1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi zrazikowy inwazyjny i mutacja BRCA1 |
guga27
Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 5011
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-04-11, 10:18 Temat: Rak piersi zrazikowy inwazyjny i mutacja BRCA1 |
dziekuje baaaaardzo
pomimo niemałej wiedzy medycznej , jestescie Panstwo dla mnie wielka pomoca.
Obiecałam sobie ze jak sie juz ''pozbieram sie do kupy'' bede pomogac tak mlodym jak ja dziewczynom z BRCA1 podjac decyzje i bede szeroko propagowac profilaktyczna mastektomie.
pozdrawiam |
guga27
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-04-11, 07:17 Temat: Rak piersi zrazikowy inwazyjny i mutacja BRCA1 |
Dziekuje sedecznie za blyskawiczna odpowiedz
Juz probuje sie skontaktowac w celu spracyzowania opisu wyniku histopatologicznego.
Mam jeszcze pyt dotyczace wezlow chlonnych...
czy badanie PET jest dla mnie jakas opcja?
kiedy mozna ew. po tak obszernej operacji pobrac probki wesla chirurgicznie i czy ma to jakis sens gdyz izotopow nie ma jak podac bo nie ma gruczołu piersiowego :(
pozdrawiam
[ Dodano: 2013-04-11, 08:23 ]
Jezeli chodzi o zmiany LCIS to byly one w okolicy guza a nie granic ciecia !!! |
guga27
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-04-10, 12:22 Temat: Rak piersi zrazikowy inwazyjny i mutacja BRCA1 |
Witam,
W badaniu histo po profilaktycznej mastektomii podskornej z jednoczesna rekonstrukcja z powodu nosicielstwa genu BRCA1 i 85% obciazenia ryziekiem w piersi znaleziono :
Stwierdza sie pasma szarych tkanek o dl 6cm.
rozrost CARCINOMA LOBULARE INVASIVUM sr 6,5mm
odleglosc od granicy ciecia 12mm , w otoczeniu LCIS.
ihc: p63 -
keratyna +
ER POZYTYWNY 90% instensywnosc 3 w skali (1do3)
HER NEGATYWNY 1+
KI67 10%
pTNM7: pT1B LVO ( co oznacza lvo?)
Leczenie : wskazanie usuniecia jajnikow (stad brak wskazan do zastrzykow na zatrzymanie miesiczki), ponadto Tamoxifen 0,20 mg przez 5 lat. USG wezlow chlonnych co 2 miesiace.
wartownik nie zostal usuniety gdyz to byla profilaktyka.... na MRI 2 miesiace przed operacja nie wyszly zadne podwjzane zmiany, podobnie na usg.
mam 32 lata :(
prose o rokowania :( i ew propozycje innego leczenia /badan |
|
|