1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Podejrzenie czerniaka, negatywny wynik histopatologiczny |
gaba
Odpowiedzi: 294
Wyświetleń: 166441
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2016-04-20, 14:01 Temat: Podejrzenie czerniaka, negatywny wynik histopatologiczny |
Nie, może się zdarzyć 1 w polu widzenia, ale wtedy w sąsiednich polach nie ma podziałów. Dlatego Ci napisałam ten cały wykład, są rzeczy które można pomylić lub źle zinterpretować, ale tego nie ,a to świadczy o wysokiej złośliwości. |
gaba
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2016-04-20, 13:33 Temat: Podejrzenie czerniaka, negatywny wynik histopatologiczny |
ccc11 napisał/a: | zastanawiam się nad ponownym przebadaniem wiem ze to głupie ale mam swiatłeko nadziei ,ze to może nie to. |
Materiał może być badany wiele razy, ale bez takiej nadziei. Nie wiem co pierwszy patolog zrobił (albo nie zrobił) że dał taki wynik. Preparaty przygotowuje się w ten sposób że z materiału ścina się mikroskopijnej grubości płatki, umieszcza na szkiełku i barwi. Część materiału zatopiona w parafinie pozostaje i może być w przyszłości użyta do przygotowania następnych preparatów. Przygotowane na szkiełkach preparaty mogą być wielokrotnie oglądane. Są określone zasady z których miejsc zmiany i ile takich preparatów się przygotowuje. Jeżeli ktoś zrobi zbyt mało preparatów lub pominie znaczną część materiału to może się zdarzyć że akurat w jego preparatach nie ma komórek nowotworowych i wychodzi wynik który nazywamy fałszywie ujemnym. Zdarza się, ale wynik fałszywie dodatni jest tylko wtedy gdy ktoś niewłaściwie zakwalifikuje widoczne komórki. Ale w Twoim przypadku w drugim wyniku jest podana aktywność mitotyczna 25/1mm2 to dużo i co ważniejsze tego nie sposób z niczym pomylić, on to widział, to jest i to świadczy o złośliwości. Można kwestionować rodzaj, zaawansowanie ale jest nowotwór o dużej złośliwości. Skup się na dalszej diagnostyce i leczeniu. |
gaba
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2016-04-18, 14:34 Temat: Podejrzenie czerniaka, negatywny wynik histopatologiczny |
To mit że w W-wie czeka się dłużej. Dłużej to do prof. Rutkowskiego osobiście, ale to jest cały oddział na którym ok 70-80 % to czerniaki. Wszyscy lekarze tam pracujący mają większe doświadczenie w czerniakach od onkologów w terenie którzy zajmują się wszystkim. Zadzwoń chociaż i spróbuj się zapisać, może to być wcześniej niż masz badania. Nie bierzesz jeszcze tego pod uwagę, ale w COI będziesz miał lepszy dostęp do terapii celowanych. |
|
|