1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz kąta mostowo-móżdżkowego mózgu |
iwka3219
Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 18721
|
Dział: Nowotwory ośrodkowego układu nerwowego Wysłany: 2012-11-26, 22:52 Temat: Guz kąta mostowo-móżdżkowego mózgu |
Powiem jak bylo w przypadku mojej Mamy - Neurochiruch po obrazie poznal prawdopodobna przyczynę ( co to moze byc za Guz ) i podjete zostaly prze tego neurochirurga od razu kroki ku operacji ( jesli takowa bylaby mozliwa )
Wydaje mi, ze od onkologa trafisz i tak do neurochiruga. Gdyż nie jestem przekonana czy oknolog będzie w stanie ocenić operacyjność struktur mózgu.
Guzy mozgo o ile sa operacyjne, powinno poddawać sie resekcji - niestety bariera kew - mozg. Wiec chemie sa malo skuteczne.
Mojej mamie życie uratowało to, ze szybko podjęto akcje ku operacji.
Jednak nie wyklucza to obu wizyt jednocześnie ( O ile to mozliwe ) Innym rozwiązaniem jest chirurg onkolog z zakresu glowy i szyji. Jednak Ci najczęściej operacje na mózgu zostawiaja neurochirurgom. Ale mogą podpowiedzieć..
Neurochirurg, który zajmuje sie guzami mozgo, tez będzie umiał pokierować..
A jesli sprawa jest operacyjna, ja bym udala sie najpierw do neurochirurga, ustaliła termin. A w międzyczasie, poszła do onkologa.
I uwierz mi, za dobrym neurochirurgiem, czasami warto pojechać na koniec Polski...( sprawdziłam i to nie raz! ) Wizyty u onkologa odbyly sie, zawsze po operacji.. |
|
|