1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 3
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: A może będzie jednak dobrze?
kubanetka

Odpowiedzi: 90
Wyświetleń: 38569

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-01-12, 15:00   Temat: A może będzie jednak dobrze?
Witaj,

Ogólnie drobnokomórkowy nowotworów jako jeden z nielicznych dobrze reaguje na działanie chemioterapii. Tylko trzeba pamiętać, że każda kolejna chemia jest z reguły słabsza --- ale od ostatniej z tego co pamiętam minęło sporo czasu, więc trzeba być dobrej myśli.

Tak jak pisał Awilem wcześniej, chemia będzie działać na przerzuty jak i na pierwotne ognisko.

Natomiast radioterapii jest napewno skuteczna, równie skuteczna jednak działać będzie tlyko na obszar mózgu. Na pozostałe narządy nie.

Ludzie, którzy się znaja tu na onkologi i sposobach leczenia, zawwsze Ci powiedzą, że cemioterapia jest lepsza.

Natomiast w szpitalach jakoś działają czasami w ten sposób, że wysyłają najpierw na radio - tak również było z moim Tatą, ale z doświadczenia wiem, że gdy guzy w mózgu są mocno zaawansowane nie jest to dobry pomysł, bo można doprowadzić do pogorszenia stanu chorego, z tego względu, że zawsze po napromieniowaniach zwiększa się obrzęk mózgu i przy dużych guzach można sobie wyobrazić jakiej szkody można narobić. .
kubanetka

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2010-12-27, 22:09   Temat: A może będzie jednak dobrze?
Jest duża szansza, ze chemioterapia podziała również na przerzuty do mózgu.
U mojego taty, któremu te przerzuty bardzo dały się we znami, radioterapia w połączeniu z chemią dała duże efekty. Co nie zmienia faktu, ze jest to leczenie jedynie paliatywne:(
Nie wiem jak z tym rozpadem, ale mam nadzieję, że to nie wpłynie na działanie chemii.
kubanetka

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2010-12-27, 17:32   Temat: A może będzie jednak dobrze?
Czy te wyniki dotyczą mózgu??
Jeśli tak, to niestety nastąpiła wnowa w tym obrębie:( Bardzo mi przykro:(

Tak mi się wydaje, że te problemy z mową to własnie w wyniku guzów na mózgu.

Jeśli guzy wykazują cechy rozpadu, to chyba będzie oznaczało, ze nie mozna ich napromieniać, ale co to tego to trzeba by jeszcze poczytać, albo poczekać na kogoś mądrzejszego.

Napewno lekarz wskaże w związku z tym działanie, pewnie trzeba rozpocząć ponowną chemioterapię.

Trzymaj sie mocno i wspieraj mocno Mamę.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron