1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 5
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Proszę o informacje - dwa zlewające się ogniska typu meta
absenteeism

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 6469

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-04-27, 18:36   Temat: Proszę o informacje - dwa zlewające się ogniska typu meta
To ja na przyszłość tylko poproszę o przepisanie wyników w całości, to raz :)
A dwa - pytałam właśnie o RM, bo to zupełnie inny rodzaj obrazowania niż w TK czy w PET-CT (PET to też tomografia). Jest np. lepsze do obrazowania wątroby i wykrywania zmian podejrzanych, niż TK - a w PET mowa o zmianie hypodensyjnej w wątrobie. Ona oczywiście nie wygląda na coś groźnego, ale jestem ciekawa jak zobrazował ją RM i jakie są wnioski z tamtego badania (skoro "coś wyszło", jak pisałaś).

Jeśli chodzi o sam wynik PET - zmiany w płucach są bardzo małe, < 10 mm, więc faktycznie sugestia kontroli za 3 mies. wydaje się tutaj właściwa.
Co do nadnercza - SUV jest na tyle niski (względem poziomów referencyjnych), że istotnie może to wyglądać na gruczolaka, który występuje dość często.
Ale mimo wszystko jestem ciekawa wniosków z RM.

Czy onkolog kierujący na PET konsultował już wynik?
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-04-27, 18:02   Temat: Proszę o informacje - dwa zlewające się ogniska typu meta
A jaki jest wynik RM?
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-03-21, 19:01   Temat: Proszę o informacje - dwa zlewające się ogniska typu meta
beata_priv napisał/a:
Ma nadciśnienie więc bierze enereal (czy jakoś tak)

Enarenal pewnie.

beata_priv napisał/a:
Co do badań w Krakowie - nie mam pojęcia co to ma być dokładnie, ale jutro jedzie tam, cały dzień mają badać. Jutro wieczorem będę miała nowe informacje - siostra mi poda.

Świetnie. Jeśli siostra będzie Ci przedyktowywała jakieś wyniki badań - niech poda wszystko: od pierwszej litery do ostatniej kropki :)

beata_priv napisał/a:
Mnie jedynie nurtuje jak to możliwe, że wszystkie pozostałe badania wychodzą w normie a tu takie podejrzenie. Czy to mozliwe mieć raka i wszystkie wyniki z krwi w normie.

Niestety jest to możliwe.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-03-21, 10:16   Temat: Proszę o informacje - dwa zlewające się ogniska typu meta
Hipochondria czy nie - naprzemienne, nawracające biegunki i zaparcia są powodem do zaniepokojenia i mama bardzo dobrze zrobiła, że chciała się zbadać.

Czy tomografia, jaka była wykonywana, była jednocześnie tomografią klatki piersiowej i jamy brzusznej?

Jakie badania mama ma mieć wykonane w Krakowie, wiesz może?
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-03-21, 09:24   Temat: Proszę o informacje - dwa zlewające się ogniska typu meta
beata_priv napisał/a:
Drobne weżły w przestrzeni zaotrzewnowej głównie po stronie lewej w płucu lewym w części tylnej na pograniczu segmentu 9 i 10 widoczne okrągłe ognisko leżace podpłucnowo ze zwapnieniem, powyżej dwa zlewające się ogniska okrągłe typu meta, zmiana guzowata w nadnerczu lewym.

Tata przedyktował to jako całość wyniku tomografii?

beata_priv napisał/a:
jest po operacyjnym usunięciu macicy i ma zostawione 0,5 jajnika,

Z jakiego powodu?

beata_priv napisał/a:
Pytanie: czy jesli wszystkie te pozostałe badania wyszły idealnie - jest szansa że ona ma raka?

Ciężko nam odpowiedzieć na to pytanie, bo nie znamy pełnej treści wypisu. Wszelkie badania typu morfologia, cukier, cholesterol mogą być "idealne" (rozumiem, że są po prostu w normach), nie wyklucza to istnienia choroby nowotworowej.
Czy było wykonane USG jamy brzusznej?
Te powyższe badania były wykonywane z powodu nawracających biegunek i zaparć?

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron