1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 38
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak piersi zrazikowy
joan41

Odpowiedzi: 67
Wyświetleń: 18754

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2017-04-27, 07:48   Temat: Rak piersi zrazikowy
Jamy brzusznej to ostatni raz w ciąży ;) nie miałam i to chyba jedyny jeszcze ślad do sprawdzenia. Natomiast to bóle raczej są po urazach więc nie łączyłabym ich raczej ze sprawami innych chorób, choć mogę się mylić. Ostatnio miałam w szpitalu cały zakres badań krew i Aspat, allat, bilurbina wszystko jest dobre, leukocyty też. Natomiast faktycznie może ten marker CA-125 na jakiś stan zapalny wskazuje. Przyjrzę się temu.
joan41

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2017-04-26, 09:50   Temat: Rak piersi zrazikowy
Nie było żadnego zdarzenia, ale był zaczął się na wysokości usuniętego węzła chłonnego i zszedł na dół, dlatego go tak próbowałam łączyć.

Cały czas mam problemy z tym kręgosłupem, i choć w styczniu robiłam MRI lędźwiowego i nic nie wykazało, to zaczynam mieć obawy.
joan41

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2017-04-26, 08:43   Temat: Rak piersi zrazikowy
Orientujecie się może, czy ból pleców (boku łącznie żebrami od tyłu) po stronie operowanej to coś czym powinnam się niepokoić, czy to minie z czasem. Mam dopiero od kilku dni (oszczędzająca 21 lutego, węzeł 28 marzec).
joan41

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2017-04-20, 20:57   Temat: Rak piersi zrazikowy
marzena - jak zawsze można na Ciebie liczyć ::thnx::

myślę, że zbadam go za jakiś czas i zobaczę jak się sprawuje

karalajna - bardzo dziękuję za pomyślne wieści 8-)
joan41

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2017-04-20, 19:47   Temat: Rak piersi zrazikowy
karalajna bardzo dziękuję Ci za podzielenie się swoimi doświadczeniami w temacie, faktycznie na wynik tego markera mogą wpływać jeszcze kwestie przeróżnych zapaleń w tym w obszarze pokarmowym, ale bardziej mi się podoba zdaniem Twojej ginekolog, że prawidłowa granica jest za niska. ;)
joan41

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2017-04-20, 10:06   Temat: Rak piersi zrazikowy
gaba już wiem co było powodem braku fisha - miałaś rację ;) zlecono badanie 30 marca

Dzięki Monia za link, właśnie ten mi trochę w głowie namieszał ? ;-)

Dziewczyny mam nieznacznie podwyższony marker CA-125 - w listopadzie miałam cytologię (grupa I) oraz usg - wszystko było ok. Czy to może być kwestia pooperacyjna ?
joan41

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2017-04-19, 16:00   Temat: Rak piersi zrazikowy
To dostałam tamoxifen na 5 lat i radioterapię. Dostałam również zoladex na 2 lub 5 lat, jednakże na moją prośbę mamy wrócić do tematu na wizycie w czerwcu ponieważ ni jestem do końca przekonana do tego specyfiku i chciałabym zgłębić temat zanim zdecyduje się na jego przyjmowanie. Onkolog powiedział, że możemy włączyć go później, jest to podwójna ochrona, ale w moim przypadku nie jest to bezwzględne zalecenie.

Mam jeszcze jedno pytanie łączyłyście tamoxifen z radioterapią czy zaczęłyście jego stosowanie dopiero po zakończeniu radioterapii ? Są całkiem skrajne publikacje na ten temat,
joan41

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2017-04-18, 15:47   Temat: Rak piersi zrazikowy
Dziękuję marzena :) Może ktoś dokopał się do jakiś publikacji badań co do skuteczności po 40 r.ż ponieważ całkiem odmienne opinie znajduję w internecie. Jako, że mam problemy z kręgosłupem nie chciałabym lecząc jednego do końca rozwalić drugie, więc zanim zdecyduję się na przyjmowanie chciałabym mieć pewność, że w moim przypadku korzyści przewyższają straty.

