1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz na płucach |
butterfly
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 4525
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-05-21, 20:34 Temat: Guz na płucach |
Agnieszko, nie jestem lekarzem, więc nie odpowiem fachowo na Twoje pytania (wypowiedzą się mądrzejsi ode mnie).
Ale powiem Ci, że już sam fakt, że Twój tata został zakwalifikowany do operacji to w tym nieszczęściu, jakie Was spotkało, dobra wiadomość. Bo tyko bardzo niewielki procent chorych dostaje taką szansę (tzn. nowotwór zostanie wykryty na tyle wcześnie, by można było przeprowadzić zabieg). W moim pojęciu operacja i wycięcie guza to próba leczenia radykalnego - a więc dużo większe szanse na wygranie z chorobą. Podczas zabiegu wycina się część płata wraz z guzem/ cały płat/ całe płuco. O tym jak rozległa będzie to operacja decyduje operujący torakochirurg.
A ryzyko? Ryzyko istnieje zawsze, w czasie przeprowadzania każdej procedury medycznej, nawet usunięcia zęba.
Samopoczucie po operacji też może być kiepskie, ale organizm szybko dojdzie do siebie.
Rozumiem, że się boisz. Pytasz o śmiertelność, a jednocześnie nie podajesz żadnych info, czy tata ma jakieś schorzenia inne np. problemy kardiologiczne. Porozmawiaj z lekarzem o swoich wątpliwościach. Jednak wg mnie lekarze nie podejmowaliby się zabiegu, gdyby nie widzieli w tym sensu - korzyści dla pacjenta.
Pozdrawiam i dużo siły życzę. |
|
|