1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Czy to może być podejrzana zmiana ? |
aniutka34
Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 10540
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2013-06-28, 19:41 Temat: Czy to może być podejrzana zmiana ? |
Może mi ktoś wyjaśnić co oznacza rozpoznanie nabłoniak |
aniutka34
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2013-04-30, 13:48 Temat: Czy to może być podejrzana zmiana ? |
Dziękuję Wam serdecznie za wszystkie odpowiedzi.
Odliczam dni do przyszłego tygodnia, bo wtedy mama zgodziła się pójść ze mną najpierw do dermatologa.
Ja byłam dziś kontrolnie w poradni onkologicznej, jako że sama jako blondynka o jasnej cerze mam mnóstwo znamion i pieprzyków, po ostatniej wizycie u dermatologa, który znalazł kilka atypowych znamion, chciałam się po prostu skontrolować u "fachowca".
Lekarz onkolog prawie że zza biurka rzucił okiem na moje pieprzyki i stwierdził, że stare pieprzyki-te które już się ma nie złośliwieją, więc nie ma sensu ich wycinać, jeśli żaden nie ma powyżej 5 mm. i że wycięcie podejrzanego znamienia nie jest profilaktyką czerniaka. Ale jeśli mam ochotę je powycinać, to mogę to zrobić w poradni chirurgicznej. Jestem już całkiem skołowana, wycinać czy nie wycinać?
Nie wiem co o tym sądzić, a na dodatek nie wiem, czy to dobry pomysł prowadzić mamę do takiego onkologa, pewnie do mamy problemu podejdzie w podobny sposób, a u niej sprawa wygląda wg mnie poważnie |
aniutka34
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2013-04-26, 08:48 Temat: Czy to może być podejrzana zmiana ? |
stefanek, czy aby na pewno Czy może się ktoś inny wypowiedzieć? Usłyszałam od dermatologa, że "podejrzane", atypowe zmiany, a mam ich kilka, powinno się tylko obserwować, bo po wycięciu mogą zezłośliwieć. Wyciąć należy dopiero w momencie, kiedy zauważy się zmiany w wyglądzie znamienia, zacznie zmieniać barwę, rosnąć itp. Powiem szczerze, że nie przemawia do mnie ta argumentacja, chciałabym się tych gówi...n pozbyć już raz na zawsze.
A Mama się ugięła na tyle, że zgodziła się pójść ze mną do lekarza po długim weekendzie majowym...wiem, że powinna już, ale niestety nie mogę jej w żaden sposób do tego przymusić...trzymajcie proszę kciuki, dam znać po wizycie co lekarz powiedział. |
aniutka34
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2013-04-22, 20:15 Temat: Czy to może być podejrzana zmiana ? |
Witam wszystkich,
Chciałabym opisać sytuację dotyczącą mojej mamy i prosić o ew. rady i sugestie. Jakiś czas temu u mojej mamy (lat 58) na nosie pojawił się tak jakby wyprysk, koloru czerwonawego, wielkości ok.3x3 mm. Mama próbowała usunąć go igłą, gdyż sądziła, że to kaszak, ale wyprysk zaczął krwawić i bardzo swędzieć, świąd był nie do wytrzymania, więc mama udała się do dermatologa. Dermatolog stwierdził, że to zmiana atypowa, więc mama udała się do drugiego dermatologa, który z kolei stwierdził, że zmiana jest łagodna i od razu ją wymroził. Przez jakiś czas było wszystko w porządku, ale jakiś czas temu ten czerwonawy wyprysk znów się pojawił w tym samym miejscu i znów mamę swędzi, a obok niego pojawiły się również takie czarne plamki (kropki). Proszę o jakieś rady, co to może być i czy są powody do niepokoju, mama nie chce udać się ponownie do lekarza. Z góry dziękuję.
I jeszcze jedno pytanie: czy wszystki zmiany "podejrzane" powinny być od razu usuwane chirurgicznie czy wystarczy je obserwować ?
Pozdrawiam, Ania. |
|
|