Nie wiem jeszcze czy zoladex zostanie mi zaproponowany, ale taka informacja dziś pojawiła się w mojej karcie ze znakiem zapytania i chciałabym być przygotowana do rozmowy z onkologiem.

Za wszelkie cenne rady bardzo dziękuję ::thnx::
joan41

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2017-04-18, 12:28   Temat: Rak piersi zrazikowy
Fish ujemny, węzły czyste. Jutro onkolog.

Mam pytanie co do zoladexu - czy są jakieś badania, które wskazują na skuteczność tych zastrzyków ?
joan41

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2017-04-12, 16:29   Temat: Rak piersi zrazikowy
Dołu póki co na razie nie mam, ale dziękuję za kopa. Pojechałabym, aby leżę na od 2 tygodni, ponieważ kręgosłup ponownie zastrajkował, także mój spokój jest niejako "wymuszony" ;) Czasami myślę, że rak przy tym to pikuś :--:
Nie chcę przy tym nikogo urazić, ale kto miał dłuższe, bolesne przejścia z kręgosłupem ten zrozumie.

A na marginesie, tak normalnie wynik w pracowni dają ? Jak chciałam o histopat się wcześniej dowiedzieć to usłyszałam, że u lekarza i nikt nawet nie chciał sprawdzić, czy już są.

Wesołych i spokojnych Świąt również :)

[ Dodano: 2017-04-13, 13:22 ]
Po co się dzwoni, aby powiedzieć że wyniki we wtorek po świetach 8-) Trzeci raz oczekiwanie na wynik, można się uczyć cierpliwości ;)
joan41

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2017-04-12, 12:55   Temat: Rak piersi zrazikowy
Gaba, dzięki ale jednak już poczekam i odbiorę po razem z histopatem węzła. Nie myślałam, że to kiedyś napiszę - ale tym razem mi się nie spieszy. Moja wiedza na dzień dzisiejszy też niczego nie zmieni.

I mimo wszystko zawsze uważałam się za szczęściarę i dalej tak uważam ;)
joan41

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2017-04-03, 15:25   Temat: Rak piersi zrazikowy
Gaba niestety nie doczytałam w szpitalu - a szkoda !

No właśnie kombinowałam aby ew. zrobić mastektomię i nie mieć terapii, aczkolwiek boję się że teraz tego nie przeskoczę i będę miała radioterapię, więc się zastanawiam po jakim czasie można zrobić obustronną mastektomię.
joan41

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2017-03-30, 16:12   Temat: Rak piersi zrazikowy
U mnie nic nie może być proste. Wycieli dwa wartownicze ujawniły się detektorem podczas operacji. Za to fish'a nadal nie ma. Co może być tego powodem, operacja była 21 lutego br.

Coraz częściej się zastanawiam nad mastektomią, z uwagi na zrazikowatego i ten jeden margines 03. Czy jeśli już jest radioterapia to prawdą jest że nie da się zrobić rekonstrukcji ?

Na wynik histopat węzłów też trzy tygodnie. Długo.
joan41

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2017-03-28, 14:05   Temat: Rak piersi zrazikowy
po podaniu izotopu węzeł się nie uwidocznil - co dalej ? :|
joan41

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2017-03-22, 09:36   Temat: Rak piersi zrazikowy
Już miałam w znieczuleniu ogólnym wycięcie i cewnika nie zakładali, to może teraz tez nie będą. Ale dzięki zadzwonię dopytam jak już się "przydarzy". Dobrze jednak wiedzieć przed operacją, co operują, a Ciebie gaba poinformowali :mrgreen:

Badania genetyczne na mutację - dzięki, nie pomyślałam o tym w tym kierunku ponieważ u mnie nikt nigdy na damskie nowotwory nie chorował. Może faktycznie mogłabym odrobić lekcję za Nią choć trochę. ::thnx::

Strona 1 z 3
Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron