Autor |
Wiadomość |
Temat: czy moge jeszcze uratować mojego tatę |
absenteeism
Odpowiedzi: 92
Wyświetleń: 36763
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-03-02, 23:05 Temat: czy moge jeszcze uratować mojego tatę |
Leukocyty za wysokie (być może w wyniku infekcji, być może w wyniku nowotworu), hemoglobina nadal za niska, parametry czerwonych krwinek tak samo za niskie. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-02-20, 22:55 Temat: czy moge jeszcze uratować mojego tatę |
Alisza napisał/a: | Czy ktos moze nam pomoc w odczytaniu wynikow morfologii? Bo nie wiemy czy polepszaja sie czy jak to wyglada... |
W porównaniu do ostatnich jest trochę lepiej jeśli chodzi np. o leukocyty, ale hemoglobina faktycznie niska. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-02-07, 20:31 Temat: czy moge jeszcze uratować mojego tatę |
Siostra_Aliszii napisał/a: | Widze ze nia ma żadnych pomocnych wpisów... |
Pytałaś o rady "żeby tata miał więcej siły" - wbrew pozorom naprawdę ciężko mieć przepis na "więcej siły" dla każdego
Co do wyników - tak jak zaznaczono, za wysokie leukocyty, zdecydowanie za niska hemoglobina, czerwone krwinki i hematokryt.
Zmiana plastrów, a więc i stosowanej substancji w tym wypadku, może powodować senność, otępienie. Czasem trzeba przeczekać kilka dni. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-02-05, 21:54 Temat: czy moge jeszcze uratować mojego tatę |
Alisza napisał/a: | tata jest bardzo przemęczony, ale przez sen rozmawiał z kimś dzisiaj, czy to jest objaw przerzutu? |
Niekoniecznie, mogło mu się po prostu coś śnić.
Alisza napisał/a: | czy to jest duży guz? |
"Duży" to pojęcie względne. Bywają większe. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-02-04, 22:09 Temat: czy moge jeszcze uratować mojego tatę |
Wyników to tu za bardzo nie mamy, także prosimy o pytania co wyjaśnić. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-01-18, 20:33 Temat: czy moge jeszcze uratować mojego tatę |
Alisza napisał/a: | czy te wyniki sa w miare dobre? czy zle? |
Biorąc pod uwagę progresję wielkości zmiany, nie są za dobre... |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-12-04, 18:56 Temat: czy moge jeszcze uratować mojego tatę |
Alisza napisał/a: | czy lekarze moga teraz przerwac sesje chemioterapii? |
Jeśli okazałoby się, że leczenie to nie przynosi oczekiwanych skutków (choroba rozwija się), to chemia może być wstrzymana. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-12-03, 23:11 Temat: czy moge jeszcze uratować mojego tatę |
Alisza napisał/a: | Chcialabym wiedziec jak przebiega ta chemioterapia, czy jest gorzej, czy moze ona pomaga... |
Tego nie wiemy na podstawie powyższych wyników, ponieważ by to ocenić konieczne są wyniki badań obrazowych - TK klatki piersiowej.
Alisza napisał/a: | Czy z tych wynikow juz mozna powiedziec ile nam czasu zostalo |
O rokowaniach pisałam już w tym poście.
Generalnie w wynikach nie ma nic poza wynikami morfologii w trakcie chemioterapii. Płytki są zdecydowanie za wysokie, powinno być włączone leczenie p/zakrzepowe, są wysokie leukocyty, co może sugerować infekcję. Hemoglobina też trochę niska, ale to typowe przy chemii. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-12-03, 22:43 Temat: czy moge jeszcze uratować mojego tatę |
Co chciałabyś, by wyjaśnić, wytłumaczyć z wyników? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-04, 23:04 Temat: czy moge jeszcze uratować mojego tatę |
cellulae adenocarcinomatosae = komórki gruczolakoraka.
Jest to więc niedrobnokomórkowy rak płuca, dokładnie gruczolakorak.
Alisza napisał/a: | chciałabym się dowiedzieć ile nam czasu zostało, czy jest wogóle możliwość wyrażenia takiej opinii... czy to są dni, tygodnie czy może miesiące.... |
Cytat: | W niedrobnokomórkowym raku płuca leczonym paliatywną chemioterapią (głównie III i IV st. zaawansowania choroby) przeciętny czas przeżycia (od momentu rozpoczęcia leczenia onkologicznego) wynosi 8 miesięcy (dla III st.zaawansowania: ok. 10 miesięcy).
1 rok przeżywa ok. 30% chorych, 2 lata - ok. 10-15% pacjentów.
Przeciętny czas od zakończenia leczenia chemioterapią do wystąpienia progresji to 3-4 miesiące. | [źródło]
Alisza napisał/a: | czy cos podawac zeby go nie bolalo? |
Na pewno nic samodzielnie, wszystko konsultować należy z lekarzem. A czy tata w tej chwili odczuwa jakieś dolegliwości bólowe?
Czy myśleliście o zapisaniu się do hospicjum domowego? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-04, 22:29 Temat: czy moge jeszcze uratować mojego tatę |
Alisza napisał/a: | Mam część wyników więc mogę podać jeszcz jakieś informacje, |
Może po prostu przepisz / wklej wszystko, co masz - wszelkie wyniki badań, jakie były wykonywane do tej pory z datami ich wykonania.
Aczkolwiek z obrazu TK widać niestety, iż tata ma zaawansowanego raka płuca z przerzutami do węzłów chłonnych i nadnerczy, jest to najwyższe stadium zaawansowania choroby. W tej sytuacji stosować można jedynie leczenie paliatywne - wydłużające czas przeżycia pacjenta i zmniejszające objawy wynikające z choroby, jednak nie prowadzące do trwałego wyleczenia, przykro mi.
Jaki schemat chemii otrzymuje tata, cisplatynę z winorelbiną (schemat PN)? Bo taki jest proponowany w wyniku konsultacji, jaki zamieściłaś. Powinno być to napisane na wypisie po chemii. |
|