Autor |
Wiadomość |
Temat: Czerniak Clark III Breslow 0.9 mm |
lady_carrot
Odpowiedzi: 115
Wyświetleń: 49657
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2019-01-09, 20:01 Temat: Czerniak Clark III Breslow 0.9 mm |
Saovine, ekstra wiadomości! U mnie też czysto, 9 grudnia minęły dwa lata od rozpoznania. Mam się świetnie, czasem noga puchnie mocniej, ale nauczyłam się już żyć z lekkim obrzękiem.
Miło jest czytać takie Wasze wiadomości nawet jak nie piszę nic to czytam i jestem myślami! |
lady_carrot
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2018-01-08, 15:21 Temat: Czerniak Clark III Breslow 0.9 mm |
Saovine, super wiadomość trzymaj się ciepło! |
lady_carrot
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-08-21, 10:23 Temat: Czerniak Clark III Breslow 0.9 mm |
marjas42, USG to nie jest doskonała metoda, jak widziałaś zapewne w wielu postach, czasami potrzebne jest dokładniejsze badanie - u mnie po usg podejrzewano meta, a okazało się, że to pozostałości po operacji.. różnie to bywa. Saovine, czy podczas ostatnich badań coś tam w ogóle wyszło? Czy już wtedy wyczuwałaś to "zgrubienie" i powiedziałaś o tym podczas badań kontrolnych? Na Twoim miejscu poszłabym na wszelki wypadek do lekarza jak najszybciej, lepiej dmuchać na zimne, lepiej to sprawdzić |
lady_carrot
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-07-27, 08:05 Temat: Czerniak Clark III Breslow 0.9 mm |
beata79 napisał/a: | (...)zdarza mi się latać samolotem i bywać w cieplejszych krajach. |
Beatko, a jak radzisz sobie z opuchlizną nogi w samolocie? Trzymasz do góry? Nosisz pończochy uciskowe? Pytam, ponieważ za miesiąc lecę na wakacje odpocząć i trochę boję się, że lot nie będzie przyjemny. Leciałam samolotem już w czerwcu i noga dosyć mocno puchła |
lady_carrot
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-07-26, 13:22 Temat: Czerniak Clark III Breslow 0.9 mm |
Saovine,
Super wiadomość! jedź na wakacje i odpoczywaj |
lady_carrot
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-07-25, 21:57 Temat: Czerniak Clark III Breslow 0.9 mm |
arawis, wiem doskonale, ale przecież nie można się zamknąć w domu... ja nadal biała i niech tak zostanie skoro tak chciał los. Nosisz długie rękawy jak wychodzisz na słońce? Bo ja zawsze mam ze sobą długi rękaw (koszula albo kurtka jeansowa) i zaczęłam nosić długie zwiewne kiecki żeby nogi zasłonić jak jest mocne słońce to kapelusz na głowę, bo mam sporo znamion na skórze głowy niestety na początku było to uciążliwe, ale już się przyzwyczaiłam.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: marzena66: 2017-07-26, 11:02 ]
A tam dziewczyny blada czy opalona to najmniej istotne liczy się zdrowie. Lato i tak kiepskie więc tych "bladzioch" będzie więcej . A zresztą prawdziwe damy zawsze były blade i chodziły z parasolkami
co by je słońce nie musnęło swoimi promieniami
|
lady_carrot
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-07-25, 20:29 Temat: Czerniak Clark III Breslow 0.9 mm |
Gosiu, wiem. Ja w zeszłym roku przed wyjazdem swoje znamię na nodze już miałam, ale podejrzewam, że właśnie zmiana ta "dojrzała" w sycylijskim słońcu dlatego teraz unikam słońca jak ognia. Co prawda zamierzam nadal podróżować, ale na plażę się nie wybieram. Jest dużo ciekawych miejsc do zwiedzenia, o ile tylko noga pozwoli chodzić |
lady_carrot
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-07-24, 07:24 Temat: Czerniak Clark III Breslow 0.9 mm |
Wydaje mi się, że to kwestia tego, że cały rok siedzę w pracy w biurze, a w sierpniu spędzam urlop w ciepłych krajach i zawsze starałam się łapać jak najwięcej słońca. Może nie tyle poparzenia, co po prostu zbyt długa ekspozycja na promienie UV, no i na pewno głupota z mojej strony, bo filtr 50 dla mnie kiedyś nie istniał i wystarczała mi słaba 30stka. Tylko, że teraz już nie ma co płakać. Trzeba wierzyć w to, że dziadostwo nie wróci do nas
Co do Twojego taty to rozumiem, że skończyło się na wycięciu z odpowiednim marginesem i teraz kontrola, tak? |
lady_carrot
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-07-22, 21:12 Temat: Czerniak Clark III Breslow 0.9 mm |
Rozwaliłeś system, jak zawsze ale te częste wizyty chyba jednak wynikają z tego, że co chwila pojawiają mi się nowe pieprzyki
Gosiu, cieszę się, że nie masz poważniejszych dolegliwości i z tego, że ostatnia wycinka okazała się niegroźna tak trzymaj i ciesz się wakacjami. |
lady_carrot
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-07-22, 14:07 Temat: Czerniak Clark III Breslow 0.9 mm |
Saovine,
Dziwne faktycznie, chyba każdy szpital/ośrodek inaczej to wszystko ogarnia. Ja przy braku przerzutów w węzłach wartowniczych mam wizyty mniej więcej co 2 miesiące, badania co 4. Myślę, że to też trochę zależy od lekarza.
Skoro jesteś z Wawy i tam się leczysz to ja bym podeszła na dyżur lekarza w poradni i po prostu zapytała. Przecież możesz mieć pewne wątpliwości, a to normalne, że cała sytuacja jest stresująca więc mogłaś zapomnieć zapytać podczas wizyty (myślę, że lekarz zrozumie, a Ty będziesz spokojniejsza)
A jak ogólnie się czujesz po limfadenektomii? |
lady_carrot
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-03-31, 15:51 Temat: Czerniak Clark III Breslow 0.9 mm |
Saovine napisał/a: | Odebrałam wyniki:
Odczytowe węzły chłonne, przerzutu czerniaka nie stwierdzono (0/3) !!! JUUUPIIII!!! |
Bardzo się cieszę to świetna wiadomość. Teraz samokontrola w domu i regularne wizyty kontrolne u lekarza - za jakiś czas będziesz zapominać o "dziadzie" co jakiś czas. Ja obecnie jestem 3,5 miesiąca po operacji wycięcia 2 ww, które okazały się czyste, kontroluję się w domu i przypominam sobie o "dziadzie" raz na jakiś czas. Oczywiście czujność jest wzmożona, ale żyję normalnie. Za 2 tygodnie mam pierwsze badania kontrolne po operacji... i jestem przekonana, że będzie dobrze! I Tobie tego też życzę na przyszłość |
lady_carrot
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-03-21, 14:52 Temat: Czerniak Clark III Breslow 0.9 mm |
Saovine napisał/a: | Chciałabym już wrócić do formy fizycznej bo teraz nie wiem co ze sobą zrobić i mam za dużo czasu na złe myśli. |
Kochana, wiem jak pomocna byłaby teraz aktywność fizyczna, ale obawiam się, że póki chłonka spływa to nici z tego najlepiej zapytaj lekarza.
Ja miałam usuwane tylko 2 węzły z pachwiny 3 miesiące temu i do tej pory zbiera mi się chłonka - mam również od lekarza zakaz chodzenia na siłownię/fitness. Za tydzień idę do mojego onkologa, bo właśnie chłonka znalazła swe ujście i od 2 dni już mi nie rośnie gula w pachwinie, i mam nadzieję, że pozwoli mi ćwiczyć
[ Dodano: 2017-03-21, 14:54 ]
A do formy jako takiej po operacji dochodziłam ok 2 miesięcy (jakiś miesiąc temu przestałam utykać na nogę)... na wszystko trzeba poczekać, ale jestem przekonana, że będzie dobrze :* trzymaj się! |
lady_carrot
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-03-21, 13:22 Temat: Czerniak Clark III Breslow 0.9 mm |
marzena66 napisał/a: | Na forum jest dużo wątków z czerniakiem jak i dużo pozytywnych osób, które maja taką jak Ty lub podobną drogę i żyją, pomagają takim wystraszonym osóbkom jak Ty, poczytaj sobie, zarazisz się Ich pozytywnym myśleniem i uwierzysz, że masz prawo planować i cieszyć się życiem. |
Weź do siebie mądre słowa Marzeny, ma rację Mam również 27 lat i jestem 3 miesiące po operacji ww. Nie miałam przerzutów w węzłach, ale jak wiadomo czerniak jest nieprzewidywalny. Na początku też byłam w kiepskim stanie psychicznym, ale teraz jakoś żyję i nauczyłam się tym życiem cieszyć bardziej Planuję, uśmiecham się i zaczęłam doceniać to co mam.
Trzymam kciuki za Twoje zdrowie i plany - nie rezygnuj z nich!
Pozdrawiam ciepło! |
|