1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz na płucu u mojego Ojca. |
absenteeism
Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 4654
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-10-31, 16:09 Temat: Guz na płucu u mojego Ojca. |
Jest to możliwe, natomiast w tej sytuacji powinno się wprowadzić bardziej inwazyjną diagnostykę celem pobrania większego wycinka do badania.
Ponieważ nie mamy jak do tej pory wyniku TK w wątku, nie jestem w stanie powiedzieć jakie badanie mogłoby być wykonane (nie wiem jak usytuowany jest guz, czy są zajęte węzły chłonne i jakie). |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-10-17, 14:36 Temat: Guz na płucu u mojego Ojca. |
prosiaczek napisał/a: | Wczoraj tata poszedł odebrac wynik i okazało się, że coś źle pobrali i trzeba bronchoskopie powtórzyć. |
Bardzo często bronchoskopia "nie udaje się" gdyż lekarz nie jest w stanie pobrać dobrego wycinka z guza bądź w tym, który pobrał, nie stwierdza się np. komórek nowotworowych zaś obraz kliniczny wskazuje jednak na obecność choroby nowotworowej, co automatem każe powtórzyć bronchoskopię.
Jest to więc typowe postępowanie w takim wypadku.
prosiaczek napisał/a: | Boję się,że ponowne badanie wpłynie na rokowania, że przerzuty mogą się pojawić. |
Spokojnie, 2 tygodnie nie zrobią tak istotnej różnicy.
prosiaczek napisał/a: | Nie orientujecie się czy można ich jakoś zmusić, żeby wynik następnej bronchoskopii był nieco wcześniej? |
Nie, na pewno nie robią tego wolniej, niż by mogli, byle tylko pacjenci jak najdłużej czekali - trwa to po prostu tyle, ile trwać musi, z racji ilości preparatów do przebadania przez danego patologa, czasu trwania badania, opisania badania etc. Można dzwonić po 7 dniach i się dowiadywać, czy może wynik już jest. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-10-09, 19:08 Temat: Guz na płucu u mojego Ojca. |
Może nie bez sensu, ale onkolog też każe czekać na wyniki bronchoskopii. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-10-09, 18:47 Temat: Guz na płucu u mojego Ojca. |
prosiaczek napisał/a: | W czasie wypisu ze szpitala rodzice nie dostali żadnych wskazówek, powiedziano im tylko,że mają teraz czekać na wynik bronchoskopii 2 tygodnie. Czy takie postępowanie jest normalne? Czy musimy czekać tak długo nic nie robiąc? |
Tak, bez wyniku histopatologii wycinka pobranego podczas bronchoskopii (a przypuszczam, że takowy został pobrany) nie da się podjąć dalszego leczenia.
prosiaczek napisał/a: | Co robić jak będą już wyniki bronchoskopii? |
Udać się do najbliższego Centrum Onkologii - jeśli w wyniku będzie mowa o nowotworze złośliwym - celem zaplanowania dalszego leczenia. |
|
|