1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Czerniak, Clark III, Breslow 0.9 mm |
biofanka
Odpowiedzi: 65
Wyświetleń: 29272
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-09-06, 18:38 Temat: Czerniak, Clark III, Breslow 0.9 mm |
Musisz iść do przychodni to ściągnąć. Trudno powiedzieć jak długo ,to sprawa indywidualna. Ale nie musisz się specjalnie zamartwiać, chłonka z czasem znajdzie swoje nowe drogi |
biofanka
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-08-24, 14:18 Temat: Czerniak, Clark III, Breslow 0.9 mm |
Skorupko,widoczne efekty działania antybiotyku pojawiają się dopiero po 3 dniach, więc poczekaj jeszcze z panikowaniem .
Spokojnie dokończ kurację, jeśli obrzęk nie ustąpi ,udaj sie do lekarza.
Być może sa to problemy z chłonką i będzie trzeba zrobić drenaż.
skorupka napisał/a: | to pewnie nie ich sprawa |
Jak najbardziej ich .Jesteś teraz pacjentem onkologicznym, więc jeśli byłyby jakieś problemy z raną, możesz udać sie do lekarza prowadzącego.
skorupka napisał/a: | przepraszam za tę poufałość |
Skorupeczko, nie przepraszaj za nic
Jeśli tylko potrafię bardzo, bardzo chętnie odpowiem na każde pytanie. |
biofanka
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-08-22, 19:31 Temat: Czerniak, Clark III, Breslow 0.9 mm |
skorupka napisał/a: | Czy to normalna reakcja organizmu na gojenie ? |
To raczej wygląda na stan zapalny lub problemy z krążeniem chłonki. |
biofanka
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-08-17, 13:14 Temat: Czerniak, Clark III, Breslow 0.9 mm |
Skorupko,
Cytat: | nie mam szwów,tzn. są takie samopozpuszczalne
mieszkam na 3 bez windy ,kuśtykam jakoś dziwacznie,bo drętwieje mi trochę udo tam gdzie krwiak,a jak się rozlezę?
A ten imponujący siniak purpurowy poniżej cięcia na udzie-smarować ?
Lekarz mówił,że to po zabiegu pękło naczynie (dostałam w brzuch heparynę)a on codziennie piękniejszy |
Myślę ,że nie ma znaczenia jakie szwy,jesteś zaledwie kilka dni po zabiegu, więc należy tak czy siak się oszczędzać , potrzebujesz czasu na rekowalescencje, ile to sprawa indywidualna. Drętwienie i inne odczucia lub zupełny brak czucia to tez normalne reakcje. Więc nie obciążaj się za bardzo, ani wysiłkeim fizycznyma ani myśleniem o tym. A siniak jeszcze zmieni nie raz barwę i kształt w procesie gojenia.
Cytat: | no dość tego marudzenia |
Jakiego marudzenia?
Pozdrwaiam. |
biofanka
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-08-05, 10:05 Temat: Czerniak, Clark III, Breslow 0.9 mm |
skorupka napisał/a: | żastanowiło mnie to,że lekarz do którego trafiłam stwierdził ,że najpierw węzeł a marginesy potem bo jedno nie powinno iść w parze z drugim.Czy w zależności od regionu wdrażane jest inne leczenie? |
Generalnie jednocześnie wykonuje się zabieg poszerzenia marginesów i oznaczenia węzła/ów wartowniczych. Jednak kolejnośc jest bardzo ważna,najpierw BWW a następnie poszerzenie marginesów.Może źle zrozumiałaś lekarza, może właśnie chodziło mu o tą kolejność, podczas jednej operacji. |
biofanka
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-08-03, 10:48 Temat: Czerniak, Clark III, Breslow 0.9 mm |
Witaj skorupka,
Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na temat typu histologicznego czerniaka musisz przytoczyć pełny i dokładny wynik hsitopatologiczny.
skorupka napisał/a: | w wezlach pachwinowych zmiany pozapalne. Czy ktos wie co to znaczy? |
To znaczy, iż węzłach chłonnych doszło do zmiany ich budowy strukturalnej (zwłóknienie) na skutek przebytych infekcji.
skorupka napisał/a: | jak dlugo jest sie uziemionym po zabiegu i jak on wyglada,bo poza tym ze wczesniej podaje sie izotop nie wiem nic. |
Nie jest to zabieg szczególnie inwazyjny a rekonwalescencja nie jest długa ani bolesna.
Zależy oczywiście od indywidualnych cech pacjenta, jednak myślę ,że jest szansa abyś we wrześniu wróciła do pracy.
W skrócie procedura biopsji węzła wartowniczego (ang. sentinel lymph node biopsy, SLNB)
wygląda następująco: w celu odnalezienia węzła wartowniczego w obszarze dołu pachowego, przed zabiegiem w okolicę guza podaje się znacznik promieniotwórczy i/ lub barwnik (błękit metylu). Wstrzyknięte substancje kumulują się w węźle wartowniczym. Następnie węzeł zostaje zlokalizowany za pomocą gammakamery zapisany komputerowo. Odpowiednio wybarwiony węzeł wartowniczy jest stosunkowo łatwy do identyfikacji i wycięcia.
Wycięty materiał jest następnie badany przez patomorfologa.Jeżeli w węźle wartowniczym nie ma komórek nowotworowych, to z duzym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że pozostałe węzły chłonne dołu pachowego są również wolne od przerzutów.
W przypadku stwierdzenia obecności przerzutów w węźle wartowniczym stosuje się kolejny zabieg chirurgiczny czyli wycięcie wszystkich węzłów chłonnych z danego obszaru - lmfadenektomia.
skorupka napisał/a: | Napiszcie to o czym nie powie mi lekarz .Kobietki ,czy musze sie ogolic "tam"?To glupie, ale wolalabym wiedziec co mnie czeka. |
Jeśli byłaby taka potrzeba, abyś sama to wykonała na pewno zostałabyś poinformowana.
Ponadto lekarz sam decyduje o przygotowaniu pola operacyjnego, więc spokojnie oddaj się w fachowe ręce lekarzy i pielęgniarek.
Może inni forumowicze z doświadczeniem udzielą Ci praktycznych wskazówek .
Pozdrawiam. |
|
|