Autor |
Wiadomość |
Temat: Proszę o informacje - dwa zlewające się ogniska typu meta |
absenteeism
Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 6469
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-04-27, 18:36 Temat: Proszę o informacje - dwa zlewające się ogniska typu meta |
To ja na przyszłość tylko poproszę o przepisanie wyników w całości, to raz
A dwa - pytałam właśnie o RM, bo to zupełnie inny rodzaj obrazowania niż w TK czy w PET-CT (PET to też tomografia). Jest np. lepsze do obrazowania wątroby i wykrywania zmian podejrzanych, niż TK - a w PET mowa o zmianie hypodensyjnej w wątrobie. Ona oczywiście nie wygląda na coś groźnego, ale jestem ciekawa jak zobrazował ją RM i jakie są wnioski z tamtego badania (skoro "coś wyszło", jak pisałaś).
Jeśli chodzi o sam wynik PET - zmiany w płucach są bardzo małe, < 10 mm, więc faktycznie sugestia kontroli za 3 mies. wydaje się tutaj właściwa.
Co do nadnercza - SUV jest na tyle niski (względem poziomów referencyjnych), że istotnie może to wyglądać na gruczolaka, który występuje dość często.
Ale mimo wszystko jestem ciekawa wniosków z RM.
Czy onkolog kierujący na PET konsultował już wynik? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-04-27, 18:02 Temat: Proszę o informacje - dwa zlewające się ogniska typu meta |
A jaki jest wynik RM? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-21, 19:01 Temat: Proszę o informacje - dwa zlewające się ogniska typu meta |
beata_priv napisał/a: | Ma nadciśnienie więc bierze enereal (czy jakoś tak) |
Enarenal pewnie.
beata_priv napisał/a: | Co do badań w Krakowie - nie mam pojęcia co to ma być dokładnie, ale jutro jedzie tam, cały dzień mają badać. Jutro wieczorem będę miała nowe informacje - siostra mi poda. |
Świetnie. Jeśli siostra będzie Ci przedyktowywała jakieś wyniki badań - niech poda wszystko: od pierwszej litery do ostatniej kropki
beata_priv napisał/a: | Mnie jedynie nurtuje jak to możliwe, że wszystkie pozostałe badania wychodzą w normie a tu takie podejrzenie. Czy to mozliwe mieć raka i wszystkie wyniki z krwi w normie. |
Niestety jest to możliwe. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-21, 10:16 Temat: Proszę o informacje - dwa zlewające się ogniska typu meta |
Hipochondria czy nie - naprzemienne, nawracające biegunki i zaparcia są powodem do zaniepokojenia i mama bardzo dobrze zrobiła, że chciała się zbadać.
Czy tomografia, jaka była wykonywana, była jednocześnie tomografią klatki piersiowej i jamy brzusznej?
Jakie badania mama ma mieć wykonane w Krakowie, wiesz może? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-21, 09:24 Temat: Proszę o informacje - dwa zlewające się ogniska typu meta |
beata_priv napisał/a: | Drobne weżły w przestrzeni zaotrzewnowej głównie po stronie lewej w płucu lewym w części tylnej na pograniczu segmentu 9 i 10 widoczne okrągłe ognisko leżace podpłucnowo ze zwapnieniem, powyżej dwa zlewające się ogniska okrągłe typu meta, zmiana guzowata w nadnerczu lewym. |
Tata przedyktował to jako całość wyniku tomografii?
beata_priv napisał/a: | jest po operacyjnym usunięciu macicy i ma zostawione 0,5 jajnika, |
Z jakiego powodu?
beata_priv napisał/a: | Pytanie: czy jesli wszystkie te pozostałe badania wyszły idealnie - jest szansa że ona ma raka? |
Ciężko nam odpowiedzieć na to pytanie, bo nie znamy pełnej treści wypisu. Wszelkie badania typu morfologia, cukier, cholesterol mogą być "idealne" (rozumiem, że są po prostu w normach), nie wyklucza to istnienia choroby nowotworowej.
Czy było wykonane USG jamy brzusznej?
Te powyższe badania były wykonywane z powodu nawracających biegunek i zaparć? |
|