nowotworową. Nie jest to ot tak proste rozwiązanie na brak apetytu po chemii, leki tego typu stosuje się wyłącznie po konsultacji z lekarzem.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-12-03, 18:00   Temat: Proszę o pomoc
Megalia to silny, sterydowy preparat, ze wskazaniami do stosowania: anoreksja, duża utrata wagi w wyniku nowotworu lub AIDS. Nie jestem przekonana, czy tutaj utrata wagi jest tak duża i nie do odrobienia pożywieniem czy "wspomagaczami" (typu Nutridrink, Ensure etc.), żeby od razu walić tak z grubej rury.
Zwłaszcza, że Megalia też może powodować zaparcia.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-12-03, 07:39   Temat: Proszę o pomoc
ananav napisał/a:
na wyniki krwi mozesz tylko pomodz w strefie hemoglobiny - sok z burakow, suszone bueraki w tabletkach - minimalnie poprawiaja parametry

Wielokrotnie było już o burakach i o tym, że wcale nie poprawiają hemoglobiny ani innych parametrów...
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-12-02, 22:27   Temat: Proszę o pomoc
Odruchy wymiotne zawsze próbuje się opanować lekami p/wymiotnymi. Ale ok, skoro tak zadecydował to wie co robi.

Tu nie chodzi o to, że 3-5 dni zrobi dramatyczną różnicę i zaważy na leczeniu. Ale pamiętaj, że wraz z dalszymi cyklami ryzyko przesunięcia cyklu z racji niekorzystnych wyników krwi będzie coraz większe, więc jeśli nie trzeba to lepiej nie przesuwać.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-12-02, 21:34   Temat: Proszę o pomoc
Nie jestem lekarzem i nie pracuję w szpitalu, nie znam procedur dot. podawania chemii w święta czy innych, więc nie jestem w stanie odpowiedzieć na Twoje wątpliwości. Najlepiej byłoby je rozwiać u lekarza.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-12-02, 20:47   Temat: Proszę o pomoc
Teraz to już raczej nic nie zrobisz, ale przesuwa się chemię zwykle z konkretnego powodu typu kiepskie wyniki nie pozwalające na podanie cyklu.

Strona 1 z 2
Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron