1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: USG jamy brzusznej - naczyniak |
m9nika
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 9346
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-11-11, 18:01 Temat: USG jamy brzusznej - naczyniak |
Witam,
mania napisał/a: | kochana ja Ciebie tu nie chce straszyc ale ja tez miałam zdiagnozowanego naczyniaka w USG mi powiedzieli że naczyniak i TK tez opisali że naczyniak dlatego ze swojego doświadczenia równiez powiem że najlepszy jest rezonans.... dopiero w hist-pat wyszło co wyszło. |
Wczoraj czytałam twoją historię i twoja wypowiedź dała mi dużo do myślenia.
Miałam ponownie zrobić sobie usg jamy brzusznej w Wa-wie u dr Michała Elwertowskiego, który ma dobre opinie, i że jego usg nieznacznie odbiega od TK. Jednak swoje kroki od razu skieruję do onkologa.
mania napisał/a: | ... do onkologa można iśc bez skierowania napewno da skierowanie na rezonans soro w rodzinie juz były przypadki nowotworów ... |
Wiem, że do onkologa nie trzeba skierowania ale gdzie znaleźć dobrego onkologa? Niestety w COZL takiego nie znam.
Prywatnie MRI to już ostateczność.
Pozdrawiam |
m9nika
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-11-10, 08:14 Temat: USG jamy brzusznej - naczyniak |
Witam,
Dziękuje Wam za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2012-11-10, 12:45 ]
Witam ponownie,
absenteeism napisał/a: | Najlepiej byłoby zrobić MRI jamy brzusznej. |
1.Czy lekarz rodzinny może wypisać skierowanie na RMI, czy musi to być specjalista (gastrolog lub onkolog)? Niestety cena prywatnie wykonania MRI trochę przekracza moje możliwości finansowe:(
2. Jak przekonać lekarza do wystawienia skierowania na MRI jeśli stwierdzi, że TK będzie wystarczające? (nie wspominając, że dla NFZ tańsze).
Pozdrawiam. |
m9nika
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-11-09, 21:28 Temat: USG jamy brzusznej - naczyniak |
Witam,
Miałam dziś robione USG jamy brzusznej i pani radiolog doszukała się naczyniaka. Mówiła, że widział trzy w swoim życiu. Powiedziała również, że są one charakterystyczne.
Ponieważ jestem trochę doświadczona przez los w nowotworach (tata rak płuc zmarł 20.06.2012r, natomiast mąż rak jądra po leczeniu chemioterapią-obecnie ścisła obserwacja) i troszkę obeznana w procedurach przy leczeniu nowotworów jednak chciałabym zasięgnąć Waszej opinii i zadać parę pytań.
Wynik USG:
Wątroba prawidłowej wielkości i echogeniczności. W prawym płacie widoczny jest nieregularny, dobrze ograniczony obrzah hiperechogeniczny składający sie najprawdopodobniej z dwóch przylegających ognisk wielkości 25mm i 27mm. Obraz usg może przemawiać za naczyniakami, jednak wskazana jest konsultacja gastrologiczna i weryfikacja metodą TK lub MR
Drogi żółciowe nieposzerzone.
Pęcherzyk żółciowy pogięty, bezkamiczy.
Trzustka w normie.
śledziona niepowiększona, jednorodna.
Nerki położone typowo, o zachowanej prawidłowej wielkości i strukturze, bez cech zastoju i kamicy.
Węzły zaotrzewnowe niepowiększone.
Pęcherz moczowy o gładkich zarysach.
Aorta w normie
Macica niepowiększona. W rzucie przydatków nie stwierdza się obszarów patologicznych.
Nie stwierdza się obecności płynu w jamie otrzewnej, w widocznych zachyłkach i w worku osierdziowym.
DGN. Konieczna dalsza diagnostyka zmiany ogniskowej wątroby - haemangioma?
Moje pytania:
1. Czy jest możliwe, że może to nie być naczyniak?
2. Czy można wykonać jeszcze jedno USG u doświadczonego radiologa w celu szerszej oceny zamiast TK?
3. Czy należało by pominąć gastrologa (termin na NFZ mam na 20 grudnia) i od razu zgłosić się do onkologa?
Pozdrawiam. |
|
|