1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: powiększone węzły chłonne na szyi |
lewmarek
Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 14638
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2011-11-04, 09:04 Temat: powiększone węzły chłonne na szyi |
towawrzyniak napisał/a: | tak Ci powiedział onkolog czy rodzinny lekarz? a pyzatym jak długo takie wielkości po infekcji mogą sie utrzymywać?
|
Powiedzieli mi to lekarze wykonujący USG, jeden tylko raz napisał że węzły są ,,do obserwacji", ale chirurg wycinający mi guza ślinianki nie dopatrzył się niczego i nawet ich profilaktycznie nie wyciął.
Oba te węzły (podżuchwowe, symetrycznie umieszczone po obu stronach szyi) od zawsze (czytaj: od kilkunastu lat) miałem duże, doskonale dające się wymacać. Lekarze mówili że mogły tak zostać od świnki tudzież od innych infekcji, poza tym podżuchwowe łatwo się powiększają od byle czego i trudno im potem wrócić do normy (często w ogóle nie wracają).
Z tego co pisze Gazda wyżej, liczy się wielkość w najmniejszym rozmiarze, moje są bardzo mocno spłaszczone, eliptyczne, to co podałem (28/34) mają ,,wzdłuż", czyli w tym miejszym rozmiarze na pewno mają dużo mniej.
Wydaje mi się, że poza rozmiarem, w przpypadku diagnostyki onkologicznej, liczy się to, czy tworzą pakiety. |
Temat: powiększone węzły chłonne na szyi |
lewmarek
Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 14638
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2011-11-02, 16:09 Temat: powiększone węzły chłonne na szyi |
towawrzyniak napisał/a: | czy ktoś może mi nsapisać do jakiej wielkości węzły chłonne mogą sie powiększyć w czasie infekcji? czy kiedy jest infekcja węzły mogas przekroczyć 10mm? |
Zależy które. Ja na przykład mam podżuchwowe węzły chłonne wielgachne (na ostatnim USG jeden 28 drugi 34 mm), oba odczynowe, z wnęką, nie budzące żadnych onkologicznych podejrzeń. A przynajmniej tak mi mówią... |
|
|