Autor |
Wiadomość |
Temat: interpretacja wyniku TK mojej mamci |
absenteeism
Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 10258
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-07-27, 16:18 Temat: interpretacja wyniku TK mojej mamci |
Powinno się udać, ale nikt nigdy nie zagwarantuje że lekarzowi uda się dotrzeć akurat do danego miejsca. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-09, 21:45 Temat: interpretacja wyniku TK mojej mamci |
milvunia napisał/a: | potem kolejno TK i teraz to najnowsze |
Najnowsze co, TK? Było jeszcze jakieś TK oprócz tego, które umieściłaś?
milvunia napisał/a: | Tzn ze ta druga babka mogla miec badane popluczyny pod innym katem? |
Mogła. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-09, 20:22 Temat: interpretacja wyniku TK mojej mamci |
milvunia napisał/a: | babka ktora miala robiona broncho tego samego dnia jak mama miala juz dzis wynik, no ale ona jest prowadzona przez innego lekarza... pewnie stad to przesuniecie nie? |
Niekoniecznie. Czas wybarwiania określonych preparatów określonymi substancjami bywa różny i to, że jedna osoba miała wykonane badanie danego dnia i ma już wynik nie oznacza, że osoba mająca badanie tego samego dnia będzie miała wynik równie szybko.
milvunia napisał/a: | zmiana ta od ostatniej tk do tego zdjecia co mama miala robione 3 dni temu ponoc sie zmniejszyla. |
Tzn jakie badania były ze sobą porównywane? Tomografia do RTG? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-07, 11:03 Temat: interpretacja wyniku TK mojej mamci |
Różnie to bywa w szpitalach, myślę, że bezpiecznie można przyjąć 7 - 14 dni, jak zawsze. Ale pewnie trochę krócej. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-07, 10:34 Temat: interpretacja wyniku TK mojej mamci |
Lekarz operujący bronchoskopem może nie zobaczyć guza gdy ten rośnie np. egzofitycznie względem oskrzela - czyli nie wzrasta wewnątrz niego, co łatwo dałoby się zauważyć będąc w oskrzelu bronchoskopem, a wyrasta z niego na zewnątrz - czego już się nie zobaczy, bo będąc w oskrzelu nie zobaczymy tego, co jest z zewnątrz niego.
Bronchoskopia nie jest więc jednoznacznym badaniem, które decyduje o wszystkim - choć oczywiście w tej sytuacji daje nadzieję.
Oczywiście pobranie popłuczyn jest poprawnym podejściem w tej sytuacji, zobaczymy co wyjdzie z ich badania cytologicznego i w kierunku gruźlicy. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-01-26, 13:43 Temat: interpretacja wyniku TK mojej mamci |
Opis TK może sugerować zmianę nowotworową, jednak wysunięto również podejrzenie gruźlicy - obraz jest niejednoznaczny.
Z pewnością konieczna jest diagnostyka różnicowa pod kątem wspomnianych wyżej schorzeń - na pewno dobrze byłoby zrobić próbę tuberkulinową w celu potwierdzenia / wykluczenia gruźlicy, lub - jeśli tak zadecyduje lekarz - bronchoskopię (ale zmiana może być w niej niedostępna dla badającego) lub biopsję zmiany.
Czy lekarz kierujący na TK widział już wynik i zalecił dalsze postępowanie?
Czy mama pali? |
|