1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 5
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Mastektomia z rekonstrukcją jednoczasową i inne pytania
halinka

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 12952

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-04-19, 17:34   Temat: Mastektomia z rekonstrukcją jednoczasową i inne pytania
Dziękuję za odpowiedź:)
Guzek był na godzinie piątej, dość daleko zarówno od brodawki, jak i od żeber (tak gdzieś "w połowie drogi";-)
Czy w związku z takimi wynikami receptorów należałoby się spodziewać hormonoterapii?

A może są na tym forum osoby w takiej samej sytuacji jak ja - rak dwuogniskowy i operacja oszczędzająca?
halinka

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-04-19, 11:44   Temat: rak dwuogniskowy a operacja oszczędzająca
Witam. Mam 43 lata, jestem prawostronną Amazonką od 8 lat (mastektomia, CHT, RT).
Teraz wycięto mi guzka w drugiej piersi - zmiany okazały się być złośliwe.
Badanie parafinowe:
carcinoma ductale invasium (to rozumiem),
Bloom - 6 pkt. (to jakby G2?)
TI - 1 cm, TII - 0,7 cm (czyli dwa ogniska -lekarz patolog wydając mi wynik powiedział, że zamknięte były w torbieli)
ponadto zmiany dysplastyczne w postaci torbieli oraz metaplazji apokrynowej.
Receptory estrogenowe 3+1=4/8 pkt (tego nie rozumiem - to dodatnie czy ujemne?)
Receptory progesteronowe 4+1=5/8 pkt. (jw.)
Her-2/neu (-) (czyli nie będzie herceptyny).

Proszę o wytłumaczenie tych receptorów hormonalnych :)

I teraz do rzeczy:
Zrobiono mi tylko tumorektomię i z niej takie wyniki, czekam na termin kolejnej operacji. Wezły nie są powiększone (ani palpacyjnie, ani na USG), będzie robiona biopsja wartownika, więc może resztę węzłów się uda uratować.Rozmawiałam z kilkoma lekarzami, wśród nich są tacy (z ogromnym doświadczeniem, fachowcy z jednego z wojewódzkich Centrów Onkologii, polecani przez wielu pacjentów i lekarzy innych specjalności), którzy proponują operację oszczędzającą mimo dwóch ognisk. No i tutaj mam mieszane uczucia. Oczywiście jest mowa o tym, że jeśli marginesy nie będą czyste, to się wytnie wszystko, ale raczej takie sugestię wypłynęły ode mnie, oni są bardzo optymistycznie nastawieni. Czy to w ogóle zgodne ze sztuką lekarską? Wszędzie czytam, że wieloogniskowość jest przeciwwskazaniem, Chciałabym tym lekarzom zaufać,.. Co mogłoby tłumaczyć taką ich decyzję?
halinka

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-04-07, 07:54   Temat: Mastektomia z rekonstrukcją jednoczasową i inne pytania
Dziękuję, Mana :-D
Dziękuję wszystkim za dotychczasowe informacje :-D

Liczę również na jeszcze inne osoby, które miały jednoczasówkę u nas, w Polsce, bo z pewnością tutaj jest trochę inaczej.

Temat operacji oszczędzającej jest już nieaktualny - lekarze mnie przekonali, że raczej nie powinnam jej mieć.
halinka

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-04-05, 14:21   Temat: Mastektomia z rekonstrukcją jednoczasową i inne pytania
Mana,
Ja jestem już po rekonstrukcji prawej piersi, zrobiłam ją 5 lat po mastektomii, bez ekspandera, tylko płatem z pleców i silikonową wkładką, bo skóra była zbyt spalona radioterapią i mogłaby się nie rozciągać jak nalezy.
Nie chciałaby znów przechodzić operacji dwa razy, a poza tym nie chcę czekać po mastektomii i męczyć się z protezą.
Spytam tylko o jakiego typu powikłaniach mówił Ci lekarz?
halinka

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-03-26, 22:09   Temat: Mastektomia z rekonstrukcją jednoczasową i inne pytania
Witam.

Mam 43 lata, jestem 8 lat po radykalnym odjęciu prawej piersi, chemii i radio,
ponad dwa - po rekonstrukcji.

No i teraz na lewej przyplątał się guzek.
Wycięto mi go wczoraj (tumorektomia) i po godzinie zaproponowano radykalną mastektomię.
Na razie odmówiłam, bo przecież są inne możliwości (których tutaj się - niestety - nie praktykuje, głównie z braku specjalistów).
Tym bardziej, że o tym gadzie nic jeszcze nie wiadomo: jaki rodzaj raka, jaka rzeczywiście wielkość (w usg 1,5 cm), jaki stopień złośliwości czy receptory.

Pytania:
Co najlepiej powinnam teraz zrobić?
Myślałam o szybkim zbadaniu wartownika, to, jeśli czysty, może wchodziłby w rachubę zabieg oszczędzający?
Jeśli nie, to może jednoczasówka? Czy ktoś ma w tej kwestii doświadczenia?
Jestem z woj. dolnośląskiego - gdzie w pobliżu dobrze robią jednoczasówki?
Jeśli nie w pobliżu, to w Warszawie, bo mam tam rodzinę.
Zależy mi też na szybkim terminie.

Z góry dziękuję za informacje.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron