1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Czy to rak płuc? |
amberka
Odpowiedzi: 262
Wyświetleń: 136135
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2009-12-13, 23:37 Temat: Czy to rak płuc? |
Witaj
Bardzo mi przykro , ze Twoja babcia zmaga sie z ta straszna choroba.
Moja mama rowniez miala DRP. W momencie diagnozy w lipcu 2008 r. miala 70 lat. Palila przez 25 lat, ale rzucila w 1992 r. Niestety mama zmarla w gurdniu 2008 r. Walka rwala niespelna 5 miesiecy.
Mama bardzo dobrze znosila chemioterapie, wprawdzie stracila wlosy, ale dopisywal jej apetyt i czula sie bardzo dobrze. Az trudno bylo uwierzyc, ze jest smiertelnie chora. Mialam nadzieje, a raczej ludzilam sie, ze jakos jej sie uda. Chemia bardzo dobrze zadzialala i guz zmiejszyl sie o kilkadziesiat procent. W styczniu mama miala rozpoczac radioterapie.
Na 6 tygodni przed smiercia mama odbyla 800 km. prodroz (w obie strony) i czula sie dobrze.
W polowie listopada stan zdrowia mamy nagle sie pogorszyl. Mama zaczela slabnac z dnia na dzien. Guz zaczal odrastac w piorunujacym tempie i wystapil zespol zyly gornej glownej. Pojawila sie opuchlizna na twarzy i rekach. Mama otrzymala jeszcze 5 paliatywnych naswietlan klatki piersiowej, opuchlizna zeszla, ale w kilkanascie dni po zakonczonej radioterapii mama zmarla.
Pisze Ci to wszystko po to, abys miala swiadomosc jak bardzo podstepna jest ta choroba.
Spedzaj z Babcia jak najwiecej czasu....
Znam jedak przypadki osob, ktore zyly z DRP nawet prawie dwa lata. Oto przyklad:
Mama dziewczyny z niemieckojezycznego forum w momencie diagnozy DRP w marcu 2008 r. miala przerzuty do watroby. W styczniu 2009 r. miala przerzuty do mozgu, ktore byly naswitalane. Czula sie w miare dobrze, az do sieprnia 2009 r. Zmarla we wrzesniu 2009 r.
Jej rokowania byly o wiele gorsze niz u mojej mamy, ale zyla znacznie dluzej. Byc moze mlodszy organizm (w momencie diagnozy miala 56 lat) byl silniejszy. Nie ma regul
Pozdrawiam cieplutko |
|
|