1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 197
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc
iwona2010

Odpowiedzi: 508
Wyświetleń: 127888

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-11-03, 13:40   Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc
Madziu nie jest nawadniany.Dzisiaj mnie czeka nocny dyżur przy tatulu jak ja się boję :cry:
iwona2010

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-11-03, 13:29   Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc
Tatko już całkowicie nie wstaje ,nie je już trzeci dzień i gada od rzeczy Jak długo będzie to jeszcze trwać :cry: :cry: :cry: :cry: Ta męka jest nie do zniesienia :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
iwona2010

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-10-31, 21:25   Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc
Dziękuję wszystkim.
O wyjściu do domku narazie nie ma szans lekarka się obawia następnego krwotoku.
Ale dzisiaj był kolejny ciężki dzień tatulo przeprowadził z nami rozmowę że mamy przestać oszukiwać,bo dobrze wie co się dzieję.I wie w jakim jest stanie.Powiedział w co mamy go ubrać ................. :cry: :cry: :cry: :cry: .To jest trauma ja już dalej nie mogę :cry: :cry: :cry:
iwona2010

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-10-30, 18:19   Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc
Tatulo cały czas walczy,jest to strasznie cięzkie.Cały czas się pyta kiedy do domu a my go ciągle kłamiemy :cry: :cry: Jutro będziemy rozmawiać ponownie z panią doktor na temat wyjścia.
iwona2010

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-10-26, 18:55   Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc
Tatko cały czas walczy.Dzisiaj na wizycie lekarskiej lekarz się pyta jak się czuję a tatko że lepiej a doktor go zbadała i mówi że jeszcze nie jest tak lepiej.A tatko że jeszcze parę dni i będzie dobrze i będzie mógł wyjść do domku :cry: :cry: :cry: Coraz większa nie wydolność krążeniowa się robi.Serce dosłownie pęka :cry: :cry:
iwona2010

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-10-24, 17:41   Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc
Tatulo cały czas walczy,i ma nadzieję to już jest nie dozniesienia ale nie cierpi :cry: :cry: :cry: :cry:
iwona2010

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-10-21, 15:17   Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc
Justynko rozmowę tatko ma codziennie z psychologiem.bo jest na oddziale.Wczoraj przeżyliśmy koszmar tatulo od 3 w nocy do 11 rano miał krwotok z nosa którego nieszło zatamować,ale w końcu się udało,dzisiaj jest bardzo słaby :cry: :cry: :cry:
iwona2010

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-10-18, 19:47   Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc
U nas słabiutko tatulo w szpitalu znowu na oddziale paliatywnym jedno co cieszy to jest sam w pokoju.Nasiliły się duszności i nie dałyśmy rady.Hospicjum u nas jest czynne od pon-pt. 8-14 o reszte musiałyśmy się martwić pogotowie jak wezwałyśmy to doktor szybko umył rączki wytłumaczył tatulowi dobitnie ostatni wynik tomografu a tatko nie zaskoczył że ma wode w osierdziu.i pojechał nawet nie pomógł.Tatko myśli że mu ściągną wodę z płuc i będzie mógł iść do domu,ale prawda jest całkiem inna.Jest słaby leży cały czas pod tlenem ale dał nam dzisiaj ostrą szkołe czepiał się o byle co i próbował nas sprowokować do kłótni.Wczoraj poprosił o ostatnie namaszczenie :cry: :cry: :cry: Ciężko mi jak diabły robimy sobie dyżury ale tak żeby się nie domyślał że jest żle o tym żeby zostać na noc to nie ma mowy :cry: Rozmawiałam z panią doktor żebyśmy mogły zabrać go do domku ale się nie zgodziła,a wiem jak tatulo się tam podle czuję choć pielegniarki tylko podają mu leki,a reszte my tatce pomagamy.Myśle że go zawiodłyśmy i z tym mi jeszcze gorzej :cry: :cry:

[ Dodano: 2011-10-18, 20:51 ]
A największym bólem jest ta jego pełna świadomośc wszystkiego :-(
iwona2010

