1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: chemioterapia Navelbina - zapalenie żył - pomocy! |
absenteeism
Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 19663
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-09-01, 17:42 Temat: chemioterapia Navelbina - zapalenie żył - pomocy! |
ingrid napisał/a: | wiem, że skutkiem ubocznym navelbiny może być porażenie mięśni. Czy jest ono odwracalne? Ręka, w którą była podawana navelbina jest bardzo słaba, chwilami są problemy z poruszaniem palcami. |
Szczerze mówiąc, w charakterystyce winorelbiny nie ma nic o skutku ubocznym samym w sobie jako porażenie mięśni. Mogą występować bóle mięśniowe, bóle w miejscu podania cytostatyku, zaburzenia neurologiczne. Być może osłabienie kończyny, gdzie aplikowany jest lek, wynika właśnie z miejscowej reakcji na podawanie leku. Ewentualnie może to być skutek uboczny cisplatyny. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-08-30, 21:42 Temat: chemioterapia Navelbina - zapalenie żył - pomocy! |
ingrid napisał/a: | Czy możecie mi powiedzieć, czy to normalne, że stan mamy jest nieciekawy |
Każdy pacjent różnie reaguje na chemię - jeden nawet po kilku cyklach będzie się czuł dobrze, a inny po jednym czy dwóch będzie osłabiony. Oczywiście warto zawsze zrobić kontrolną morfologię i sprawdzić, czy wyniki są w porządku, ale jeśli tak, to może to być po prostu wynik obciążającego leczenia.
ingrid napisał/a: | Myślę, czyby chociaż mamy nie zakroplówkować, żeby jakiekolwiek minerały dostały się do organizmu. |
A były badania sprawdzające, czy np. elektrolity są w normach? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-08-28, 21:27 Temat: chemioterapia Navelbina - zapalenie żył - pomocy! |
ingrid napisał/a: | podskorne preparaty-antybiotyki? |
Madzia70 pisze o podskórnie podawanej heparynie drobnocz., nie o antybiotyku. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-08-28, 20:24 Temat: chemioterapia Navelbina - zapalenie żył - pomocy! |
Może jakieś maści/żele heparynowe, np. Lioton 1000, Lioven?
[ Dodano: 2012-08-28, 21:27 ]
Anet napisał/a: | u mojego Taty przy zapaleniu żył (też przy chemioterapii z Navelbiną, rak płuc) podawany był antybiotyk doxycyclina |
Ale z konkretnym wskazaniem zapalenia żył czy z innego powodu? |
|
|