1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Zmiany w szyjce macicy |
beata_priv
Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4393
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-07-09, 19:17 Temat: Zmiany w szyjce macicy |
Dziękuję
Mam jeszcze pozostałe wyniki:
badanie cytologiczne:
Rozmaz odpowiedni do oceny warunkowo niezbyt czytelny z powodu licznych komórek zapalnych i erytrocytów, Stwierdzono obecność nieprawidłowych komórek nabłonkowych nieokreślonego znaczenia (ASCUS). W tle widoczne zmiany odczynowe związane z zapaleniem. AIIc, d BII CIIa1 CIIIa1 (PAP III)
Wymaz z kanału szyjki macicy:
Posiewy tlenowe ujemne. Grzybów nie wyhodowano.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2013-07-09, 20:32 ]
Podane w tym poście informacje nie wpływają znacząco na moją wypowiedź w poście #2.
|
Temat: Zmiany w szyjce macicy |
beata_priv
Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4393
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-07-09, 14:21 Temat: Zmiany w szyjce macicy |
Witam
Chciałam prosić o pomoc w rozszyfrowaniu wyniku przyjaciółki.
Kobieta 37 lat, nigdy nie rodziła, teraz chce mieć dziecko i po 12 latach wybrała się do ginekologa. Miała zrobioną cytologię (pierwszy raz w życiu). Uzyskała wynik cytologi III. Potem miała robione jakieś wymazy i nic nie wyszło (wyniki dołączę za kilka dni), trzykrotnie USG - nie wykazało żadnych zmian.
Wykonano jej badanie abrazja i taki wynik:
badanie patomorfologiczne - histopatologia
540905 wycinki
540906 wyskrobiny z kanału szyjki
540907 wyskrobiny z jamy macicy
opis mikroskopowy:
540905 Erosio glandularis epidermisata. Cervicitis chronica et koilocytosis epithelli paraepidermoidalis
540906 Fragmenta parva endocervix sine laesionibus
540907 Fragmenta endometrii in stadio secretionis.
=================================
Info uzupełniające:
Koleżanka od mniej więcej 8 lat ma zmiany na twarzy. Są to dwie czerwone lekko wystające plamy w kolorze czerwono-różowym, zdiagnozowane jako ziarniniak.
Przy odbieraniu wyniku polecono jej wizytę u onkologa.
Oczywiście dziewczyna jest spanikowana. Prosiła mnie o pomoc (wpis na tym forum).
Czy ona ma wirusa HPV?
Co jej dolega?
Dziękuję za odpowiedź. |
|
|