1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak żołądka |
gabi30
Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 5326
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-03-31, 19:59 Temat: Rak żołądka |
Bożenko, są również preparaty w proszku. Są praktycznie neutralne w smaku i mąż by ich nie wyczuł dodanych do jakiegoś pokarmu. Poczytaj mój wątek, opisywałam jakie preparaty ja stosowałam, bo niestety nutridrinki nie chciały mi przejść przez gardło. Ale ostatnio zakupiłam preparat Forticare o smaku pomarańczowym i jest do przyjęcia, można spokojnie wypić, tym bardziej, że buteleczka jest tak samo mała jak nutridrink. Preparat ten jest wysokokaloryczny i wysokobiałkowy, co ma zapobiec utracie lub jak w moim przypadku odbudowie masy mięśniowej. Ja żyję już 3 lata po resekcji żołądka, więc sprawy "techniczne" mam opanowane. Jakbyś miała jakieś pytania serdecznie zapraszam, chętnie pomogę.
Pozdrawiam Gabi |
Temat: Rak żołądka |
gabi30
Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 5326
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-03-31, 10:43 Temat: Rak żołądka |
Bożenko nie pomogę w kwestii merytorycznej, natomiast mogę nieco podpowiedzieć co po resekcji.
Ja również cierpiałam na potworne biegunki, zwłaszcza po nabiale. Bóle brzucha po każdym posiłku towarzyszą mi niestety do dziś . Waga po całkowitej resekcji żołądka spadnie i tak, nie wiadomo co byś nie robiła. Zmienia się cały cykl trawienia i wchłaniania pokarmu.
Na początku proponuję zakupić wysokokaloryczne odżywki w aptece np.CALOGEN i podawać mężowi. Można również wspomagać się nutridrinkami. Pierwsze miesiące po resekcji są trudne dla pacjenta, każdy posiłek to walka. Na początku proponuję gotowane mięsko i zupę miksować na półpłynną masę i taki posiłek podawać mężowi. Nie podawać na raz zbyt dużych ilości pokarmu, bo narazi się mąż na ból. Po pewnym czasie wprowadzajcie stałe posiłki w niedużych ilościach. Ale na początek , żeby zapobiec choć w niewielkim stopniu utracie wagi zaopatrz się w ten Calogen i nutridrinki. Powinny trochę wagę utrzymać w ryzach.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości Gabi |
|
|