1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 3
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Guz płata środkowego płuca prawego mojej siostry.
absenteeism

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 8131

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-01-09, 23:22   Temat: Guz płata środkowego płuca prawego mojej siostry.
Zakładając przyjęcie tego stadium IB, żadne naświetlania czy chemia nie powinny być włączane.
Faktycznie PET przed operacją był dobrym pomysłem, szkoda, że nie dało się go wykonać, ale trudno. Można by go zrobić zamiast kontrolnego TK np. 3 miesiące po zabiegu.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-01-09, 22:06   Temat: Guz płata środkowego płuca prawego mojej siostry.
Nie zapomniałam, ale sama mam obecnie dużo pracy (takiej "normalnej", etatowej) i zwyczajnie na wszystko nie wystarcza mi czasu. A pobieżnie analizować wyników nie chcę.

Wg wyników wykonano lobektomię środkową, czyli usunięcie płata środkowego płuca. W wyciętym płacie stwierdzono guz 3 x 2 x 3 cm. Odnosząc to do wyniku TK, jest to zapewne opisany tam guz w segmencie 4.
Gdyby była to jedyna zmiana nowotworowa, wówczas byłoby to wczesne stadium zaawansowania choroby, bo IB.
Jednak w TK mowa jest też o zmianie w segmencie 2 płuca, która to nie znajduje się w płacie środkowym, a płacie górnym (szczyt płuca). Tak więc ta nie została usunięta i nie ma pewności co do jej charakteru.

Przypuszczam, że z racji przyjęcia stopnia zaawansowania IB zalecona zostanie kontrola (bo w tym stadium nie jest potrzebne leczenie uzupełniające chemio/radioterapią), w trakcie której będzie brana pod szczególną uwagę zmiana w segmencie 2, aczkolwiek to tylko moje przypuszczenie na bazie ww. wyników - dobrze byłoby o to dopytać lekarza.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-01-07, 22:30   Temat: Guz płata środkowego płuca prawego mojej siostry.
Gusia napisał/a:
Posiadam całą dokumentację .

W takim razie poprosimy.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron