1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Niedrobnokomórkowy rak płuca G3 - temat mojej mamy |
billyb
Odpowiedzi: 69
Wyświetleń: 27691
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-02-23, 09:08 Temat: Niedrobnokomórkowy rak płuca G3 - temat mojej mamy |
Lekarka może przerwać chemię. Jak wynika z liczby cykli, ma ona charakter jedynie paliatywny. Jeżeli lekarka stwierdzi, że leczenie raczej skraca (wskutek fatalnych skutków ubocznych) , niż wydłuża pacjentce życie, następnej chemii nie będzie. Jej celem jest poprawienie kondycji i wydłużenie życia, a nie wykończenie pacjentki.
Wątrobę można dość pewnie zbadać za pomocą USG.
Rak płuca może dać bardzo rozległe przerzuty, właściwie wszędzie. Najczęściej jest to mózg, drugie płuco, nerki/nadnercza, wątroba, kościec. Zależy też od rodzaju raka.
Normalny cykl badań, to CT klatki co trzy miesiące przez pierwsze dwa lata. |
billyb
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2009-11-17, 09:07 Temat: Niedrobnokomórkowy rak płuca G3 - temat mojej mamy |
@KarolinaK
z biopsją jest mały problem, bo istnieje jak najbardziej niebezpieczeństwo kontaminacji zdrowej tkanki w miejscu nakłucia przez pobieraną tkankę rakową. Dlatego w wielu krajach biopsje robi się niechętnie i zaleca profilaktyczne naświetlanie tego miejsca.
Nie potrafię Ci powiedzieć, o jakim stopniu prawdopodobieństwa mówimy.
Inne obawy o "budzenie bestii" są całkowicie bezpodstawne w wypadku takiego raka. Owszem, są formy raka, do których chirurdzy podchodzą z największą niechęcią ze względu na niebezpieczeństwo "rozlania" (np. rak nerek), ale tu nie ma takiego niebezpieczeństwa. |
billyb
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2009-11-13, 11:46 Temat: Niedrobnokomórkowy rak płuca G3 - temat mojej mamy |
Najprawdopodobniejsza wersja najbliższej przyszłości to chemoterapia, która miałaby za zadanie zwiększenie odstępu bezpieczeństwa między płucną i guzem, potem operacja. Reszta zależy od wyniku badań pobranych w czasie operacji węzłów chłonnych: jeżeli będą czyste, to będzie to koniec terapii. Jeżeli będą zaatakowane, to dojdzie jeszcze radio- albo chemioterapia, lub kombinacja tych obydwu. |
|
|