1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Moja siostra |
delete
Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 9793
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-03-25, 22:26 Temat: Moja siostra |
Aga,
Na razie wiadomo tylko tyle, że w badaniach obrazowych uwidoczniona została zmiana w głowie/trzonie trzustki. Dopóki nie będzie wyniku badania histopatologicznego (czyli badania wycinka tej zmiany) nie wiadomo, z czym mamy do czynienia. Niestety jest prawdopodobne, że to zmiana nowotworowa - i właśnie z tego powodu należy potraktować zaistniałą sytuację bardzo poważnie.
W Olsztynie nie ma lekarza, który miałby doświadczenie w chirurgii trzustki. Najbliższy jest w Warszawie i przyjeżdżają do Niego ludzie z całej Polski! W tym momencie kluczowa jest rola chirurga. Jeżeli po operacji okaże się, że to nowotwór, siostra będzie mogła kontynuować leczenie (chemioterapia?, radioterapia?) w Olsztynie... w tym momencie najważniejsze jest, aby doświadczony specjalista ocenił, czy podejmie się operacji, a jeśli się podejmie - czy uda mu się usunąć zmianę.
Jeżeli Twoja siostra jest typem pacjenta, który nie chce zbyt dużo wiedzieć o swojej chorobie - nie opowiadaj jej na siłę, tym bardziej, że nie ma wyniku his-pat.
Myślę jednak, że możesz Jej powiedzieć prawdę dotyczącą trzustki - z uwagi na fakt, że jest to organ położony "głęboko", pod innymi organami, na dodatek w sąsiedztwie bardzo dużych, ważnych naczyń krwionośnych jest naprawdę niewielu chirurgów, którzy mają doświadczenie w przeprowadzaniu operacji trzustki (dosłownie kilku w Polsce). Z tego powodu musicie pojechać do Warszawy.
Od tej decyzji może zależeć niezwykle dużo.. |
Temat: Moja siostra |
delete
Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 9793
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-03-25, 19:56 Temat: Moja siostra |
Aga,
Przypadek Twojej siostry należy jak najszybciej skonsultować ze specjalistą mającym doświadczenie w chirurgii trzustki. Ja mogę Ci podpowiedzieć 2 adresy:
1/ Prof Paweł Lampe - Katedra i Klinika Chirurgii Przewodu Pokarmowego SPCSK Śląskiej Akademii Medycznej
2/ Dr hab. Marek Durlik - Klinika Chirurgii Gastroenterologicznej i Transplantologii CSK MSW w Warszawie (równocześnie jest dyrektorem szpitala MSW w Warszawie)
Trzustka jest bardzo trudno dostępnym organem i naprawdę niewielu specjalistów ma doświadczenie w jej operowaniu (trudna i długa operacja, duże ryzyko powikłań) - dlatego niezwykle istotne jest, aby Twoją siostrą zajął się chirurg, który ma na swoim koncie kilkaset, nie kilka takich zabiegów. Tylko taki specjalista zaproponuje odpowiednie rozwiązanie.
Nie zwlekajcie.
Trzymam kciuki. |
|
|