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-10-15, 19:59   Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc
U nas pomalutku tatulo cały czas walczy.Dzisiaj był jakiś smutny cały czas ogląda sobie rączki i nóżki.Serce pęka z tej niemocy.Widać na jego twarzy że tak bardzo chce żyć :uuu: Dzisiaj byliśmy wszyscy i choć ma malutko sił to zrobił nam na obiad królika,jak zawsze był pyszny.Kocham cię tatulo całą sobą
iwona2010

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-10-13, 11:07   Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc
:flow: :flow:
Dzisiaj nocka była już trochę lżejsza.Pani doktor stwierdziła rano że woda z płuc narazie nie będzie ściągana.Zapisała spironol100 i dexaven .Jutro będą znowu rano zobaczyć.
iwona2010

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-10-11, 15:47   Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc
Wynik tomografu z lipca
W porównaniu do badania z 31 marca,obecnie powiększyły się węzły chłonne w oknie aortalno płucnym,największy o śr.32mm.
Powiększyły się ogniska meta w obu płatach wątroby,największe o śr.70mm.Wn Progreja.

Wynik dzisiejszy

Ca pulmonis dex po chemio i radioterapii.
W prawej wnęce obecnie patologiczna zmiana wielkości 80mm zalewająca się obszarem zmian niedodmowych płuca prawego.Zmiana nacieka w duże naczynie i osierdzie.Znaczna ilość płynu w prawej jamie opłucnowej,płyn w worku osierdziowym.
W osierdziu liczne węzły chłonne do 40mm.Płuco lewe bez zmian ogniskowych.Kości w badanym zakresie bez cech meta.
Hepar mekaotaticum,w porównaniu do badania poprzedniego progresja choroby.
DSS dzwoniliśmy do hospicjum lekarz będzie jutro.
iwona2010

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-10-10, 17:34   Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc
U nas kiepsko tatulo stracił głos nawet nie słychać jak kaszle to jest dosłowny koszmar.Była dzisiaj pani doktor z hospicjum to się nam troche oberwało że zawsze żartowałyśmy śmiałyśmy się a dzisiaj żadna nic nie mówiła.Pigułka śmiała się że straciłyśmy głos razem z tatką.Ale mi nie jest do śmiechu :cry: :cry: :cry: Zobaczymy co t :cry: o jutro będzie w wyniku tomografy :cry: :cry:
iwona2010

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-10-07, 16:49   Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc
Mam pytanie.Tatulo cały czas przysypia prócz nocy z powodu kaszlu,potrafi nawet na toalecie przysnać.Czy może to być skutek afobamnu???/
iwona2010

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-10-06, 18:24   Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc
U nas nie zbyt tatulo słabiutki,poci się nie miłosiernie.Kaszel dokucza i to mocno od 3 w nocy .do samego rana.A w dzień jest spokój.Martwie się mocno dzisiaj jak mu pomagalam się przebrać to na plecach ma taką kulkę aż mnie zatkało,bolą go strasznie nóżki.Następna rzecz jaka mnie zmartwiła to sobie leżał i niby spał pochwili mówi do mnie ale ten twój pies ma u ciebie dorze :cry: a ja nie mam psa tylko kota i mówie tatuś jaki pies otworzył oczy i się uśmiechnął i mówi bo gadacie ciągle o tym kocie i tak mi wyszło.Serce myślałam że mi wyskoczy.Apetyt ma ale waga ciągle spada,pośladków to praktyczni wcale nie ma :cry: :cry: Nie wiem co robić.Czuję się jak taki bezradny osiołek tak bardzo chciałabym mu pomóc ale jak.............
iwona2010

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-10-01, 14:49   Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc
Tatulo w miare dobrze tylko strasznie się poci i w nocy go kaszel męczy.Mamcia mówi do niego że dobrze że będzie lekarz w poniedziałek to może coś zaradzi,a tatulo że już mu nic nie pomoże bo mamy być świadome bo przecież będzie z nim coraz gorzej.Coraz trudniejsze tematy z nami zaczyna.Moje serce jest w kawałkach.
DSS bardzo dziękuje za wyjaśnienie przerwanej chemii :flower:

Strona 1 z 14
Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron