1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz tarczycy |
iwka3219
Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 9457
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-03-28, 18:17 Temat: Guz tarczycy |
To dobrze,ze powtorzycie badania i zrobicie marker CEA - czekamy na wyniki Daj znac jak wyjda trzymam kciuki
I nie stresuj sie, bo to wcale nie pomaga ( ale to juz wiesz i wiesz,ze to latwo powiedziec by sie nie denerwowac )
|
iwka3219
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-03-12, 22:49 Temat: Guz tarczycy |
Jezli to jest dobry endo to sie go trzymaj .
Draz temat kalcytoniny i zapytaj sie o te TRAb. Przeczytaj linka o tarczycy , ktory Ci podeslalam, znajdziesz duzo podpowiedzi.
Przygotuj sie z tego do wizyty i zadawaj pytnia
I daj znac jak po wizycie
Trzymam kciuki |
iwka3219
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-03-11, 12:37 Temat: Guz tarczycy |
Kalcytonina " tylko " przekroczyla normy i rzeczywiscie w wielu przypadkach raka rdzeniastego byla znacznie przekroczona, jednak nie powinno to zwalniac od czujnosci w tym przypadku.
Parathormon tez masz w normie.
Ja bym porozmawiala z lekarzem prowadzacym jeszcze o badaniu TRAB. Powtorzylabym badanie kalcytoniny i Ca . Mozna jeszcze wykonac badanie markera CEA. Jednak to juz bedzie decyzja lekarza, wizyta nie jest odlegla, tylko 1,5 tyg.
Przyjmujesz teraz jakies leki ? Procz Furaginu ?
Tu masz fajna strone o chorobach tarczycy
http://www.endokrynologia...-graves-basedow
Tu jest watek o raku rdzeniastym i w poscie bedziesz miala tez link do bloga
http://www.forum-onkologi...nowa-vt1220.htm
Ja tez mam guzki na tarczycy, ale ja mam Hashimoto
Moze cos Ci pomoze
Iwona |
iwka3219
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-03-09, 19:47 Temat: Guz tarczycy |
Gizmak,
Wytrzeszcz raczej kojarzony jest z choroba Gr-Bas. a wtedy ozacza sie przewcialo TRAB
Podwyzszony poziom kalcytoniny moze swiadczyc o raku rdzeniastym, ale wcale nie musi .Czy mialas badanie wapno ( Ca )? Jesli nie ,warto oznaczyc ,gdzyz zaburzenie poziomu wapnia moze powodowac rozne zaburzenia takze ze strony ukl. nerwowego .
flaga H -to chyba oznaczenie high - pokazujace, ze wynik jest podwyzszony , poza norma
Za 1,5 tyg masz endokrynologa, wiec poczekajmy co zadecyduje. To nie jest dlugi czas oczekiwania.
Jednak , przy raku rdzeniastym, czesto biopsja guzka jest falszywie ujemna ( chociaz nie tylko w tym typie i nie tylko w przypadku tarczycy )
Mysle, ze teraz trzeba uzbroic sie w cierpliwosc i poczekac co zadecyduje lekarz, jakie dalsze postepowanie widzi. Jednak nie daj sie zbyc, w zwiazku z tym podwyzszonym mianem kalcytoniny.
Sciskam
Iwona |
iwka3219
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-03-08, 20:02 Temat: Guz tarczycy |
Witaj,
Makrofagi pojawiaja sie w porocesach zapalnych, bardzo czestwo w procesach przewleklych ( w przypadku odpowiedzi immunologicznej ) .
Mozliwe , ze guzek jest zapalny.
Czy mialas moze badanie Przeciwciała TRAb ?
Przeciwcialo aTPo - swiadczy o jednej chorobie - Hashimoto, to TRAb o drugiej.. Gavesa - Bassedowa - obie sa chorobami zapalnymi i moga powodowac guzki tarczycowe.
Jestes pod opieka endokrynologa, tak ? Bylas juz z tym wynikiem BAC ?
Czy potrzebne bedzie leczenie w przypadku zapalenia , zadecyduje lekarz oceniajac wydolnosc tarczycy . |
|
|