1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 5
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Czerniak guzkowaty, Clark IV, Breslow 1,95 mm
biofanka

Odpowiedzi: 332
Wyświetleń: 127333

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2011-10-14, 22:37   Temat: Czerniak guzkowaty, Clark IV, Breslow 1,95 mm
zalamana555 napisał/a:
Biofanko jak myślisz czy to wystarczające badania?

Aby wykluczyć całkowicie ewentualne przerzuty nie są to wystarczające. Jednak 80% przerzutów czerniaka dochodzi droga limfatyczną, badanie węzłów jest pomocne. Badanie poziomu markerów w tym stadium zawansowania choroby jest mało celowe. Zwłaszcza, że siostra poziom LDH ma zazwyczaj wyższy niz wskazują normy.
Ponadto wyraźny wzrost tych markerów w przypadku czerniaka jest zazwyczaj ,gdy choroba jest już bardzo zaawansowana.
biofanka

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2011-07-19, 09:08   Temat: Czerniak guzkowaty, Clark IV, Breslow 1,95 mm
zalamana555,
Podobne wytczne sa ,także w innych krajach europejskich. a także w USA.
Wait and watch.
Linia taka została przyjęta ze wzg na to, iż tak na prawdę wczesne wykrycie przerzutów melanomy nie wpływa na długość przeżycia oraz ze względu na brak skutecznych metod leczenia.
biofanka

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2011-04-18, 20:52   Temat: Czerniak guzkowaty, Clark IV, Breslow 1,95 mm
Mnie z siostrą też dzieli spora doleglość. Dzięki wspólczesnym technologią siostra" nie spuszcza mnie oka " dla mnie to bardzo ważne czuję ,że jest bisko . Jakoś musimy sobie radzić z tym co nas spotkało.Wsparcie w chorbie to najcenniejsze co można dać człowiekowi w tej sytuacji.Powodzenia w środę !!!
biofanka

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2011-04-18, 20:35   Temat: Czerniak guzkowaty, Clark IV, Breslow 1,95 mm
Faktycznie wzrosły, jednak tak jak zapewne wiesz nie jest to super czuła metoda diagnozująca przerzuty do wątroby, wiec zostaje duże pole nadziei , więc tego się trzeba trzymać . Wiem jak bardzo to trudne , tez mam siostrę , która bardzo ,bardzo denerwuje się przed każdym badaniem ,chyba całą tą moją chorobę znosi gorzej odemnie. No ale trzeba jakoś stawiać temu czoła i nie pozwalać by drań skorupiak nami psychicznie poniewierał. Oby do środy staraj sie odpędzać czarne scenariusze, przecież może też być dobrze :) tego bardzo Wam życzę.
biofanka

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2011-04-18, 20:04   Temat: Czerniak guzkowaty, Clark IV, Breslow 1,95 mm
zalamana555,
Zarówno enzym LDH jak i białko S-100 występują fizjologicznie w naszym organiźmie. Więc zmiana wartości nie musi akurat świadczyć o procesie nowotworowym. Co do enzymów wątrobowych to czy są dużo wyższe od ostatnich wyników? Tak naprawdę to nie są to jakies super czułe metody do wykrywania przerzutów czerniaka .Enzymy watrobowe mogą być również z innych bardzo wielu przyczyn podwyższone (alkohol,dieta ,choroby wirusowe ,a także różne inne choroby (serca ,nerek, związe z funkcja mięśni)Jednak siostra miała czerniaka więc nie da się wykluczyć na 100% ,że podwyższone enzymymy nie mają nic wspólnego z progresją w wątrobie ,dlatego konieczne będzie USG i ew. TK. ( Chociaż częsciej jest to zalecane badanie już przy istniejących przerzutach do monitorowania przebiegu,właśnie ze wzg. na niską czułość i swoistość w porównaniu np. z badnaiem obrazowycm.)
Dobrze ,że już w środę ,że nie musicie długo czekać . Jeszcze nic nie jest przesądzone to narazie mały alert ,który może okazać się fałszywy.
Wiem doskonale jak sie teraz czujecie wiem co to znaczy, gdy rak po raz kolejny zagląda w oczy ;(((Ten strach jest okropny ale trzeba go opanować mimo wszystko mieć nadzieję a najlepiej to nie myśleć aż do wyników. Ciężkie ale wykonalne. Pozdrawiam Was serdecznie , daj znać w środę. Trzymam mocno kciuki.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron