Autor |
Wiadomość |
Temat: niepokojące objawy |
majkelek
Odpowiedzi: 309
Wyświetleń: 121186
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-10-22, 10:33 Temat: niepokojące objawy |
Bonaj, każdy ma prawo do swoich własnych decyzji i każdy indywidualnie patrzy na życie i umieranie. Nie mnie jest oceniać co dobre, a co złe i od tego jestem daleki. Staram się tylko tłumaczyć, że względy, którymi kierują się lekarze nie zawsze są tak oczywiste jak wydaje się nam, laikom. A morfinę podaje się w celu złagodzenia bólu, a nie po to, żeby pacjent spał. Jest duża grupa osób, która bardzo dobrze odpowiada na leczenie opiatami i to leczenie umożliwia im w miarę normalną egzystencję. |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-10-22, 09:57 Temat: niepokojące objawy |
Bonaj, tylko to nie pulmonolog zadecydował o przeniesieniu pacjenta, a psychiatra. |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-10-22, 08:27 Temat: niepokojące objawy |
Bonaj, TK głowy jest czyste, a zatem na oddziale pulmonologicznym zrobili słusznie prosząc o konsultację z psychiatrą. |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-10-18, 22:10 Temat: niepokojące objawy |
Bonaj, moim zdaniem wiele objawów, które wiążesz z chorobą podstawową (nowotworem) nie musi być z nią bezpośrednio powiązana (przykład: wynik TK głowy).
Z pewnością Twoja mama potrzebuje fachowej pomocy i Ty doskonale o tym wiesz. Z pewnością nikt nie zaopiekuje się Nią z takim oddaniem jak Ty, ale nie ma takiego człowieka na świecie, który by sam wszystkiemu podołał.
Trzymaj się. |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-10-14, 09:57 Temat: niepokojące objawy |
Bonaj, masz niebywale systematyczne, biorąc Twoją sytuację, podejście do rzeczy - bardzo dobrze. Świetnie współpracujesz z lekarzami! Porozmawiaj poważnie z Nimi i dopytaj się czy nie uważają, że lepiej byłoby przenieść Twoją mamę do hs lub oddziału medycyny paliatywnej. Bez odpowiednio ustawionego leczenia Twoja mama nie będzie współpracować, bez współpracy nie ma sensu robić TK głowy - bo niby co macie zrobić, siłą zmusić osobę śmiertelnie chorą do badania i radioterapii?!
Podejmujesz bardzo istotną kwestię - ta sytuacja bardzo męczy Twoją mamę - zatem sam widzisz, że najważniejsze jest teraz odpowiednie leczenie objawowe. Z własnego doświadczenia wiem, że niektórych leków, w tym morfiny, lekarze czasem "nie mają w zwyczaju" włączać w jednostkach nie wyspecjalizowanych w leczeniu paliatywnym.
Pomyśl gdzie Twoja mama zazna teraz najwięcej spokoju i otrzyma odpowiednią opiekę. Trzymaj się.
P.S. Proszę o zachowanie rozsądku przy pisaniu postów. |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-10-12, 21:18 Temat: niepokojące objawy |
Jeśli są ogniska meta w mózgu i obecny jest obrzęk, to rezygnowanie ze sterydów nie jest dobrym pomysłem.
Nie można jednak wszystkich zachowań tłumaczyć przerzutami - np. chorzy onkologiczni są również bardziej narażeni na udar, który objawia się splątaniem i zaburzeniami czucia/równowagi. Co więcej, Bonaj, Ty znasz najlepiej Twoją mamę i wiesz, które zachowania mogą być związane z chorobą podstawową, a które nie.
TK głowy warto wykonać jeśli jest możliwość wykonania radioterapii paliatywnej.
Trzymaj się! |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-10-04, 17:31 Temat: niepokojące objawy |
Bonaj napisał/a: | Pielęgniarka z HD mówi, że przesadzam w opiece nad mamą. Że nie zachowuję się adekwatnie do potrzeb. Że mama nie jest jeszcze tak potrzebująca i cierpiąca jak ja to widzę. Wcześniej tak samo mówiła mi lekarka w szpitalu. | Dodając do zamieszczonej przez Ciebie listy nieokreślone leki OTC (bez recepty) w nieokreślonych dawkach można oczywiście kompletnie stracić rachubę i spowodować niezły chaos. Odpowiednie ustawienie leków przeciwbólowych nie jest łatwe, więc dobrze byłoby gdybyś namówił mamę do rozsądnej współpracy z lekarzem (wiem, że to najprawdopodobniej trudne).
Co ważniejsze, proszę, pomyśl logicznie: Pielęgniarki i lekarze to osoby, które widziały już niejeden podobny przypadek i są (przynajmniej w teorii) obiektywne, więc jest im znacznie łatwiej ocenić sytuację.
Trzymaj się. |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-09-30, 12:07 Temat: niepokojące objawy |
Bonaj, potas-potasem, jest to jakaś hipoteza, którą można potwierdzić bądź wykluczyć. W POChP ważne jest odpowiednie ustawienie leków sterydowych i leków rozszerzających oskrzela. Macie planowaną wizytę lekarza z hd? |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-09-24, 20:33 Temat: niepokojące objawy |
Bonaj, myślę, że powinieneś się skupić na leczeniu objawowym, czyli odpowiednich relacjach z lekarzami i pielęgniarkami z HD. Staraj się obserwować samopoczucie mamy i zgłaszać wszystkie objawy, które uznasz za nowe (istotne), to ułatwi odpowiednie ustawienie leczenia. Mówimy tutaj o leczeniu przeciwbólowym, leczeniu duszności oraz odpowiednim ustawieniu leków przeciwdepresyjnych/przeciwlękowych.
Z własnego doświadczenia mogę zasugerować, że przy POChP pomagają czasem ćwiczenia oddechowe (choć trudno przekonać bliskich do ich wykonywania), np takie: https://www.youtube.com/watch?v=eBZPxp32Nmw
Pozdrawiam serdecznie. |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-09-19, 20:20 Temat: niepokojące objawy |
Poczekajcie momencik, spokojnie.
Bonaj, z jakiego powodu Twoja mama trafiła do szpitala? Czy była już konsultacja z radioterapeutą?
Być może dobrym (i możliwym) rozwiązaniem będzie paliatywna radioterapia lub brachyterapia ( http://www.czytelniamedyc...aliatywnej.html , http://www.oncology-and-r...0882-2/abstract ). Zapytaj o to lekarza prowadzącego. |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-09-16, 20:58 Temat: niepokojące objawy |
Bonaj napisał/a: | Czyli te uczucia duszności mogą być obiektywne? | Tego nie można wykluczyć.
Bonaj napisał/a: | Czy w takim wypadku wchodzi w rachubę radioterapia? | To jest pytanie do radioterapeuty, natomiast naciekanie dużych naczyń jest przeciwwskazaniem. Dodatkowo, naciekanie żył jest w okolicy przedsionka serca.
Bonaj napisał/a: | Podsumowując badanie kontrolne jest lepiej czy gorzej niż było ? | Jest regresja wielkości zmiany, ale jednocześnie jest pogłębienie naciekania istotnych struktur.
Poczekajmy na wyniki konsultacji.
Pozdrawiam serdecznie. |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-09-16, 20:39 Temat: niepokojące objawy |
Bonaj, dobrze rozumiesz (z dokładnością do tego, że pojawiły się dwie niepewne zmiany). Problemem jest niestety to, że guz nacieka na naczynia krwionośne i coraz bardziej blokuje oskrzele. Morfologia nadal jest kiepska. Macie wyznaczony termin wizyty kontrolnej? |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-08-31, 21:33 Temat: niepokojące objawy |
Bonaj, transfuzja jest po to, żeby było lepiej, niestety jest to rozwiązanie tymczasowe, trzeba liczyć na to, że szpik się zregeneruje.
Pozdrawiam serdecznie. |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-08-28, 12:07 Temat: niepokojące objawy |
Bonaj, wiążący będzie teraz wynik tomografu. Leków przeciwbólowych (nawet tych bez recepty), wbrew temu co sądzi większość polskiego społeczeństwa, nie powinno się przyjmować przez dłuższy czas bez konsultacji z lekarzem. Mama powinna zgłosić dolegliwości lekarzowi prowadzącemu - trzeba przeprowadzić wywiad i zdiagnozować przyczynę, nie ma co gdybać.
Pozdrawiam serdecznie. |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-07-12, 11:38 Temat: niepokojące objawy |
Bonaj, moja opinia jest tu zupełnie nieistotna, bo nie ja jestem pacjentem. Co do kwestii merytorycznych, to chemioterapię podaje się w bardzo konkretnych dawkach i frakcjach aby zminimalizować efekty uboczne przy jednoczesnym zmaksymalizowaniu efektów terapeutycznych. Są alternatywne schematy, ale to jest na dziś kwestia przyszłości. Zatem nie mam pojęcia o jakiej tajemnej metodzie podania chemioterapii mówi onkolog z prywatnej placówki - może warto Go zapytać o konkrety?
Co do kwestii podjęcia leczenia, to jest to sprawa indywidualna pacjenta http://www.forum-onkologi...t3249.htm#57273 |
|