1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 11
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: czy moge jeszcze uratować mojego tatę
absenteeism

Odpowiedzi: 92
Wyświetleń: 36763

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-03-02, 23:05   Temat: czy moge jeszcze uratować mojego tatę
Leukocyty za wysokie (być może w wyniku infekcji, być może w wyniku nowotworu), hemoglobina nadal za niska, parametry czerwonych krwinek tak samo za niskie.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-02-20, 22:55   Temat: czy moge jeszcze uratować mojego tatę
Alisza napisał/a:
Czy ktos moze nam pomoc w odczytaniu wynikow morfologii? Bo nie wiemy czy polepszaja sie czy jak to wyglada...

W porównaniu do ostatnich jest trochę lepiej jeśli chodzi np. o leukocyty, ale hemoglobina faktycznie niska.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-02-07, 20:31   Temat: czy moge jeszcze uratować mojego tatę
Siostra_Aliszii napisał/a:
Widze ze nia ma żadnych pomocnych wpisów...

Pytałaś o rady "żeby tata miał więcej siły" - wbrew pozorom naprawdę ciężko mieć przepis na "więcej siły" dla każdego :)

Co do wyników - tak jak zaznaczono, za wysokie leukocyty, zdecydowanie za niska hemoglobina, czerwone krwinki i hematokryt.

Zmiana plastrów, a więc i stosowanej substancji w tym wypadku, może powodować senność, otępienie. Czasem trzeba przeczekać kilka dni.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-02-05, 21:54   Temat: czy moge jeszcze uratować mojego tatę
Alisza napisał/a:
tata jest bardzo przemęczony, ale przez sen rozmawiał z kimś dzisiaj, czy to jest objaw przerzutu?

Niekoniecznie, mogło mu się po prostu coś śnić.

Alisza napisał/a:
czy to jest duży guz?

"Duży" to pojęcie względne. Bywają większe.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-02-04, 22:09   Temat: czy moge jeszcze uratować mojego tatę
Wyników to tu za bardzo nie mamy, także prosimy o pytania co wyjaśnić.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-01-18, 20:33   Temat: czy moge jeszcze uratować mojego tatę
Alisza napisał/a:
czy te wyniki sa w miare dobre? czy zle?

Biorąc pod uwagę progresję wielkości zmiany, nie są za dobre...
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-12-04, 18:56   Temat: czy moge jeszcze uratować mojego tatę
Alisza napisał/a:
czy lekarze moga teraz przerwac sesje chemioterapii?

Jeśli okazałoby się, że leczenie to nie przynosi oczekiwanych skutków (choroba rozwija się), to chemia może być wstrzymana.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-12-03, 23:11   Temat: czy moge jeszcze uratować mojego tatę
Alisza napisał/a:
Chcialabym wiedziec jak przebiega ta chemioterapia, czy jest gorzej, czy moze ona pomaga...

Tego nie wiemy na podstawie powyższych wyników, ponieważ by to ocenić konieczne są wyniki badań obrazowych - TK klatki piersiowej.

Alisza napisał/a:
Czy z tych wynikow juz mozna powiedziec ile nam czasu zostalo

O rokowaniach pisałam już w tym poście.

Generalnie w wynikach nie ma nic poza wynikami morfologii w trakcie chemioterapii. Płytki są zdecydowanie za wysokie, powinno być włączone leczenie p/zakrzepowe, są wysokie leukocyty, co może sugerować infekcję. Hemoglobina też trochę niska, ale to typowe przy chemii.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-12-03, 22:43   Temat: czy moge jeszcze uratować mojego tatę
Co chciałabyś, by wyjaśnić, wytłumaczyć z wyników?
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-11-04, 23:04   Temat: czy moge jeszcze uratować mojego tatę
cellulae adenocarcinomatosae = komórki gruczolakoraka.
Jest to więc niedrobnokomórkowy rak płuca, dokładnie gruczolakorak.

Alisza napisał/a:
chciałabym się dowiedzieć ile nam czasu zostało, czy jest wogóle możliwość wyrażenia takiej opinii... czy to są dni, tygodnie czy może miesiące....

Cytat:
W niedrobnokomórkowym raku płuca leczonym paliatywną chemioterapią (głównie III i IV st. zaawansowania choroby) przeciętny czas przeżycia (od momentu rozpoczęcia leczenia onkologicznego) wynosi 8 miesięcy (dla III st.zaawansowania: ok. 10 miesięcy).
1 rok przeżywa ok. 30% chorych, 2 lata - ok. 10-15% pacjentów.
Przeciętny czas od zakończenia leczenia chemioterapią do wystąpienia progresji to 3-4 miesiące.
[źródło]

Alisza napisał/a:
czy cos podawac zeby go nie bolalo?

Na pewno nic samodzielnie, wszystko konsultować należy z lekarzem. A czy tata w tej chwili odczuwa jakieś dolegliwości bólowe?
Czy myśleliście o zapisaniu się do hospicjum domowego?
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-11-04, 22:29   Temat: czy moge jeszcze uratować mojego tatę
Alisza napisał/a:
Mam część wyników więc mogę podać jeszcz jakieś informacje,

Może po prostu przepisz / wklej wszystko, co masz - wszelkie wyniki badań, jakie były wykonywane do tej pory z datami ich wykonania.

Aczkolwiek z obrazu TK widać niestety, iż tata ma zaawansowanego raka płuca z przerzutami do węzłów chłonnych i nadnerczy, jest to najwyższe stadium zaawansowania choroby. W tej sytuacji stosować można jedynie leczenie paliatywne - wydłużające czas przeżycia pacjenta i zmniejszające objawy wynikające z choroby, jednak nie prowadzące do trwałego wyleczenia, przykro mi.

Jaki schemat chemii otrzymuje tata, cisplatynę z winorelbiną (schemat PN)? Bo taki jest proponowany w wyniku konsultacji, jaki zamieściłaś. Powinno być to napisane na wypisie po chemii.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron