Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi zrazikowy |
gaba
Odpowiedzi: 67
Wyświetleń: 18754
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-04-26, 09:41 Temat: Rak piersi zrazikowy |
Masz ból pleców, żeber z lewej strony i tak to traktuj - nie ma żadnego powodu żeby łączyć to z operacją po prawie miesiącu. Czyli trzeba pomyśleć co może być przyczyną np czy nie było jakiegoś zachwiania i uderzenia plecami, sięgnięcia daleko, albo zarzucenie na ramię ciężkiej torby itp. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-04-12, 14:16 Temat: Rak piersi zrazikowy |
Coś mi się zdaje że masz dół, więc spróbuj się podnieść. I przypomnij sobie że gdyby nie Twoja wiedza i chęć wyjaśnienia wszystkiego do końca, to teraz byś spokojnie czekała na kontrolę za 6 mies. a Twój raczek równie spokojnie by rósł. Wiedza zawsze się przydaje. Oczywiście możesz odebrać wynik razem z badaniem węzła, ale czy masz pewność że badanie FISH zostało zlecone? A tak w ogóle to: "Wesołych Świąt" |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-04-03, 20:37 Temat: Rak piersi zrazikowy |
W sieci można znaleźć zdjęcia piersi po rekonstrukcji. Obejrzyj dokładnie swoje i później te po rekonstrukcji - może Ci przejdzie. Przyjmij do wiadomości jedną rzecz z jaką musi się pogodzić każda kobieta chorująca na raka: Nie można osiągnąć 100% pewności że nie będzie nawrotu choroby - cokolwiek by nie zrobić, zawsze te kilka procent ryzyka zostaje. Jeżeli kobiety mają mutację i ryzyko choroby 85-90% to takie profilaktyczne usunięcie jest uzasadnione bo redukuje ryzyko o 90% czyli do ok 8 %. Ale Twoje ryzyko obecne to jakieś 6-7% (jeżeli węzły czyste) i jest związane bardziej z utajonym na etapie diagnostyki rozsiewem niż z możliwością rozwoju raka w drugiej piersi. To o co chcesz walczyć?
To pojedź do tej pracowni po ten wynik bo status HER2 jest bardzo ważny. Przy Twoim pechu to może być dodatni a wtedy to ja bym radziła chemioterapię przed radioterapią. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-03-30, 19:08 Temat: Rak piersi zrazikowy |
Jeżeli jeszcze nie wyszłaś ze szpitala to idź do pracowni patologii i zapytaj o wynik FISH. To jest COI i różne cuda się tam dzieją. Ja nie miałam oznaczonego ER i Pr, chirurg zarzekał się że nie ma pojęcia dlaczego długo nie ma wyniku, a w pracowni dowiedziałam się że nie robią tego rutynowo tylko powinno być zlecenie od chirurga a on nie dał . Miej przy sobie wynik his-pat guza bo tam jest nr materiału i łatwiej szukać. Tam wszyscy są bardzo mili i wszystkiego można się dowiedzieć.
Nie sądzę żeby zrobiono Ci mastektomię.
Nie rozumiem tego pytania: Jeżeli jest rekonstrukcja to była mastektomia tzn że nie było radioterapii(w większości wypadków), jeżeli była operacja oszczędzająca to jest radioterapia, ale niepotrzebna rekonstrukcja. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-03-28, 19:57 Temat: Rak piersi zrazikowy |
Mogą zaproponować powtórkę albo zacząć Cię urabiać że to taki niewinny guz i można się obejść, albo odwrotnie że dla pewności to lepiej wyciąć część węzłów i zbadać. Czy rozkroili Ci pachę? Jeżeli nie to można by zrobić rezonans żeby ocenić te węzły. Masz już wynik badania na HER2? |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-03-21, 20:05 Temat: Rak piersi zrazikowy |
A diabli wiedzą, prawie 50 lat temu chirurg mi powiedział "przecież nie d.. ci operuję), ale teraz odnoszę wrażenie że chirurdzy są jacyś tacy mniej odważni. Zadzwoń do pielęgniarek na oddział pewnie wiedzą, nie wiem jak w COI ale w niektórych szpitalach rutynowo przed operacją ze znieczuleniem ogólnym zakładają cewnik, dopytaj.
Nikt tak profilaktycznie piersi nie usunie, zwłaszcza że zachowałaś tą. Będziesz przez ok 10 lat pod ścisłą obserwacją więc to będzie do wychwycenia na wczesnym etapie.
W szpitalu możesz rozeznać temat badania genetycznego na mutację, masz córkę więc warto się upewnić bo jednak zaliczasz się do "młodych chorych". |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-03-16, 10:44 Temat: Rak piersi zrazikowy |
Nie warto tyć na siłę bo to tylko tkanka tłuszczowa, ruszaj się dużo (6-8 km marszu odstresowuje doskonale) i jedz dużo białka - buduj masę mięśniową. Przy najbliższym kontakcie z lekarzem powiedz mu o tym spadku - to ok 10% a to już jest znaczące, czy to tylko stres to trudno powiedzieć. Przez kilka dni licz dokładnie czy przyjmujesz ok 3000 kcal, jeżeli nie masz jednocześnie biegunki to waga powinna ruszyć w górę. Jest taka czekolada Wawela 90% ziarna kakaowego, smaczne to nie jest ale ma wartościowe składniki i trochę spowalnia pasaż. 1/3 do 1/2 tabliczki dziennie.
Wycinają tylko węzeł który wychodzi z oznaczenia (barwienie albo znakowanie izotopem), czasami to wychodzą 2 lub 3 węzły. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-03-15, 21:03 Temat: Rak piersi zrazikowy |
No to przyznaj się ile masz lat -pisząc młoda chora miałam na myśli osobę przed 45 rokiem życia.
I jeżeli kopiesz w różnych artykułach to nie czytaj prac starszych niż 5 lat, szkoda czasu, ja zaczęłam swoją edukację w 2010 r i już wszystko musiałam zweryfikować bo to cała epoka, postęp jest naprawdę bardzo szybki.
A rozmówka bardzo w stylu COI na Roentgena. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-03-15, 12:11 Temat: Rak piersi zrazikowy |
Aż tak mądra to ja nie jestem, zresztą w medycynie w większości wypadków na pytanie "dlaczego" odpowiedź brzmi "bo tak jest". Rak piersi u młodych kobiet przebiega szybciej i jest bardziej złośliwy i częściej kończy się rozsiewem. Lekarz o tyle miał rację że jak się patrzy na średnią to rzeczywiście dobry guz, ale u młodej osoby każdy jest niebezpieczny. Sama się tam leczyłam i odniosłam wrażenie że po prostu lekceważą (i przy okazji trochę oszczędzają) przypadki które oceniają jako dobrze rokujące, przewlekają leczenie, ograniczają badania.
Chemioterapia to naprawdę duży wysiłek dla organizmu i jeżeli można to lepiej jej uniknąć, ale taka decyzja musi być dobrze rozważona i ktoś się musi pod nią podpisać. Zamów tą kopię dokumentacji, ja w swojej przeczytałam że jestem roszczeniowa |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-03-14, 22:26 Temat: Rak piersi zrazikowy |
Kim jest lekarz który Ci powiedział że wystarczy hormonoterapia? Powinien to być onkolog kliniczny (czyli chemioterapeuta), ja nie uważam że chemia jest tu konieczna, ale uważam że decyzję w tej sprawie powinien podjąć onkolog kliniczny (ewentualnie konsylium) a nie chirurg. I powinna być to decyzja zapisana w dokumentacji. A tak na marginesie: zamów sobie kopię swojej dokumentacji, to dosyć ciekawa lektura i trzeba być przygotowanym bo w raku w każdej chwili może okazać się konieczna konsultacja w innym ośrodku.
Nie ma wytycznych że jeżeli poniżej 1 cm to chemii się nie podaje. Chemii się nie podaje przy bardzo korzystnych parametrach (wszystkich) część masz: niskie Ki67, hormonozależność (to tak na 1/2), niewielki guz, G1. Ale jest jeszcze margines, młody wiek, może okazać się HER2 dodatnie, no i rak zrazikowy.
Z Twoich poprzednich postów zrozumiałam że sprawdzenie statusu HER2 zostało zlecone i czekasz na wynik.
Niskie Ki67 jest dobrym prognostykiem, dodatni HER2 jest złym prognostykiem, to że guz się nie zmienił od października nie wpływa na prognozy bo po pierwsze nie jest to pewne, badania obrazowe mogą nie być dokładne, a po drugie guzy piersi przeważnie rosną latami zanim zostaną zauważone. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-03-14, 19:39 Temat: Rak piersi zrazikowy |
Nie daj się upchnąć na radioterapię tylko domagaj się konsylium (wręcz zapytaj lekarza czy było, bo mógł Ci nie powiedzieć, lub czy będzie. Powiedz, że chcesz mieć mieć opinię onkologa klinicznego że nie jest tu potrzebna chemioterapia. Docinania nie będzie bo ten najmniejszy margines jest od strony powięzi i nie ma gdzie dalej ciąć, ale te 0,3 powinno starczyć. Kiedy idziesz na wycięcie wartownika? Bo to już 4 tydzień leci, chemioterapię (jeżeli zdecydują) powinno się zacząć do 8 tyg po wycięciu guza, a przed tym należy wygoić bliznę (min 2 tyg od operacji) czyli już nie masz rezerwy czasowej. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-03-13, 23:16 Temat: Rak piersi zrazikowy |
Liczy się naprawdę cały wynik= opis mikroskopowy i makroskopowy. Nie dostałaś skierowania na scyntygrafię? Scyntygrafia pokazuje miejsca w którym toczy się jakiś proces zapalny, ale później weryfikuje się to przez rtg i mr - miałaś już te badania i nie wykazały zmian typu meta. Myśl o raku który masz, akurat kości to w razie czego można długo leczyć i kontrolować. Ale teraz to nie masz zmian nowotworowych w kręgosłupie. Upomnij się o nowe konsylium - to nie chirurg teraz ma decydować co dalej (oczywiście po wycięciu wartownika). Teraz kiedy już wiadomo że to rak to powinnaś się upomnieć o TK klatki piersiowej, jamy brzusznej i miednicy mniejszej. Oni mają tendencję do oszczędzania, ale licho nie śpi i to normalna procedura że należy sprawdzić czy nie ma przerzutów odległych. Jak będą próbowali Cię spławiać to powtarzaj że rak to rak i trzeba postępować jak w raku, a nie tak jak na początku kiedy wszyscy zakładali że to nieinwazyjny guz i lekceważyli sprawę. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-03-13, 21:11 Temat: Rak piersi zrazikowy |
Przepisz jeszcze raz cały wynik his-pat albo daj fotografię, bo to najważniejszy dokument, a podany z błędami i nie cały. Okazało się że Twój niewinny w biopsji guzek jest jednak rakiem. Do 2-3 tyg będzie wiadomo czy HER2 jest dodatni czy nie (robiony jest dodatkowy test, bo wynik jest na granicy). Dodatni wynik PGR (progesteron) i ER (estrogeny) oznacza że guz jest hormonowrażliwy i będzie zastosowana hormonoterapia. Guz jest mały (chyba bo jakoś tak niedokładnie opisano w wyniku) ale jednak złośliwy, a Ty młoda więc rozważałabym chemioterapię. Zwłaszcza jeżeli okaże się że HER2 jest dodatni.
Biopsja wartownika to jest większa operacja niż wycięcie guza i faktyczne robią to pod narkozą, ciekawe czy będą chcieli przy okazji poszerzyć marginesy.
Nic nie jest ustalone raz na zawsze, po tym wyniku his-pat powinno być następne konsylium i ustalenie leczenia.
Jakiś kwiatek należy się tej lekarce która przy wszystkich dobrych wynikach powiedziała że jej się to nie podoba - miała nosa, dzięki niej masz wycięte na wczesnym etapie. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-03-05, 17:44 Temat: Rak piersi zrazikowy |
Pracownia robi w 2 tyg, lekarz wyznacza wizytę kontrolną za 3-4 tyg i trzeba dużego tupetu żeby dostać wynik przed tą wizytą. Po wycięciu zostaje blizna i blizny zawsze są twarde. Krwiak to siniak więc nie wiem o co pytasz. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-01-26, 17:48 Temat: Rak piersi zrazikowy |
jeżeli obszar się pokrywał to tak, powinno zarówno rtg jak i mr. masz niewielką na razie szansę na nowotwór złośliwy a już szukasz przerzutów? musisz to wyciąć bo do obserwacji to się nie nadajesz. |
|