1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 9
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Proszę o pomoc
ananav

Odpowiedzi: 322
Wyświetleń: 108730

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2014-05-02, 13:54   Temat: Proszę o pomoc
Witaj
Pamietam jak moja Mama byla naswietlana i miala infekcje , katar i kaszel... to lekarze mowili , ze to nie jest przeciwskazaniem do naswietlan jednakze gdyby byla temp.powyzej 38,0 C to by byla przeciwskazaniem.
Pozdrawiam
ananav

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2014-01-09, 21:43   Temat: Proszę o pomoc
Bardzo dobra wiadomosc :)
I tego sie trzymac
Pozdrawiam
ananav

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-12-24, 00:49   Temat: Proszę o pomoc
I tak 3mac :-))
Pozdrawiam
ananav

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-12-17, 12:57   Temat: Proszę o pomoc
Witaj
Miejmy nadzieje ze do chemii leukocyty wzrosna , najwyzej w tym wypadku chemia bedzie o kilka dni przelozona. Zapewne po kolejnej chemii lekarz zaleci czynnik wzrostu np. Neulaste.
Pozdrawiam.
ananav

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-12-03, 00:41   Temat: Proszę o pomoc
witaj
Pewnie tak jest , ze lekarz chce oszczedzic zonie podanie chemii w wigilie, tydzien przerwy to jeszcze nie wielka tragedia
na wyniki krwi mozesz tylko pomodz w strefie hemoglobiny - sok z burakow, suszone bueraki w tabletkach - minimalnie poprawiaja parametry
co do innych - nic nie da sie zrobic , szpik musi sam podjac prace
pozdrawiam i glowa do gory , przed nami cudowne swieta pelne milosci i rodzinnosci i tego sie trzymajmy :-) to dla chorej bardzo wazne by bylo jak zawsze
ananav

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-12-02, 00:39   Temat: Proszę o pomoc
Zgadza sie , przed kazdym podaniem chemii bada sie krew , ekg ....ale kontrola powinna byc w 7-10 po cylku kiedy to parametry krwii moga spasc nisko
ananav

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-12-01, 00:23   Temat: Proszę o pomoc
Bo moze sama nie wiedziec :)
moga wystapic wymioty i nudnosci , na ktore zapewne lekarz przepisze srodki , ktore stosuje sie do okolo tyg po chemii,
kontrola krwii , to juz wiesz..
wypadanie wlosow , ktore moze wystapic ale nie koniecznie...takze indywidualna sprawa
niektore pacjentki skarza sie na tzw"odmozdzenie" znaczy brak koncentracji , skupienia ...oslabienie myslenia - na szczescie mija ;-)
dolegliwosci ze sluzowek jamy ustnej -plesniawki i ranki - leczenie - lekarz pierwszego kontaktu
depresja- wskazane leczenie psychiatryczne- bardzo wazne w chorobie onkologicznej - rokuje lepsze wyniki
to sie moze wydarzyc, nie nalezy panikowac , tylko wdrozyc leczenie
bo moze nic takiego nie wystapic ....indywidualna sprawa
a jak wystapi ...to tez nie ma tragedii--tak sie dzieje
pozdrawiam

[ Dodano: 2013-12-01, 00:31 ]
hm
i tez wazne...wszystkie rady z otoczenia bardzo dokladnie filtowac.....bo najczesciej mowia ci , co z choroba nowotworowa nie mieli doczynienia .
ananav

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-11-30, 23:14   Temat: Proszę o pomoc
andrzejf13, witaj

W standarcie leczenia DRP jest kontrolne TK po 2 cyklu, czyli po drugim 3 dniowym wlewie. Jest to po to by sprawdzic czy chemia dziala na nowotwor i czy jest podstawa by ja kontynuowac. Niektore osrodki jednak stosuja kontrolne TK po 3 cyklu, tak jak w przypadku mojej Mamy. Lekarz onkolog powinien na skierowaniu napisac pilne w celu dalszego leczenia chemia. Najlepiej by bylo by badanie odbylo sie na tej samej aparaturze i by je opisal ten sam radiolog, ale niestety tak czesto sie nie udaje.
kiedy moja Mama miala miec kontrolne TK, aparatura popsula sie i byly duze obsuwy w badaniu, wiec wtedy Ja by nie bylo duzej przerwy w podaniu chemii zrobilam TK prywatnie, ktore to wykazalo, ze chemia zmniejszyla nowotwor i podano czwarta chemia tylko z 2 tyg opoznieniem.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2013-11-30, 23:17 ]
Badanie krwi: morfologia z rozmazem jest zwyklym podstawowym badaniem i kazde laboratorium je wykonuje
ananav

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-11-29, 20:24   Temat: Proszę o pomoc
Witam andrzejf13,

Nie wiem czy Twoja zona ma ED, nie otwierają mi się pliki zdjęciowe z Jej TK :(

Ale wiem, ze moja Mama choruje na DRP ED od prawie dwoch lat, znaczy diagnoza w marcu 2012 ale pierwsze objawy juz miala od poczatku stycznia.
A na dzien dzisiejszy jest, jak na ta chorobe i taki postep w formie calkiem niezlej :) )

Czytasz, szukasz, porownujesz i szukasz nadzieii....jak kazdy z nas..
Kazdy przypadek jest inny, kazdy czlowiek indywidualny....
ja ze swojej strony moge powiedziec, ze kobiety ida lepiej na lecznie, lepiej sie lecza niz mezszczyzni...dlaczego tak jest .. nie wiem

Wspieraj zone , mow Jej , ze bedzie dobrze bo tak bedzie jeszcze dlugo i wierz w to co mowisz .

3mam kciuki.
pozdrawiam

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron